ΚΥΠΡΟΣ: Στον ελεγκτή συμφωνία ΣΚΤ – Universal

Ο γενικός ελεγκτής θα αναλάβει να εξετάσει το θέμα της συμφωνίας μεταξύ της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και της Universal Life για την παροχή ασφάλισης ζωής στους δανειολήπτες, όπως προέκυψε από τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής ελέγχου.

Το θέμα της συμφωνίας εξετάστηκε ακροθιγώς στην επιτροπή ελέγχου εν μέσω αντιδράσεων από τους βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Ο γενικός ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι το θέμα αφορά την ελεγκτική υπηρεσία γιατί ο Συνεργατισμός είναι κρατική επιχείρηση και ως τέτοια, πρόσθεσε, ελέγχεται για τον τρόπο με τον οποίο συνάπτει συμβάσεις και για το αν ακολουθεί υγιείς εμπορικές πρακτικές κατά τη σύναψή τους.

Πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία δεν περιλήφθηκε στο δειγματοληπτικό έλεγχο που διεξάγει αυτή την περίοδο η ελεγκτική υπηρεσία.

Εντούτοις, δηλώνοντας σεβασμό στην ευαισθησία που αναφέρθηκε πως πρέπει να επιδεικνύεται στα θέματα Συνεργατισμού, είπε ότι θα εξετάσει το ζήτημα μετά από λήψη των σχετικών εγγράφων, χωρίς να δημοσιοποιηθούν ευρήματα ή παρατηρήσεις δίχως προηγούμενη συνεννόηση με τη βουλή και τη ΣΚΤ.

Η βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου ενέγραψε το θέμα στην επιτροπή με την αιτιολόγηση ότι η ΣΚΤ κατακύρωσε το διαγωνισμό στην ακριβότερη προσφορά με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να καταβάλλουν ακριβότερα ασφάλιστρα.

Η κ. Θεολόγου ισχυρίστηκε ότι οι όροι του διαγωνισμού φωτογράφιζαν τη συγκεκριμένη εταιρεία ενώ, μετέφερε και παράπονα άλλων προσφοροδοτών οι οποίοι, όπως είπε, ζήτησαν εξηγήσεις για την απόρριψη των προσφορών τους τις οποίες η ΣΚΤ αρνήθηκε να δώσει.

Στους όρους του διαγωνισμού που τέθηκαν, σημείωσε η κ. Θεολόγου, υπήρχαν κριτήρια σχετικά με τα κεφάλαια των εταιρειών και όρος ώστε να μην έχουν συνεργασία με άλλα τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία όπως δήλωσε, δεν υπήρχε λόγος να υπάρχουν.

Αντιδράσεις ΔΗΣΥ

Οι βουλευτές του ΔΗΣΥ υποστήριξαν ότι γίνονται αναφορές σε συμβατικές λεπτομέρειες οι οποίες αφορούν εμπορική πράξη και σύμβαση μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών, κρίνοντας ότι δεν είναι ορθό να γίνεται η συγκεκριμένη συζήτηση σε ανοικτή συνεδρίαση κοινοβουλευτικής επιτροπής.

«Η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα έλαβε κρατική στήριξη αλλά δεν παύει να είναι μια ιδιωτική εταιρεία», υποστήριξε η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου αναφερόμενη και σε εμπιστευτικό σημείωμα σχετικά με ανησυχίες του συνεργατισμού για το ενδεχόμενο «αθέλητης αποκάλυψης εμπιστευτικών πληροφοριών».

Δήλωσε επίσης, τόσο εντός, όσο και εκτός επιτροπής ότι συζητώντας το συγκεκριμένο θέμα η βουλή «παραβιάζει τη συμφωνία πλαίσιο που υπεγράφη μεταξύ κυβέρνησης και Συνεργατισμού», κάνοντας λόγο για «κακό προηγούμενο».

Αντίθετη άποψη εξέφρασαν βουλευτές εκ μέρους του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και των Οικολόγων υπογραμμίζοντας ότι το κράτος είναι μεγαλομέτοχος στο συνεργατισμό με ποσοστό 76%.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις, η κ. Θεολόγου ανέφερε ότι ο συνεργατισμός είναι κατά 76% κρατικός, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για μια ιδιωτική σύμβαση.

«Ο γενικός ελεγκτής θα μπει στη διαδικασία ελέγχου των προσφορών», δήλωσε η κ. Θεολόγου.
Πρόσθεσε ότι το θέμα θα επανεξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο μετά από τα ευρήματα του ελεγκτή.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις, η κ. Θεολόγου ανέφερε ότι ο συνεργατισμός είναι κατά 76% κρατικός, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για μια ιδιωτική σύμβαση.

Η προσφορά που κατοχυρώθηκε ανερχόταν στα 3,15 ‰ ενώ, το ύψος των ασφαλίστρων που καταβάλλονταν βάσει της προηγούμενης συμφωνίας με την Allianz ήταν 2,50‰.

Το ύψος των ασφαλίστρων που καταβάλλουν οι δανειολήπτες για ασφάλεια ζωής, διαφέρει αναλόγως του ύψους του δανείου τους. Η ασφάλιση πυρός που πληρώνουν οι δανειολήπτες στο Συνεργατισμό εξακολουθεί να είναι μέρος συμφωνίας με την Allianz.

Σωστή η συμφωνία, λέει η ΣΚΤ

Ο αναπληρωτής διευθυντής τραπεζικών δραστηριοτήτων της ΣΚΤ Μάριος Παπαδόπουλος, απαντώντας στις αναφορές της κ. Θεολόγου, είπε ότι όντως προέκυψε αύξηση στα ασφάλιστρα λόγω της συμφωνίας με τη Universal ωστόσο, σημείωσε ότι η αύξηση είναι χαμηλότερη από αυτή που θα προέκυπτε εάν ο Συνεργατισμός διατηρούσε τη συνεργασία με την Allianz στις ασφάλειες ζωής.

«Εκ των υστέρων, κρίνουμε ότι η συμφωνία ήταν σωστή», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι η ΣΚΤ ενήργησε με βάση το γράμμα του νόμου. Σημείωσε ότι εντός της ημέρας θα παραχωρηθούν στον ελεγκτή όλα τα σχετικά στοιχεία.

Εκ μέρους της Universal Life, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ανδρέας Κρητιώτης, δήλωσε ετοιμότητα για συνεργασία με το γενικό ελεγκτή και παροχή πληροφοριών και στοιχείων.

Υπογράμμισε όμως, την εμπιστευτικότητα των στοιχείων τονίζοντας ότι εάν διαρρεύσουν θα προκαλέσουν ζημιά στην εταιρεία.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε η έφορος ασφαλίσεων Τόνια Τσαγγάρη και η γενική διευθύντρια του συνδέσμου ασφαλιστικών εταιρειών Στέφη Δράκου οι οποίες δήλωσαν ενώπιον της επιτροπής ότι δεν έχουν την αρμοδιότητα να παρέμβουν στον καθορισμό της τιμολόγησης ασφαλίσεων.

Επίσης, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των εταιρειών CNP Cyprialife και Altius Insurance που υπέβαλαν προσφορά, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι έδωσαν χαμηλότερες προσφορές και ότι δεν πήραν απάντηση όταν ζήτησαν το λόγο της απόρριψης τους.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου κατηγόρησε τον ΔΗΣΥ ότι προσπάθησε «για άλλη μια φορά να παρεμποδίσει συζήτηση για το συνεργατισμό». Πρόσθεσε ότι προκύπτει θέμα διαχείρισης των θεμάτων των ασφαλειών στο συνεργατισμό και σημείωσε ότι η επιτροπή θα επανέλθει μετά τη διερεύνηση του θέματος από το γενικό ελεγκτή.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης έκανε λόγο για προσπάθεια να αποτραπεί η συζήτηση διαμηνύοντας ότι θα παρακολουθείται κάθε κίνηση του Συνεργατισμού.

«Δώσαμε μάχη για να διατηρηθεί ο έλεγχος στο Συνεργατισμό. Και την αναπνοή τους ακόμα θα την ελέγχουμε μέσα από το Γενικό Ελεγκτή, για να αποφύγουμε τα σκάνδαλα και την καταστροφή που έχουμε ξαναζήσει με τη Λαϊκή τράπεζα», τόνισε.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί εκ νέου στην επιτροπή ελέγχου, στην παρουσία όλων των εταιρειών που έδωσαν προσφορά για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, μετά από την έρευνα που θα διεξάγει ο γενικός ελεγκτής.

Πηγή: stockwatch.com.cy

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]