Μ. Αντωνίου: Κινδυνεύει με κατάρρευση το ασφαλιστικό σύστημα

Είναι ζήτημα χρόνου πότε θα καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα αν οι ασφαλιστικοί φορείς δεν αποτελέσουν μέρος του Γενικού Συστήματος Υγείας, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου.

Μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο και στην εκπομπή Capital Today, ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως η ΟΕΒ διαφωνεί ως προς την μέθοδο και ως προς τους μηχανισμούς που έχει επιλέξει η Κυβέρνηση για τον σχεδιασμό του ΓΕΣΥ αφού όπως ο ίδιος ανέφερε με αυτό τον τρόπο απειλούνται οι ασφαλιστικοί φορείς.
Επισήμανε πως για να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν ένα βιώσιμο οικονομικά Σχέδιο Υγείας πρέπει η ελεύθερη επιλογή να αφορά και τον ασφαλιστικό φορέα και όχι μόνο το γιατρό και τα νοσηλευτήρια.

Σε περίπτωση που οι ασφαλιστικές εταιρείες μείνουν εκτός του ΓΕΣΥ, ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως θα αυξηθεί το κόστος λόγω ανυπαρξίας ανταγωνισμού και θα αφαιρεθεί από τον Κύπριο πολίτη το δικαίωμα επιλογής του ασφαλιστικού φορέα.

Ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες
Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία που είχε αναλάβει η ΟΕΒ για την ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες ο κ. Αντωνίου ξεκαθάρισε πως ο κάθε εργαζόμενος με την εν λόγω πρωτοβουλία θα έχει το δικαίωμα να απεργήσει αλλά η απεργία θα πρέπει να αποτελεί την τελευταία επιλογή του εργαζόμενου.
“Ο κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να κατέβει σε απεργία αλλά αν δεν ακολουθήσει μια συγκεκριμένη διαδικασία θα υπάρξουν κυρώσεις. Η απεργία πρέπει να αποτελεί την τελευταία επιλογή του εργαζόμενου”, επισήμανε.

Ωράριο εργασίας καταστημάτων
Δύο βασικές προϋποθέσεις έχει θέσει η ΟΕΒ όσον αφορά θέμα των ωραρίων των καταστημάτων ανέφερε ο κ. Αντωνίου.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως οι αποφάσεις για την επομένη μέρα στο εν λόγω ζήτημα θα πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να ενθαρρύνουν την εμπορική δραστηριότητα.

Ανέφερε επίσης  πως οποιεσδήποτε ρύθμισης δεν μπορούν να οδηγούν στην απόλυση εργαζομένου ο οποίος έχει προσληφθεί από το 2013 όπου είχε εγκαινιαστεί η απόφαση της Υπ. Εργασίας για διεύρυνση των ωραρίων εργασίας.

Κατώτατος Μισθός
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού ο κ. Αντωνίου ξεκαθάρισε πως η ΟΕΒ μετά το 2013 δεν έχει θέσει οποιοδήποτε συζήτηση όσο αφορά το εν λόγω θέμα. Ο ίδιος ανέφερε πως κατά το 2013 όπου ήταν η περίοδος της κορύφωσης της οικονομικής κρίσης, η ΟΕΒ θεώρησε πως μία μείωση της τάξεως του 20% στον κατώτατο μισθό θα περιόριζε αρκετές απολύσεις εργαζομένων.

Ο κ. Αντωνίου επισήμανε πως η μείωση του κατώτατου μισθού μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά στην ανεργία και στις απολύσεις εργαζομένων.

πηγή: http://capital.sigmalive.com/story/12679727#sthash.DvfrnNre.dpuf

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]