Κύπρος: Μεγαλύτερη προστασία για ασφαλισμένους από νέα Εποπτική Οδηγία Εφόρου

Η νέα Οδηγία συμπληρώνει τις υπάρχουσες διατάξεις και προτείνει κάτι απολύτως λογικό, στο πλαίσιο των νόμων και των σωστών πρακτικών.

Το πρόσφατο διάστημα και με αφορμή τη νέα Εποπτική Οδηγία της Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών, ο  (ΣΑΕΚ) έγινε μάρτυρας έντονης δημοσιότητας από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΣΕΑΔ) η οποία επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, να δημιουργήσει αβάσιμες και αστήρικτες από τα γεγονότα ανησυχίες στο κοινό και να μετατοπίσει την ουσία της Οδηγίας που δεν είναι άλλη από τη μεγαλύτερη προστασία των ασφαλισμένων.

Η νέα Οδηγία συμπληρώνει τις υπάρχουσες διατάξεις και προτείνει κάτι απολύτως λογικό, στο πλαίσιο των νόμων και των σωστών πρακτικών που πρέπει να τηρούν όλοι οι ευσυνείδητοι επαγγελματίες του ασφαλιστικού κλάδου.

Ουσιαστικά αυτό που η νέα Εποπτική Οδηγία κάνει είναι να κατοχυρώνει τα δικαιώματα του ασφαλισμένου πελάτη με την υποχρέωση όλων των μερών για λεπτομερή ενημέρωση σχετικά με το ασφάλιστρό του. Στο εξής η απόδειξη πληρωμής που θα λαμβάνει θα είναι η επίσημη απόδειξη της ασφαλιστικής εταιρείας. Σε αυτή θα περιλαμβάνεται το ονοματεπώνυμο του, το ποσό και μια αναφορά στο ασφαλιστικό συμβόλαιο για το οποίο γίνεται η πληρωμή, ώστε να είναι κατοχυρωμένος. Ο ασφαλισμένος θα έχει πρόσβαση σε καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση, ως αποτέλεσμα των βελτιώσεων των μηχανογραφικών συστημάτων στις οποίες υποχρεούται να προβεί η ασφαλιστική εταιρεία.

Ήδη η Εποπτική Οδηγία εφαρμόζεται από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών χωρίς προβλήματα και στρεβλώσεις που ενέχουν κινδύνους για τους ασφαλισμένους. Οι αντιδράσεις αφορούν κυρίως τα συμφέροντα μιας μικρής ομάδας που συστηματικά παρακρατεί τα χρήματα των ασφαλισμένων. Δεν τα αποδίδει στις προβλεπόμενες ημερομηνίες και έτσι οι ασφαλιστικές δεν γνωρίζουν αν ο ασφαλισμένος έχει τηρήσει το συμβόλαιό του.

Το ασφάλιστρο δεν ήταν και ούτε αποτελεί εισόδημα του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή. Η αμοιβή και μόνο είναι αυτό που τον αφορά και αυτή διασφαλίζεται πλήρως από την Οδηγία.

Η σχέση του Επαγγελματία Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή με τον πελάτη δεν αλλάζει. Ο ρόλος τους εξακολουθεί να τυγχάνει πλήρους σεβασμού τόσο από την Εποπτική Οδηγία όσο και από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Ο Σύνδεσμος θεωρεί τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές σημαντικούς συνεργάτες, εκτιμά πλήρως τη λειτουργία τους στην εξυπηρέτηση του πελάτη τόσο κατά την προπαρασκευή της ασφαλιστικής σύμβασης όσο και κατά την εκτέλεση της σε περίπτωση που έχει απαίτηση, και τιμά την ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης που και οι τρεις πλευρές αναπτύσσουν προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Παράλληλα, ο ΣΑΕΚ διαβεβαιώνει το κοινό ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Οι αλλαγές που επιφέρει η νέα Οδηγία αφορούν στη μεγαλύτερη προστασία του και δεν τον επηρεάζουν στο μέτρο που τηρεί τις συμβατικές του υποχρεώσεις. Αντίθετα, τον κατοχυρώνουν, καθώς ο πελάτης θα κρατά στο εξής την επίσημη απόδειξη της ίδιας της ασφαλιστικής του εταιρείας μετά την πληρωμή του ασφαλίστρου.

Η νέα Εποπτική Οδηγία δεν επηρεάζει τη δυνατότητα της ασφαλιστικής εταιρείας να παρέχει ευκολίες πληρωμής τις οποίες μπορεί να απολαμβάνει το κοινό. Για τις διάφορες επιλογές που προσφέρονται, οι ασφαλισμένοι μπορούν να συνεχίσουν να απευθύνονται στον διαμεσολαβητή τους ή την ασφαλιστική τους εταιρεία.

Ο ΣΑΕΚ θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε εκστρατεία ενημέρωσης των ασφαλισμένων σχετικά με τις αλλαγές στη διαδικασία και πώς μέσα από αυτές κατοχυρώνεται η μεγαλύτερη διαφάνεια και της προστασία του.

Σχετικά με τον ΣΑΕΚ
Ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών (ΣΑΕΚ) είναι το αναγνωρισμένο και αντιπροσωπευτικό σώμα της Ασφαλιστικής Βιομηχανίας της Κύπρου. Υπάρχουν 30 εταιρείες-μέλη που αντιπροσωπεύουν ποσοστό γύρω στο 96% των ετησίων ασφαλίστρων της εγχώριας αγοράς. Ο ΣΑΕΚ είναι επίσης ο αναγνωρισμένος εκπρόσωπος της κυπριακής ασφαλιστικής βιομηχανίας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο όντας πλήρες μέλος τόσο της Insurance Europe (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εταιρειών) όσο και της IUMI (Διεθνής Ένωσης Ναυτασφάλισης). Όραμά του είναι μια δυνατή, επικερδής και ανταγωνιστική ασφαλιστική βιομηχανία, που την εμπιστεύεται ο πολίτης και που συνεχώς αναβαθμίζεται δυναμικά στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο.

Πηγή: politis.com.cy

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]