Κλιματική αλλαγή: Ρεκόρ αποζημιώσεων το 2020 – Η πέμπτη πιο ακριβή χρονιά

Tο πέμπτο πιο δαπανηρό έτος από το 1970 ήταν για τον ασφαλιστικό κλάδο το 2020. Ενας αριθμός-ρεκόρ καταιγίδων και πυρκαγιών στις ΗΠΑ εκτόξευσε τις αποζημιώσεις σε δυσθεώρητα μεγέθη. Μολονότι η Covid-19 μονοπώλησε τους τίτλους των ειδήσεων φέτος, οι φυσικές καταστροφές πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια σε όγκο και ένταση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, με αποτέλεσμα το κόστος των αποζημιώσεων για τις ασφαλιστικές εταιρείες να εκτινάσσεται πλέον σε επίπεδα ρεκόρ.

Σε τουλάχιστον 187 δισεκατομμύρια δολάρια θα ανέλθει το κόστος των φυσικών καταστροφών – τυφώνες, δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες – για το 2020. Ειδικότερα, η Εκθεση για τη Δημοσιονομική Ανθεκτικότητα στις Φυσικές Καταστροφές του Ινστιτούτου της Swiss Re, αναφέρει ότι οι φυσικές καταστροφές στοίχισαν σε ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες περί τα 1,2 τρισ. δολάρια σε ζημίες τη δεκαετία 2009 -2019. Το ποσό είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Αυξημένες κατά 32% σε σχέση με πέρυσι
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, οι συνολικές αποζημιώσεις που θα καταβάλλουν οι ασφαλιστές είναι αυξημένες συγκριτικά με το 2019 κατά 32%, με το μέσο όρο δεκαετίας να είναι τα 79 δισεκατομμύρια. Οι ασφαλισμένες ζημιές από φυσικές καταστροφές παρουσιάζουν αύξηση 40% και διαμορφώνονται στα 76 δισεκατομμύρια. Στον αντίποδα μειωμένες κατά 17% είναι οι ασφαλισμένες ανθρωπογενείς ζημιές. Από τα 9 δισεκατομμύρια το 2019, κατέβηκαν στα 7 και με το μέσο όρο δεκαετίας τα 8 δισεκατομμύρια.

Η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση, Christian Aid, παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία για τις 15 πιο δαπανηρές φυσικές καταστροφές που σημειώθηκαν το 2020. Στην κορυφή βρέθηκε ο κυκλώνας «Αμφάν» που έπληξε την περασμένη άνοιξη την Ινδία και το Πακιστάν, οδηγώντας στο βίαιο εκτοπισμό 4,9 εκατ. ανθρώπους και προκαλώντας ζημίες ύψους 13 δισ. δολαρίων.

Το Top – 10 των καταστροφών
Σημειώνεται κάθε μία από τις φυσικές καταστροφές που συμπεριλήφθηκαν στο «top-10» της εν λόγω λίστας «κόστισε» κατά μέσο όρο τουλάχιστον 1,5 δισ. δολάρια και οι μάλιστα οι πέντε εξ΄αυτών περί τα 5 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Swiss Re, το 2020 ήταν η 5η πιο κοστοβόρα χρονιά των τελευταίων 40 ετών, καθώς το κόστος των φυσικών καταστροφών, στις οποίες πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι εκτεταμένες πυρκαγιές και πλημμύρες στις ΗΠΑ, έφτασε στα 83 δισ. δολάρια.

Οι ειδικοί του κλάδου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι μπορεί η πανδημία να ήταν μία έκτακτη περίσταση που έπρεπε να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα, η κλιματική αλλαγή ωστόσο είναι παρούσα, ενδυναμώνεται χρόνο με το χρόνο και θα πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση πριν να είναι αργά.

Στα 3,5 εκατ. οι απαιτήσεις αποζημιώσεων στις ασφαλιστικές για τους σεισμούς στη Σάμο
Από την σεισμική ακολουθία στην Σάμο στις 30 Οκτωβρίου 2020, επί συνόλου 2.900 ασφαλισμένων κινδύνων στις πληγείσες περιοχές καταγράφηκαν 180 ζημιές τόσο από την δόνηση όσο και από το μικρής κλίμακας τσουνάμι που ακολούθησε. Το ποσό απαίτησης για τις ζημιές αυτές εκτιμάται συνολικά σε 3,46 εκατ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή (6,7 Richter) οι ζημιές σε νεότερα κτίρια ήταν σχετικά περιορισμένες. Επιπλέον αυτών, καταγράφηκαν 11 ζημιές σε αυτοκίνητα.

www.imerisia.gr

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]