Κομπίνα τεραστίων διαστάσεων σε βάρος ασφαλιστικών εταιρειών (philenews.com)

Δυστυχήματα με εικονικούς τραυματίες.

Λευκωσία: Συνταρακτικές αποκαλύψεις σε σχέση με τις απάτες που γίνονται σε βάρος ασφαλιστικών εταιρειών μέσω των τροχαίων δυστυχημάτων, φέρνει στο φως ο «Φ». Ιδιοκτήτες γκαράζ, δικηγόροι και γιατροί φέρονται να έστησαν παράνομα κυκλώματα και εκμεταλλεύονται ασφαλιστικές εταιρείες, αποσπώντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Βγάζοντας εικονικούς τραυματίες επιχειρούν να αποσπάσουν τεράστια ποσά από ασφαλιστικές για δήθεν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ ο επηρεαζόμενος μπορεί να μην επισκέφθηκε ούτε μια φορά γιατρό, ούτε να έφερε ένα γδάρσιμο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», πολλές ασφαλιστικές εταιρείες γνωρίζουν τι συμβαίνει και επειδή δεν θέλουν να συρθούν στα δικαστήρια σε ατέρμονες διαδικασίες, αναγκάζονται να πληρώνουν τα έξοδα που τους παρουσιάζονται προκειμένου ν’ αποφύγουν τις δίκες και να καταβάλλουν επιπρόσθετα ποσά για δικηγόρους.

Το κράτος από αυτές τις στημένες υποθέσεις χάνει χιλιάδες ευρώ γιατί δεν καταβάλλονται ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος από επαγγελματίες που δεν δείχνουν έσοδα.

Σοκάρει η αποκάλυψη που έγινε από πρόσωπο που εμπλέκεται σε τέτοιες υποθέσεις, ότι μια εταιρεία στη Λεμεσό έκαμε τζίρο 1.800.000 ευρώ από αυτές τις υποθέσεις. Τα χρήματα αυτά καταθέτονταν σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό και αποσύρονταν με την έκδοση επιταγών.

Σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν στην εφημερίδα μας αλλά και από στοιχεία που εξασφαλίσαμε από καταγεγραμμένη ομολογία προσώπου που εμπλέκεται στις κομπίνες, το κόλπο στήνεται ως εξής: Όταν συμβεί ένα τροχαίο δυστύχημα αμέσως ενημερώνεται το γκαράζ και αποστέλλει επί τόπου άνθρωπό του, τον λεγόμενο κράχτη. Αυτός θα αναλάβει να πείσει τον οδηγό για την επιδιόρθωση του οχήματός του σε γρήγορο διάστημα.

Κατά την παραλαβή του οχήματος ο οδηγός καλείται από τον ιδιοκτήτη του γκαράζ να υπογράψει διοριστήριο έγγραφο για δικηγόρο. Όπως του εξηγείται είναι για να απαιτηθούν τα έξοδα επιδιόρθωσης δικαστικώς σε περίπτωση που η ασφαλιστική δεν πληρώσει το κόστος επιδιόρθωσης των ζημιών.

Από το σημείο αυτό και μετά αναλαμβάνει δράση το κύκλωμα, στο οποίο είναι αναμεμειγμένοι γιατροί και δικηγόροι. Ο οδηγός ξαφνικά εμφανίζεται ως τραυματίας και ως συνήθως παραπονείται από τραύματα στον αυχένα και τη μέση, ζαλάδες κ.ά. Μετά τον διορισμό του ο δικηγόρος αναλαμβάνει δράση και σε συνεννόηση με τον γιατρό παραλαμβάνει τις αποδείξεις από τις δήθεν επισκέψεις του οδηγού για θεραπεία.

Σ’ αυτές προστίθενται πολλές φορές και αποδείξεις φυσικοθεραπευτηρίου στο οποίο δήθεν ο τραυματίας υποβλήθηκε σε θεραπεία. Όταν συγκεντρωθούν όλες οι αποδείξεις, ο δικηγόρος προχωρεί στην καταχώρηση αγωγής κατά της ασφαλιστικής εταιρείας ζητώντας τα έξοδα και αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι περισσότερες ασφαλιστικές προκειμένου να μην πληρώνουν περισσότερα έξοδα σε δικηγόρους συμβιβάζονται και εκδίδουν επιταγή εξοφλώντας τις απαιτήσεις. Η επιταγή, σύμφωνα με μαρτυρία, καταλήγει σε τραπεζικό λογαριασμό και στη συνέχεια γίνεται ο διαμοιρασμός.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες μας, στην Αστυνομία η ασφαλιστική εταιρεία κατονόμασε δικηγόρους και γιατρούς καθώς και ιδιοκτήτες γκαράζ που φέρονται αναμεμειγμένοι στο κόλπο και τώρα θα αρχίσουν έρευνες. Επίσης αφήνονται σκιές για την εμπλοκή και αστυνομικών στα κυκλώματα, είτε από πλευράς παροχής κάλυψης είτε για παροχή πληροφοριών.

Σημειώνεται ότι παρόμοιες υποθέσεις διερευνήθηκαν και στο παρελθόν όπου ιδιοκτήτες γκαράζ είχαν εμπλακεί σε εικονικά δυστυχήματα και ζητούσαν αποζημιώσεις από ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ όπως διαπιστωνόταν, ούτε καν δυστύχημα δεν είχε συμβεί. Τέτοιες υποθέσεις διερευνήθηκαν στη Λευκωσία, τη Λεμεσό και αλλού.

Kαταγγελία-βόμβα από ασφαλιστική εταιρεία

Πρόσφατα εξασφαλίστηκαν στοιχεία για τα κυκλώματα που δρουν σε διάφορες επαρχίες και εκμεταλλεύονται τις ασφαλιστικές εταιρείες, με αποτέλεσμα μια ασφαλιστική να καταφύγει στην Αστυνομία και να παραθέσει στοιχεία για πέντε τουλάχιστον υποθέσεις που την απασχόλησαν το τελευταίο διάστημα.

Στις υποθέσεις αυτές υποβλήθηκαν παράπονα ότι οι εμπλεκόμενοι οδηγοί τραυματίστηκαν και χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη αλλά και φυσικοθεραπεία, ενώ στην ουσία δεν έπαθαν το παραμικρό. Από τις έρευνες και εξετάσεις της ασφαλιστικής διαπιστώθηκε ότι οι εμπλεκόμενοι στα τροχαία είχαν βγει από τα οχήματά τους χωρίς καμιά γρατσουνιά, ωστόσο στη συνέχεια βρέθηκαν τραυματισμένοι στον αυχένα κυρίως ή αλλού.

Η καταγγελία-βόμβα της ασφαλιστικής εταιρείας υποβλήθηκε στο ΤΑΕ Αρχηγείου, ενώ ενήμεροι για την καταγγελία είναι ο Γενικός Εισαγγελέας και ο αρχηγός Αστυνομίας. Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι της ασφαλιστικής εταιρείας κατέθεταν επί τρεις συνεχόμενες ημέρες στο ΤΑΕ Αρχηγείου παραθέτοντας στοιχεία για διάφορες υποθέσεις.
Τώρα η Αστυνομία θα καλέσει για καταθέσεις οδηγούς που ενεπλάκησαν σε δυστυχήματα με σκοπό να ερωτηθούν κατά πόσο μετά από το δυστύχημα νοσηλεύτηκαν, πού και πόσα πλήρωσαν. Επίσης έχουν παραληφθεί δεκάδες έγγραφα για αξιολόγηση που αφορούν απαιτήσεις ιδιοκτητών γκαράζ, δικηγόρων και γιατρών. Από τις έρευνες δεν αποκλείεται να προκύψει και θέμα μη έκδοσης κανονικών αποδείξεων, οπόταν ενδέχεται να εμπλακεί και ο ΦΠΑ.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι στην Κύπρο συμβαίνουν ετησίως γύρω στις 40 χιλιάδες συγκρούσεις οχημάτων στους δρόμους, φανταστείτε τον κύκλο εργασιών που έχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, τα γκαράζ κ.ά. Όταν βρίσκονται κάποιοι επιτήδειοι και εκμεταλλεύονται καταστάσεις, σημαίνει ότι η πίτα για παρανομίες είναι αρκετά μεγάλη.

Τρεις στο εδώλιο για απάτη

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται καταχωρημένη ενώπιον της Δικαιοσύνης μια υπόθεση για απόσπαση χρημάτων από ασφαλιστική, με εμπλεκόμενους έναν γιατρό, έναν δικηγόρο και έναν ιδιοκτήτη γκαράζ.
Οι τρεις κατηγορούνται ότι συνωμότησαν για να αποσπάσουν περίπου τρεις χιλιάδες ευρώ από ασφαλιστική εταιρεία. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, αυτή αφορά δυστύχημα με εικονικό τραυματία, με στόχο την απόσπαση χρημάτων από ασφαλιστική. Όλα ξεκίνησαν όταν ιδιοκτήτης οχήματος πήγε να παραλάβει από γκαράζ στη Λεμεσό το αυτοκίνητό του με το οποίο είχε τρακάρει. Ο ιδιοκτήτης του γκαράζ του ζήτησε να υπογράψει ορισμένα έγγραφα, μεταξύ των οποίων και τον διορισμό δικηγόρου. Ο πολίτης επισκέφθηκε δικηγόρο και παρέλαβε το αντίστοιχο ποσό και έδωσε το διοριστικό έγγραφο. Σημειώνεται ότι ο πολίτης από το δυστύχημα δεν είχε τραυματισθεί.

Ο δικηγόρος κάλεσε τον συνεργαζόμενο γιατρό με βάση το όνομα που έγραφε το διοριστήριο έγγραφο για να ετοιμάσει έκθεση για τον τραυματισμό. Αυτός φέρεται να έγραψε ότι τον επισκέφθηκε τρεις φορές ο «τραυματίας», και διεκδικούσε την αμοιβή του. Μετά την εξέλιξη αυτή καταχωρήθηκε αγωγή εναντίον της ασφαλιστικής εταιρείας, εκ μέρους του ανυποψίαστου πολίτη, με την οποία ζητούνταν αποζημιώσεις για τα ιατρικά έξοδα, τα δικηγορικά και την αποζημίωση του τραυματία. Τελικά αποκαλύφθηκε ότι επρόκειτο για κομπίνα και πρόσφατα η Αστυνομία καταχώρησε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού ποινική δίωξη εναντίον των τριών.

Οι τρεις αντιμετωπίζουν δύο κατηγορίες, ήτοι: Μεταξύ 17 Ιουλίου του 2014 και 15 Οκτωβρίου του 2015 συνωμότησαν μεταξύ τους για να διαπράξουν κακούργημα, δηλαδή εξασφάλιση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις.

Η δεύτερη κατηγορία αναφέρει ότι με ψευδείς παραστάσεις και με σκοπό την καταδολίευση αποπειράθηκαν να αποσπάσουν από την ασφαλιστική εταιρεία CNP το χρηματικό ποσό των 2.800 ευρώ. Η υπόθεση ορίστηκε για εμφάνιση στις 27 Ιουλίου και αναμένονται εξελίξεις. Σημειώνεται ότι παρόμοιες περιπτώσεις εξετάζονται εναντίον και άλλων προσώπων τόσο στη Λεμεσό όσο και αλλού.

Γράφει: Μιχάλης Χατζηβασίλης

Πηγή: http: www.philenews.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]