Μεγάλα κόλπα σε βάρος των ασφαλιστικών (ethnos.gr)

Οπως επισημάνθηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) για το συγκεκριμένο θέμα, συνολικά στην Ευρώπη, το 10% των συνολικών αποζημιώσεων που πληρώνονται από τις ασφαλιστικές αποτελεί έργο… «απάτης», με τα ποσοστά να διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Η ασφαλιστική απάτη αφορά όλους τους τύπους ασφάλισης (Ζημιών, Ζωής & Υγείας) και μπορεί να διαπράττεται ευκαιριακά ή οργανωμένα, στο στάδιο της ανάληψης του κινδύνου και στο στάδιο της καταβολής της αποζημίωσης.

1

Ασύμβατες ζημιές

 Συνηθέστερες ενδείξεις ασφαλιστικής απάτης είναι η ύπαρξη ασύμβατων ζημιών σε σχέση με τις συνθήκες του ατυχήματος, η ζημιά σε σύντομο χρονικό διάστημα από την έναρξη ή την επέκταση της ασφάλισης, η φιλική ή συγγενική σχέση μεταξύ των εμπλεκομένων, οι επαναλαμβανόμενες ζημιές, οι ασυνεπείς δηλώσεις, οι ζημιές μεταξύ οχημάτων που ασφαλίζονται από τον ίδιο ασφαλιστικό διαμεσολαβητή, η αδυναμία προσκόμισης παραστατικών και αποδεικτικών στοιχείων κ.ά.

Ειδικότερα στον τομέα του αυτοκινήτου, οι συνηθέστερες από τις απάτες που εντοπίστηκαν ήταν η αλλοίωση των συνθηκών του συμβάντος, η υπερκοστολόγηση, η κατασκευή ανύπαρκτου ασφαλιστικού γεγονότος (π.χ. σκηνοθεσία ολικής κλοπής ή η ύπαρξη ζημιών προγενέστερα), η δήλωση ψευδών στοιχείων ασφάλισης (όπως η απόκρυψη νέου οδηγού), καθώς και τα πλαστά ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Συχνότερα είναι ακόμη και τα φαινόμενα της… οργανωμένης απάτης. Σκηνοθετημένα ατυχήματα και εξελιγμένες συμβιβαστικές συμφωνίες οργανώνονται από μεγάλα κυκλώματα, που περιλαμβάνουν δικηγόρους, κέντρα υγειονομικής περίθαλψης και φυσικά ιδιώτες και επιχειρήσεις που επιθυμούν να εισπράξουν χρήματα από αποζημιώσεις.

 

Πάντως, αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν πάρει τα… μέτρα τους γλιτώνοντας μέρος από τα εκατομμύρια ευρώ που χάνονται κάθε χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία τριετία οι προσεκτικότερες έρευνες εκ μέρους των εταιρειών τούς αποφέρουν ετήσιο όφελος της τάξης των 4-5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η ΕΑΕΕ στον κλάδο αυτοκινήτων για την περίοδο 2013-2014, το ποσό που εξοικονομήθηκε από τη μη καταβολή δόλιων απαιτήσεων αποζημίωσης εκτιμήθηκε σε 3,8 εκατ. ευρώ για το 2013 και 4,6 εκατ. ευρώ για το 2014. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση των ερευνών απάτης από χρόνο σε χρόνο (από 6.589 έρευνες το 2013, σε 8.861 το 2014), καταδεικνύει αναμφισβήτητα το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ασφαλιστικών επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της ασφαλιστικής απάτης.

Η Μαργαρίτα Αντωνάκη, γενική διευθύντρια της ΕΑΕΕ, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι απατηλές αξιώσεις αποζημίωσης μειώνουν χωρίς νόμιμη αιτία τα κεφάλαια που συγκεντρώνει, μέσω της καταβολής των ασφαλίστρων του, το σύνολο των ασφαλισμένων προσώπων για την κάλυψη των γνήσιων, αλλά αβέβαιων μελλοντικών ζημιών τους. Επομένως, κάθε απατηλή ή υπερβάλλουσα απαίτηση αποζημίωσης λειτουργεί σε βάρος της κοινωνίας των ασφαλισμένων προσώπων, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των καλόπιστων ασφαλισμένων θα κληθεί στη συνέχεια να συμπληρώσει τα κεφάλαια που απορροφήθηκαν για την πληρωμή των ψεύτικων ζημιών των ολίγων».

Ελεγχοι
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου κατά της Απάτης και μέλος της αντίστοιχης επιτροπής της Εθνικής Ασφαλιστικής, Παναγιώτης Γεωργίου, εστίασε στην ανάγκη δημιουργίας ισχυρών εσωτερικών ελέγχων στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και τις επενδύσεις σε τεχνολογικές υποδομές προκειμένου να αντιμετωπίζεται έγκαιρα και άμεσα κάθε ασφαλιστική απάτη και χρειάζεται η άμεση συνεργασία με την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Οικονομικού Εγκλήματος.

Πηγή : www.ethnos.gr

 

 

 

 

 

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]