Κύπρος: Έρχονται αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας

Τα πάνω–κάτω έρχονται στα τέλη κυκλοφορίας καθώς νέα μέθοδος για τον υπολογισμό των εκπεμπόμενων ρύπων αυξάνει το κόστος για τους ιδιοκτήτες οχημάτων.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», οι μεταφορές είναι ο μόνος τομέας στον οποίο οι εκπομπές CO2 στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλέον υψηλότερες από ό,τι το 1990 και αποτελούν βασικό εμπόδιο για την εκπλήρωση των στόχων της Ένωσης για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως ορίζεται στη συμφωνία του Παρισιού.

Στην πράξη, αντί να μειωθούν οι ρύποι από τις μεταφορές, αυξήθηκαν σε αυτό το διάστημα κατά 20%.

Αυτό, μαζί με την αλλαγή στη μέθοδο μέτρησης των ρύπων που εισάγεται στην πράξη για τα αυτοκίνητα από τον Σεπτέμβριο –μετά και το γνωστό σκάνδαλο παραποίησης των αποτελεσμάτων των ελέγχων ρύπων– βάζει και τα δύο πόδια της Κύπρου σε ένα παπούτσι, αφού πρέπει να προωθηθούν αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας, με στόχο ακριβώς τον Σεπτέμβριο.

Το θέμα αύξησης των ρύπων στις μεταφορές, με όλες τις επιπτώσεις, είναι ιδιαίτερα έντονο και στη χώρα μας, όπου είναι φανερό ότι το καθεστώς μειωμένων φορολογικών επιβαρύνσεων για εισαγόμενα μεταχειρισμένα στην Κύπρο, σε συνδυασμό με την εύνοια που προσφέρει η ισοτιμία ευρώ – βρετανικής λίρας, αλλά και το γεγονός ότι τα ντίζελ βρίσκονται κυριολεκτικά υπό διωγμό σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ευνοεί αισθητά την εισαγωγή περισσότερων εισαγόμενων μεταχειρισμένων ντίζελ αυτοκινήτων.

Αυτό όμως, μαζί με το γεγονός ότι πρόκειται για ρυπογόνα οχήματα παλαιότερων τύπων κινητήρων (Euro3, Euro4), επιβαρύνει αισθητά το πρόβλημα στην Κύπρο, ενώ τα οικονομικά συμφέροντα που δημιουργούνται, θα δυσχεράνουν τις αλλαγές.

Πηγή: capitaltoday.sigmalive.com

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]