«Βόμβα» Reuters: Πωλούνται σε ιδιώτες ασφαλιστικές εισφορές δισεκατομμυρίων

Σχέδιο για πώληση οφειλών πολλών δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σε ιδιώτες επενδυτές δρομολογεί η κυβέρνηση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται πληροφορίες από Έλληνα αξιωματούχο.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, η κυβέρνηση επιδιώκει την προσέλκυση επενδύσεων και αντιμετώπιση ζητημάτων που επηρεάζουν τις προοπτικές ανάπτυξης, όπως τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, ενώ προσπαθεί να βρει τρόπο να ενισχύσει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού της συστήματος.

«Υπάρχει στρατηγική να πουληθούν ορισμένα assets που τα τελευταία χρόνια δεν είχε καταφέρει να εισπράξει το ασφαλιστικό σύστημα», δήλωσε έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Το σχέδιο της κυβέρνησης, που όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα ηγείται ο υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης, θα αφορά σε πώληση οφειλών ύψους έως 12 δισ. ευρώ, από τα 35 δισ. ευρώ των συνολικών οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία.

Δεν αναμένεται να περιλαμβάνει τιτλοποίηση οφειλών, καθώς η μεταβίβαση των δικαιωμάτων επί των οφειλών μέσω της έκδοσης ενυπόθηκων αξιογράφων που θα μπορούσε να θεωρηθεί δανεισμός και να συναντήσει εμπόδια από την Eurostat.Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εξασφαλίσει προκαταβολή και να συμφωνήσει σε ένα σχήμα διαμοιρασμού κερδών.

Οι πωλήσεις θα γίνουν σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής, ενώ ο αγοραστής θα πρέπει να βρει διαχειριστή για την είσπραξη των οφειλών.

Το σχέδιο θα ορίζει ημερομηνία αποκοπής την 31η Δεκεμβρίου 2014, που μεταφράζεται ότι ότι αφορά σε απαιτήσεις που έχουν συσσωρευθεί μέχρι και εκείνη την ημερομηνία, εστιάζοντας σε οφειλές άνω των 100.000 ευρώ. Δεν θα περιλαμβάνει οφειλές που έχουν ήδη ρυθμιστεί ή χρέη ελεύθερων επαγγελματιών προς τα ταμεία, όπως είπε ο Έλληνας αξιωματούχος στο Reuters.

Στόχος είναι ο αρχικός σχεδιασμός να έχει καταλήξει έως το τέλος του χρόνου, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η προετοιμασία στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους και οι πωλήσεις να πραγματοποιηθούν στο δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]