Κυπριακή Οικονομία: Νέα κεφάλαια για Κόσμος Ασφαλιστική

Σε διαδικασία ενίσχυσης των κεφαλαίων της ώστε να καλύψει το κενό που παρουσιάζει στις εποπτικές απαιτήσεις που σχετίζονται με τον δείκτη κεφαλαιακής φερεγγυότητας βρίσκεται η Κόσμος Ασφαλιστική.

Όπως αναφέρει το stockwatch.com, η ανάλυση των solvency capital ratios των εταιρειών γενικού κλάδου που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο αναδεικνύει σημαντικές διαφορές στο σχετικό δείκτη, με τις πλείστες να βρίσκονται αρκετά πιο πάνω από το απαιτούμενο εποπτικό όριο του 100%.

Η Υδρόγειος ανακοίνωσε δείκτη φερεγγυότητας που φθάνει το 235% και η Atlantic έχει δείκτη 206%.

Αρκετές εταιρείες βρίσκονται λίγο πιο πάνω από το σχετικό όριο.

Οι πλείστες ασφαλιστικές εταιρείες υπέβαλαν εκθέσεις για την κατάσταση φερεγγυότητας σύμφωνα με τις πρόνοιες της οδηγίας Solvency II που έχει τεθεί σε εφαρμογή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από την 1η Ιανουαρίου 2016. Οι εταιρείες είχαν προθεσμία μέχρι τις 19 Μαΐου για να υποβάλουν τις εκθέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, μόνο μία εταιρεία έχει ποσοστό κάτω του 100%, η Κόσμος, με τον δείκτη φερεγγυότητας της να ανέρχεται στο 66%.

Η Κόσμος έχει διαθέσιμα ίδια κεφάλαια €4,96 εκ. και το ύψος των ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων είναι €7,51 εκ. με αποτέλεσμα να χρειάζεται περίπου €2,5 εκ. επιπρόσθετα κεφάλαια.

Εκπρόσωπος της εταιρείας Κόσμος ανέφερε στη StockWatch ότι η εταιρεία είναι στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης για κάλυψη του απαιτούμενου εποπτικού κεφαλαίου και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα το καλύψει.

Τα επιπλέον κεφάλαια που χρειάζεται η εταιρεία δεν επηρεάζουν τις άμεσες απαιτήσεις των πελατών αλλά σχετίζονται με εποπτικές απαιτήσεις.

Όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης φερεγγυότητας μιας ασφαλιστικής εταιρείας τόσο πιο οικονομικά εύρωστη και επαρκώς κεφαλαιοποιημένη είναι σε σχέση με τις δραστηριότητες και τους κινδύνους που αναλαμβάνει.

Από τις εταιρείες του γενικού κλάδου, τον ψηλότερο δείκτη που φθάνει το 234,98% έχει η εταιρεία Υδρόγειος με τα διαθέσιμα κεφάλαιά της να ανέρχονται στα €10,6 εκ. Ακολουθεί η Atlantic με ποσοστό 206,18% και κεφάλαια €30,4 εκ. και η Altius με 200,02% και κεφάλαια €17,7εκ.

Όσες εταιρείες έχουν δείκτη χαμηλότερο από το 100% θα πρέπει να υλοποιήσουν ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης των κεφαλαίων τους.

Με βάση την οδηγία, οι εταιρείες έχουν περιθώριο μέχρι τις 31.12.2017 να καλύψουν το κενό.

Μετά τις 31.12.2017 η εποπτική αρχή θα ζητήσει να κατατεθεί πρόγραμμα για κάλυψη του περιθωρίου.

Η έφορος ασφαλίσεων, που εποπτεύει τις πλείστες από τις 22 εταιρείες γενικού κλάδου που περιλαμβάνονται στον σχετικό πίνακα, δεν ήταν διαθέσιμη για σχόλιο.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]