Ημερίδα της Eurolife με θέμα «Συνταξιοδοτικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα: τελευταίες εξελίξεις και προβληματισμοί»

Η Eurolife σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος  «Advanced Program in Management for Insurance Executives»,  διοργανώνει ημερίδα με θέμα«Συνταξιοδοτικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα: τελευταίες εξελίξεις και προβληματισμοί» η οποία πραγματοποιηθεί στις 13/10/2016 στο Εκπαιδευτικό Κέντρο της Eurolife (ώρα προσέλευσης: 14:30 μμ, ώρα έναρξης: 15:00 μμ και ώρα λήξης: 18:30μμ.)

Η παρουσίαση θα εξερευνήσει τα πεδία συμπληρωματικότητας και ανταγωνισμού μεταξύ κοινωνικής και ιδιωτικής ασφάλισης, με ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα σήμερα. Αναλύεται σε τρείς ενότητες: (α) (Μικρο οικονομία) Το άτομο και ο κύκλος ζωής – η ασφάλιση και οι συντάξεις ως υπηρεσίες. Γιατί ‘ασφάλιση’, γιατί ‘κοινωνική’; Πώς δομείται το ασφαλιστικό δικαίωμα σε διαφορετικά συστήματα; Πόσο καλά επιτελείται η αποστολή των συντάξεων. (β) (Μακρο οικονομία) Συστήματα ασφάλισης και βιωσιμότητα. Η γήρανση του πληθυσμού και η ανάπτυξη της οικονομίας. Πώς διαφορετικά συστήματα ασφάλισης ανταποκρίνονται στην γήρανση του πληθυσμού; Πώς κατανέμεται το ρίσκο μεταξύ ατόμων, συστήματος, και οικονομίας; Μεταξύ γενεών; (γ) (Πολιτική οικονομία) Μεταρρυθμίσεις συντάξεων στην Ελλάδα. Ελλείμματα και οικονομική κρίση. Τι έγινε από το 2010; Είναι η τελευταία μεταρρύθμιση η τελευταία, ή είναι πιθανόν να υπάρχουν και άλλες στο μέλλον;
Στο τέλος της παρουσίασης θα γίνει συζήτηση για τον εντοπισμό σημείων συμπληρωματικότητας ή ανταγωνισμού που υφίστανται μεταξύ κρατικής και ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην Ελλάδα σήμερα. Για ποια άτομα; Με τι προοπτικές;

Ο εισηγητής της ημερίδας θα είναι ο κ. Πλάτων Τήνιος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστήμιου Πειραιώς. O κ. Πλάτων Τήνιος, είναι οικονομολόγος, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Το 2015/6 ήταν επισκέπτης στο London School of Economics. Σπούδασε Οικονομικά στο Καίμπριτζ και στην Οξφόρδη και δίδαξε στην Οξφόρδη. Διετέλεσε Σύμβουλος του Πρωθυπουργού μεταξύ 1996 και 2004. Μεταξύ 1999 και 2004 ήταν μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ασχολείται ερευνητικά με την γήρανση του πληθυσμού, τα οικονομικά της εργασίας, τις μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική πολιτική. Ήταν ο βασικός συντάκτης της Έκθεσης Σπράου για τις συντάξεις το 1997. Έχει συμμετάσχει σε αποστολές τεχνικής βοήθειας του ΔΝΤ με αντικείμενα τις συντάξεις και τον κοινωνικό ιστό ασφάλειας, ενώ έχει συντάξει εκθέσεις για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αντικείμενο το φύλο και την Τρίτη ηλικία. Έχει δημοσιεύσεις στον χώρο των συντάξεων και της κοινωνικής προστασίας (Ασφαλιστικό: μια μέθοδος ανάγνωσης (2010) , Ζωή 50+ (2009), Εκδόσεις Κριτική). Το τελευταίο του βιβλίο εκδόθηκε στις ΗΠΑ και αφορά στο χάσμα φύλου στις συντάξεις (F. Bettio, G.Betti , P.Tinios and Th.Georgiadis, 2015, Unequal Ageing in Europe: Women’s Independence and Pensions, Palgrave Macmillan, NY).

Δείτε εδώ την αίτηση συμμετοχής στο  στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα 2016

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]