Με λουκέτο κινδυνεύουν τα Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια, αφήνοντας στον “αέρα” χιλιάδες ασθενείς

Προ των πυλών η κατάρρευση των Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων ανά τη χώρα!

Με… οικονομική ασφυξία κινδυνεύουν να βρεθούν τα Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια, ανά τη χώρα μετά τα άγρια κουρέματα στις διαγνωστικές εξετάσεις  αλλά και στις αυξημένες υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις.

Έτσι ορατός είναι ο κίνδυνος οι ασθενείς να μείνουν ξεκρέμαστοι καθώς πάνω  από το 90% των ιατρικών διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων διενεργούνται στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως επισημαίνουν τα μέλη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) η συνεχής επιβολή περιοριστικών μέτρων στις τιμές αποζημίωσης των διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων, έχει φέρει όλες τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης, η οποία θα έχει βαρύτατες συνέπειες στο κοινωνικό σύνολο, αφού πάνω από το 90% των ιατρικών διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων διενεργούνται σε αυτές, μιας και οι δημόσιες δομές, όπως είναι τα εργαστήρια του Π.Ε.Δ.Υ. (πρώην ΙΚΑ και νυν Το.Μ.Υ.) και τα εξωτερικά ιατρεία των Δημόσιων Νοσοκομείων, είτε υπολειτουργούν τα πρώτα είτε απαιτούνται δύο με τρεις μήνες αναμονή για την εκτέλεση ακόμη και της πλέον απλής διαγνωστικής εξέτασης στα δεύτερα.

ΙΑΤΡΙΚΑ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Γιατί κινδυνεύουν με λουκέτο

Τα έσοδα του κλάδου των διαγνωστικών κέντρων εμφανίζουν καθοδική πορεία καθώς μειώθηκαν δραματικά οι τιμές σχεδόν όλων των διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων, σε ποσοστό που σε κάποιες από αυτές τις εξετάσεις έφτανε μέχρι και το 65% της αρχικής τους τιμής.

Επίσης επιβάλλονται τμηματικές εκπτώσεις (rebate), οι οποίες στην τελευταία κλίμακά τους φτάνουν το 50% επί των ήδη μειωμένων τιμών και οι οποίες μεσοσταθμικά κυμαίνονται στο 25% περίπου.

Παράλληλα η εφαρμογή αυτόματης περικοπής υπέρβασης της δαπάνης (claw back),  στα 5 χρόνια εφαρμογής της (2013-2017) κυμαίνεται μεταξύ 15% και 25% μεσοσταθμικά, κατ’ έτος.

Σε αυτό το σημείο οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΙΔΙΚ αναφέρουν ότι  οι οφειλές που προέρχονται από τα παλαιά ασφαλιστικά ταμεία που ενσωματώθηκαν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., είναι σε εκκρεμότητα πολλές από αυτές, μολονότι ο Ε.Φ.Κ.Α που είναι ο αρμόδιος γι’ αυτές τις πληρωμές και έχει λάβει την πίστωση από τους δανειστές, δεν προχωράει στην εξόφλησή τους, με αποτέλεσμα τα Διαγνωστικά Κέντρα και τα Εργαστήρια να μην έχουν ούτε την απαραίτητη ρευστότητα για τις καθημερινές ανάγκες λειτουργίας τους, ενώ παράλληλα ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. απαιτεί από τις μονάδες αυτές να επιστρέψουν τις περικοπές που έχει επιβάλλει με τα μέτρα του rebate και του claw back των ετών 2013 – 2015 άμεσα, έστω και με τη μορφή των μηνιαίων καταβολών.

Πηγή: healthreport.gr

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]