Ισχυρό ενδιαφέρον για Εθνική Ασφαλιστική

Στο πρώτο τρίμηνο του 2017 τοποθετεί η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η πώληση σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει αναλάβει ο όμιλος στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, τοποθετείται στο πρώτο εξαμήνου του 2017, αλλά σύμφωνα με πηγές από την τράπεζα, η διαδικασία των data rooms δεν έχει ακόμη ξεκινήσει και αναμένεται να ανοίξει τον Ιανουάριο.

Πάντως, κατά τις πληροφορίες, η διερευνητική διαδικασία είναι σε πλήρη εξέλιξη, με την αποστολή του σχετικού φακέλου σε μεγάλους ασφαλιστικούς και επενδυτικούς ομίλους και ήδη συγκεντρώνει το ενδιαφέρον διψήφιου αριθμού ενδιαφερομένων, μεταξύ των οποίων φέρονται ο γερμανικός ασφαλιστικός όμιλος της Allianz, ο κινεζικός χρηματοοικονομικός όμιλος Fosun, το επενδυτικό fund Apollo, αλλά και ο καναδικός όμιλος της Fairfax, που αποτελεί τον μέτοχο της Eurolife ERB, μετά την πώλησή της από τον όμιλο της Eurobank. Να σημειωθεί ότι έχει ολοκληρωθεί η αποτίμηση της εταιρείας, που προσδιορίζει την αξία της με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2016 μεταξύ 800 εκατ. ευρώ μέχρι 1 δισ. ευρώ, χωρίς ωστόσο η τιμή αυτή να αποτελεί τιμή εκκίνησης. Ισχυρό χαρτί που ενεργοποιεί το ενδιαφέρον το διεθνών επενδυτών για την Εθνική Ασφαλιστική είναι το γεγονός ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας, με συνολικά ασφάλιστρα άνω των 440 εκατ. ευρώ και μερίδιο αγοράς 18%, ενώ η συνεργασία με το τραπεζικό δίκτυο για την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων (bankassurance) εξασφαλίζει πρόσβαση σε ένα ευρύ δίκτυο διανομής περίπου 500 καταστημάτων, που έχει αποφέρει ασφάλιστρα 120 εκατ. ευρώ το 2015.

Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει έως και το 100% ή ανάλογα το 75%-80%, επιτρέποντας στην τράπεζα να διατηρήσει μειοψηφική συμμετοχή, αποτελεί δέσμευση που έχει αναλάβει ο όμιλος της Εθνικής απέναντι στις εποπτικές αρχές και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού μετά την προσφυγή στην κρατική στήριξη στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου στα τέλη του 2015. Η πώληση υπαγορεύεται από το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να μειωθεί η κρατική ενίσχυση κάτω από 2 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο της κρατικής ενίσχυσης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Εθνική τράπεζα έλαβε κρατική βοήθεια 2,6 δισ. ευρώ με τη μορφή CoCos (Contingent Convertibles) μετατρέψιμα σε προνομιούχες μετοχές, κίνηση που ενεργοποιεί και την υποχρέωση περί πλήρους πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Στην πώληση αντιτίθενται ο σύλλογος των υπαλλήλων στην Εθνική Ασφαλιστική, που προτάσσει τη συνεισφορά της εταιρείας στη συνολική απόδοση του ομίλου ΕΤΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος, τα κέρδη προ φόρων στο εννεάμηνο του 2016 διαμορφώθηκαν στα 35,3 εκατ. ευρώ, ενώ η εκτίμηση είναι ότι στο τέλος του χρόνου η κερδοφορία θα διαμορφωθεί 52 εκατ. ευρώ. Ο Σύλλογος υπεραμύνεται της διαχρονικής συνεισφοράς της εταιρείας στην κερδοφορία του ομίλου με κέρδη προ φόρων 78 εκατ. ευρώ το 2015, 105 εκατ. ευρώ το 2014, 111 εκατ. ευρώ το 2013 και 92,4 εκατ. ευρώ το 2012. Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου, η Εθνική Ασφαλιστική έχει πλεόνασμα κεφαλαίων ύψους 78 εκατ. ευρώ με βάση τους κεφαλαιακούς κανόνες για τη Φερεγγυότητα 2 (Solvency II) και δείκτη 124%, με στοιχεία εννεαμήνου 2016, ενώ η εκτίμηση για το τέλος του 2016 είναι 165%, με κεφαλαιακές απαιτήσεις 332,5 εκατ. ευρώ και επιλέξιμα ίδια κεφάλαια για κάλυψη του Solvency Requirement Capital 550,8 εκατ. ευρώ. Η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (RoE) ανήλθε στο 11,4% το 2015, ενώ το ύψος των επενδύσεων στα 2,7 δισ. ευρώ.

της Ευγενίας Τζώρτζη

Πηγή: kathimerini.gr

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]