Πόσο κοστίζουν τα τεστ για τον κορονοϊό;

Αρκετά εκατομμύρια ευρώ φαίνεται ότι θα χρειασθεί τελικά η χώρα μας για να αντιμετωπίσει με συχνά τεστ την επιδημία του κορονοϊού.

Υψηλό παραμένει το κόστος για τα τεστ του κορονοϊού, δεδομένου ότι πλέον πραγματοποιούνται κοντά 12.000 τεστ την ημέρα από τον ΕΟΔΥ αλλά και από άλλες αρχές. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές, το πλήθος των τεστ ανά χίλιους κατοίκους αυξήθηκε περαιτέρω σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες.

Μεσοσταθμικά διενεργήθηκαν τον Ιούλιο μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο 12393 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος κατά 7393 σε σχέση με την προηγούμενο μήνα και οδηγούμενος από την ανάγκη για αυξημένο πλήθος δειγματοληπτικών ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι από το πλήθος των ελέγχων το 0,8% επιστρέφει θετικό κατά μέσο όρο, όταν τα σχετικά ποσοστά σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είναι Τσεχία 2,4%, Βέλγιο 4,1%, Αυστρία 2,3%, Κροατία 4,3%, Ιταλία 6%, Σερβία 3,8%, Ρουμανία 4,2% και Βουλγαρία 4,3%.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, από την ημέρα που εντοπίσθηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας στις 26 Φεβρουαρίου, έχει διευρυνθεί ο αριθμός των εργαστηριακών ελέγχων. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, έχει πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των τεστ, αφού από 800 τεστ που γίνονταν στην αρχή της επιδημίας στη χώρα μας τον Φεβρουάριο, φθάσαμε τον Μάιο στα 4500, τον Ιούνιο στα 6500 ενώ πλέον σήμερα διεξάγονται καθημερινά κατά μέσο όρο 12.000 τεστ για τον κορονοϊό.

Συνολικά από την αρχή της πανδημίας έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 750.000 τεστ.

Το κόστος

Το κόστος πάντως παραμένει υψηλό για το σύστημα υγείας, αφού το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας για να ελέγξει ένα μόνο δείγμα χρειάζεται περί τα 13 ευρώ.
Στο Ινστιτούτο Παστέρ αλλά και στο ειδικό εργαστήριο του ΕΚΠΑ, το κόστος είναι πολύ υψηλότερο αφού κινείται μεταξύ 50 και 60 ευρώ.

Παρ αυτά προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της χώρας αλλά και οι έλεγχοι σε όλους τους υγειονομικούς, τα νοσοκομεία θα κάνουν συμβάσεις και με τους δύο φορείς.

Να σημειωθεί ότι οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ (ΚΟΜΥ) έχουν πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα 176.814 τεστ σε 6.496 αποστολές σε 62 Περιφερειακές Ενότητες.

Ο ιδιωτικός τομέας πάντως εάν κανείς επιθυμεί να ελεγχθεί εργαστηριακά για τον κορονοϊό, το κόστος για το μοριακό έλεγχο (PCR) ξεκινά από τα 120 ευρώ. Για την εξέταση αντισωμάτων, το κόστος ξεκινά από τα 20 με 25 ευρώ.

Αναδημοσίευση από το healthreport.gr

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]