ΚΥΠΡΟΣ:Ανεβαίνουν οι τόνοι για το ΓεΣΥ

Λευκωσία: Αναταράξεις προκαλούν οι συνεισφορές εργοδοτών, εργαζομένων και κράτους στο ταμείο του Γενικού Συστήματος Υγείας. Χθες, καταγράφηκε η πρώτη έντονη διαφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και ΑΚΕΛ και όπως όλα δείχνουν οι δημόσιες συγκρούσεις θα έχουν και συνέχεια αφού και από πλευράς άλλων κομμάτων αλλά και των Συντεχνιών φαίνεται να υπάρχουν ενστάσεις σε ό,τι αφορά την πρόταση της Κυβέρνησης που προνοεί ίσα ποσοστά συνεισφορών για εργοδότες και εργαζόμενους.

Ο δημόσιος διάλογος άρχισε χθες από ραδιοφώνου, με τον υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη και τη βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου να ανταλλάζουν απόψεις σε αρκετά υψηλούς τόνους.
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ υποστήριξε ότι η αναλογία στα ποσοστά των συνεισφορών εργοδοτών και εργαζομένων έχει συμφωνηθεί από το 2001 και βρίσκεται σε ισχύ από τότε στη σχετική νομοθεσία. Η κ. Χαραλαμπίδου εξέφρασε μάλιστα την έκπληξή της για το γεγονός ότι η Κυβέρνηση προτείνει τώρα σενάριο το οποίο αλλάζει τα συμφωνηθέντα. «Υπάρχει συμφωνημένο πλαίσιο για εισφορές 2% από τον εργαζόμενο, 2,55% για τον εργοδότη» είπε η κ. Χαραλαμπίδου και υποστήριξε ότι μετά την επικαιροποίηση των οικονομικών δεδομένων «ενδεχομένως να υπάρχει ανάγκη για αύξηση των ποσοστών, όχι όμως αλλαγή της αναλογίας των ποσοστών των συνεισφορών εργοδοτών και εργαζομένων». «Δεν μπορεί το υπουργείο Οικονομικών πάντοτε να επικαλείται την οικονομική κρίση για να φορτώνει το βάρος στους εργαζόμενους», είπε η κ. Χαραλαμπίδου και άφησε να εννοηθεί ότι κι άλλα κόμματα θα απορρίψουν την πρόταση της Κυβέρνησης. «Πρέπει να παρατηρήσω ότι χθες συνάδελφός μου του ΔΗΣΥ επιχείρησε να μας πει ότι είναι συμφωνημένο το ίσο ποσοστό», είπε μάλιστα η βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Τα όσα ανέφερε η κ. Χαραλαμπίδου στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη, ο οποίος ζήτησε να παρέμβει στη συζήτηση για να ξεκαθαρίσει, όπως είπε, την κατάσταση. Ο υπουργός Υγείας υπέδειξε στη βουλευτή του ΑΚΕΛ ότι «διακρίνει μια προσπάθεια να ανεβούν οι τόνοι σε όλα τα επίπεδα» και εξέφρασε την ευχή, «να μην θέλουν κάποιοι να τορπιλίσουν το καλό κλίμα που υπάρχει εδώ και ενάμιση χρόνο μεταξύ Κυβέρνησης και κομμάτων στο θέμα της μεταρρύθμισης της Υγείας».

Τα σενάρια που υπάρχουν για τις συνεισφορές και έχουν προκύψει από τις επίσημες μελέτες για το ΓεΣΥ, είναι, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, πέντε. «Σε αυτά τα πέντε σενάρια υπάρχουν σενάρια με χαμηλότερη συνεισφορά εργαζομένων ή και ψηλότερη και υπάρχει και σενάριο με ψηλότερες και χαμηλότερες συμπληρωμές». Το σενάριο που η Κυβέρνηση επιλέγει, εξήγησε, «προνοεί τις χαμηλότερες συμπληρωμές (τα ποσά δηλαδή που ο δικαιούχος θα πληρώνει όταν λαμβάνει υπηρεσίες από το ΓεΣΥ) οι οποίες μάλιστα περιορίζονται στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη». Αυτή, τόνισε ο Υπουργός, «είναι η θέση της Κυβέρνησης, η Βουλή έχει όλα τα σενάρια ενώπιόν της και μπορεί να αποφασίσει ποιο από όλα θα επιλέξει».

«Κατά την άποψή μου είναι δικαιότερη η ισότιμη καταβολή. Ας το συζητήσει όμως η Βουλή και ό,τι αποφανθεί εμείς θα το προωθήσουμε», επισήμανε ο Υπουργός.

Οι διαφωνίες του πρωινού, μεταφέρθηκαν το μεσημέρι στην τηλεόραση όταν στις διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές εξέφρασαν τη δική τους θέση και εκπρόσωποι των Συντεχνιών.
Η ΠΕΟ φαίνεται να βρίσκεται σε πλήρη σύμπνοια με το ΑΚΕΛ, ενώ η ΣΕΚ παρουσιάστηκε κάπως πιο συγκρατημένη στις τοποθετήσεις της επί του θέματος των συνεισφορών. Από πλευράς της ΠΕΟ εκφράστηκε έντονη έκπληξη για το γεγονός ότι «στο ΓεΣΥ υπήρχε ένα πράγμα έτοιμο να προωθηθεί, αυτό της αναλογίας των συνεισφορών, και έρχεται η Κυβέρνηση, που λέει ότι θέλει να εφαρμόσει το ΓεΣΥ σήμερα, και το ανατρέπει». Η Συντεχνία δήλωσε εξάλλου ξεκάθαρα ότι δεν αποδέχεται ίσο ποσοστό συνεισφοράς εργοδοτών και εργαζομένων.

Ο εκπρόσωπος της ΣΕΚ παρουσιάστηκε κάπως πιο συγκρατημένος στις τοποθετήσεις του, αναφέροντας ότι «ο υπουργός Υγείας κατέθεσε μια πρόταση για τις συνεισφορές», ωστόσο το σημαντικό, όπως είπε, «είναι ότι στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνονται συνεισφορές επειδή ο διάλογος δεν ολοκληρώθηκε και επειδή θα συμμετέχουν και θα συναποφασίσουν για το θέμα αυτό και τα κόμματα».

Με τη μορφή του Γενικού Συστήματος Υγείας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί και καταγράφεται στο νομοσχέδιο που έχει ενώπιόν της η Βουλή, το ύψος της συνεισφοράς εργοδοτών, εργαζομένων και κράτους είναι άμεσα συνδεδεμένο με το ύψος των συμπληρωμών που ο δικαιούχος θα καλείται να καταβάλλει για κάθε υπηρεσία που θα λαμβάνει από το ΓεΣΥ. Με το σενάριο που προκρίνει η Κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι θα καταβάλλουν συνεισφορά 2,85%, οι εργοδότες 2,85% και το Κράτος 4.55%. Με αυτά τα ποσοστά, το ύψος των συμπληρωμών (που θα περιορίζονται μόνο στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη) θα είναι τέτοιο που να εξασφαλίζει γύρω στα 45 εκατ. ευρώ για το ταμείο του ΓεΣΥ. Κατά τις συζητήσεις του τελευταίου διαστήματος μεταξύ ΟΑΥ και εμπλεκομένων, υπό συζήτηση μπήκε και ένα δεύτερο σενάριο το οποίο προνοεί ποσοστό 2,3% για τον εργαζόμενο, 2,9% για τον εργοδότη και 4,55% για το Κράτος με συμπληρωμές που θα εξασφαλίζουν 90 εκατ. ευρώ για το ταμείο του ΓεΣΥ και θα αφορούν τόσο στην εξωνοσοκομειακή όσο και την ενδονοσοκομειακή
περίθαλψη.

Ικανοποιημένοι οι εργοδότες

Η επίσημη τοποθέτηση του υπουργού Υγείας για την ίση συνεισφορά εργοδοτών και εργαζομένων, άφησε πλήρως ικανοποιημένους τους εργοδότες. Χθες, τόσο η ΟΕΒ όσο και το ΚΕΒΕ χαιρέτισαν τη θέση της Κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι η ίση συνεισφορά είναι μια πρακτική που ακολουθείται για όλα τα ταμεία, όπως είναι για παράδειγμα το ταμείο των κοινωνικών ασφαλίσεων.

ΟΕΒ και ΚΕΒΕ επεσήμαναν, εξάλλου, ότι η θέση τους για ίση συνεισφορά είχε τεθεί και το 2001 όταν γινόταν ο διάλογος για τη διαμόρφωση του νόμου/πλαισίου για το ΓεΣΥ, ο οποίος βρίσκεται σήμερα σε ισχύ. Ωστόσο, όπως υποστήριξαν, οι ψήφοι τους είναι μόνο δύο και έτσι επικράτησε η άποψη των υπολοίπων στον καθορισμό διαφορετικών ποσοστών.

Απορρίπτουν το ΓεΣΥ οι ασφαλιστικές

Λόγο για αποκλεισμό τους από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού διαλόγου κάνει σε ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, ο οποίος αναφέρει ότι ήδη έχει καταθέσει στην επιτροπή Υγείας της Βουλής αναλυτικό υπόμνημα, με το οποίο «μεταξύ άλλων αποδεικνύεται και ο λόγος για τον οποίο η εκδοχή του ΓεΣΥ που προτείνει το υπουργείο Υγείας, είναι οικονομικά μη βιώσιμη, επιβαρύνει περαιτέρω τους ήδη ασφαλισμένους και υπονομεύει τις προοπτικές του ασφαλιστικού κλάδου και της εθνικής οικονομίας». Οι ασφαλισμένοι, οι εργαζόμενοι και οι φορολογούμενοι πολίτες, υποστηρίζει ο ΣΕΑΚ, «δικαιούνται να γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη μονοπωλιακή εκδοχή του ΓεΣΥ είναι αδιέξοδη. Οι πολίτες εγκλωβίζονται σε μια πορεία που στο τέλος θα υπάρχει χειρότερη και πιο ακριβή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Πηγή: philenews.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]