«Είμαστε Βρετανοί κι όχι Ευρωπαίοι» και για την ασφαλιστική αγορά (insuranceworld.gr)

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος οδηγούν σε Brexit και σε ένα ισχυρό κτύπημα στις διεθνείς ασφαλιστικές αγορές. Το Λονδίνο παραμένει η μητρόπολη της παγκόσμιας ασφαλιστικής κοινότητας και το Brexit θα επιφέρει σημαντικές μεταβολές που θα σχετίζονται με τις αναθεωρήσεις συνθηκών τόσο στους μεγάλους αντασφαλιστές και ασφαλιστές των Lloyd’s όσο και για μεγάλους κλάδους της ασφαλιστικής αγοράς, όπως είναι οι θαλάσσιες ασφαλίσεις (marine), τα ασφαλιστικά-επενδυτικά προϊόντα, αλλά και στις ευρύτερες σχέσεις των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών με τους Βρετανούς πολίτες, εντός ή εκτός Βρετανίας.

Πώς θα διαμορφωθούν οι στρατηγικές της Allianz, της AXA, της Generali, της NN για τη νέα εποχή του Brexit; Πώς θα επιδράσει η υποχώρηση της στερλίνας; Τι θα γίνει με την εποπτεία των βρετανικών ασφαλιστικών εταιρειών, όπως για παράδειγμα η Αviva; Θα συνεχίσουν την εφαρμογή των Solvency II ή θα ακολουθήσουν δικούς τους εποπτικούς κανόνες κατά τα αμερικανικά πρότυπα;

Το δεύτερο ερώτημα είναι κατά πόσον οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές είναι έτοιμες για την επόμενη ημέρα. Δεν εννοούμε βεβαίως τα τέλη Ιουνίου 2016, αλλά και μέχρι το 2018. Αν οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, τότε ενδεχομένως να αλλάξουν οι στρατηγικοί σχεδιασμοί. Φανταστείτε τι θα συμβεί στην περίπτωση που η ασφαλιστική παραγωγή των ευρωπαϊκών εταιρειών μειωθεί κατά 10-20% συνολικά εξαιτίας του Brexit ή ακόμη χειρότερα εάν αρχίσουν τις μειώσεις (κατά χιλιάδες) οι ευρωπαϊκές εταιρείες στη Βρετανία.

Πολλά τα ερωτήματα, λίγες οι απαντήσεις. Όποιος πει ότι γνωρίζει τι θα γίνει μάλλον είναι αφελής. Μπορεί να γίνει ασφαλιστικός αρμαγεδών, μπορεί να μη γίνει και τίποτε. Μόνο ο χρόνος μπορεί να μας δώσει ασφαλείς απαντήσεις.

Του Νίκου Σακελλαρίου

πηγή: www.insuranceworld.gr

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]