“Λιώνουν” ασθενείς και γιατροί στο Θριάσιο, λόγω βλάβης του κλιματισμού

Μεγάλη ταλαιπωρία επικρατεί στις περισσότερες κλινικές και τμήματα του Θριάσιου νοσοκομείου εξαιτίας δυσλειτουργίας του συστήματος κλιματισμού, ενώ η αυξημένη θερμοκρασία προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα στη πραγματοποίηση επεμβάσεων και επιβαρύνει την υγεία σε χειρουργημένους και σοβαρά πάσχοντες.

Σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ψυκτικών του νοσοκομείου, η κατάσταση είναι δραματική σε πολλά κρίσιμα τμήματα του νοσοκομείου, όπως το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, τα Χειρουργεία (όπου όπως καταγγέλλουν γιατροί και νοσηλευτές, υπάρχουν αίθουσες, όπου έχει τόση ζέστη που κυριολεκτικά “ο ιδρώτας στάζει από το μέτωπο”), η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και η Μονάδα Εμφραγμάτων, η Αιμοδοσία, το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο (στους χώρους που γίνονται οι στεφανιογραφίες και η τοποθέτηση βηματοδοτών), το Ακτινολογικό Εργαστήριο, η Γυναικολογική – Μαιευτική Κλινική και η Χειρουργική Κλινική (υπάρχουν δωμάτια ασθενών όπου δε λειτουργεί καθόλου ο κλιματισμός, όπως και στο χώρο φροντίδας των νεογνών) και στην Παιδιατρική κλινική (δε λειτουργεί ο κλιματισμός στα “box” των νεογνών.)

“Τα προβλήματα δημιουργούνται γιατί από τα δέκα συνολικά μοτέρ που είναι εγκατεστημένα στις πέντε κεντρικές μονάδες ψύξης – θέρμανσης, τα δύο είναι κατεστραμμένα, εδώ και χρόνια, και χρειάζονται αντικατάσταση και το τρίτο δε λειτουργεί – χρειάζεται επισκευή. Απομένουν επτά, από τα οποία τα τέσσερα υπολειτουργούν στο 60% της δυναμικής τους”, υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο, οι οποίοι όπως λένε, “το Σαββατοκύριακο, όπου στην Ελευσίνα καταγράφηκε μια από τις υψηλότερες θερμοκρασίες πανελλαδικά, στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο ξεκίνησαν να λειτουργούν τα επτά μοτέρ, αλλά γρήγορα δύο τέθησαν εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα το σύστημα κλιματισμού να υπολειτουργεί εντελώς και να επικρατούν μέσα στο νοσοκομείο πολύ δύσκολες συνθήκες”.

klimatismos4

Προκλητικές δηλώσεις και υποσχέσεις

Μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος, η δέσμευση της διοίκησης του νοσοκομείου για προμήθεια τεσσάρων ξεχωριστών κλιματιστικών μηχανημάτων (air – condition), που θα τοποθετηθούν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και στη Μονάδα Εμφραγμάτων (δηλαδή στο υπόλοιπο νοσοκομείο θα συνεχισθεί η ίδια κατάσταση) καθώς και για κατάθεση σχετικού αιτήματος για την αντικατάσταση δύο μοτέρ των κεντρικών μονάδων το καλοκαίρι του 2018(!) ούτε ως «ασπιρίνη» δεν μπορεί να ληφθεί.

Οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν “προκλητική” τη δήλωση του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη: “Πέρασε και ο καύσωνας, ΔΕΝ πέθανε κανείς στα νοσοκομεία από “χαλασμένα κλιματιστικά”, αλλά και συνολικά όλες τις κυβερνητικές δηλώσεις περί «σταθεροποίησης και αναβάθμισης» των δημόσιων νοσοκομείων.

“Ιδιαίτερα μάλιστα που στα δημόσια νοσοκομεία και συγκεκριμένα και στο ΘΡΙΑΣΙΟ, αντί να διαθέτουν δημόσιους χώρους όπου θα μπορούσαν να βρουν έστω προσωρινά ανακούφιση άστεγοι και λαϊκές οικογένειες που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν κλιματισμό, επικρατούσαν συνθήκες που καταπονούσαν ασθενείς και εργαζόμενους.
Ξεκαθαρίζουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι φετινό. Τα ίδια και χειρότερα βιώνουμε κάθε χρόνο. Είναι αποτέλεσμα της χρόνιας πολιτικής υποχρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις. για να εξοικονομούν κονδύλια για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομιλών. Αποφεύγουν να διαθέσουν τα αναγκαία κονδύλια για την αντικατατάσταση – ανανέωση – επισκευή των κλιματιστικών συστημάτων, αν και γνωρίζουν τις συνέπειες στην υγεία των ασθενών (ιδιαίτερα χειρουργημένων, βαρέως πασχόντων, εγκύων – λεχωίδων, ψυχιατρικών, παιδιών – νεογνών) και στην καταπόνηση των εργαζομένων”, λένε οι εργαζόμενοι στις καταγγελίες τους.

klimatistika-666x399

Το χρόνιο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης

Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με τους γιατρούς και νοσηλευτές του Θριάσιου νοσοκομείου, ότι “η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διατήρησε την κρατική χρηματοδότηση για τα νοσοκομεία για το 2017 στα ίδια απαράδεκτα επίπεδα με πέρυσι και τη μείωσε για τον ΕΟΠΥΥ κατά 200 εκατ. ευρώ και για τις μονάδες ΠΕΔΥ κατά 7 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα συνεχίζει να «μπουκώνει» με επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές εκατομμυρίων ευρώ τους μεγαλοεπιχειρηματίες”, καταλήγουν οι καταγγελίες.

Πηγή: liberal.gr

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]