Τιμητική διάκριση στη ΜΙΝΕΤΤΑ από την υπηρεσία Silver Alert 

Ημερίδα: «Το φαινόμενο εξαφάνισης ενηλίκων, οι αιτίες που το προκαλούν και η συμβολή της Υπηρεσίας Silver Alert»

Ενημερωτική ημερίδα για τις εξαφανίσεις ενηλίκων διοργάνωσε η Υπηρεσία Silver Alert τη Δευτέρα 23/12/2019, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη.

Την ημερίδα με θέμα «Το φαινόμενο εξαφάνισης ενηλίκων, οι αιτίες που το προκαλούν και η συμβολή της Υπηρεσίας Silver Alert» που συντόνισε η δημοσιογράφος, Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας του Εθελοντικού Οργανισμού ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ Πελίνα Θεοδοσίου, παρακολούθησε πλήθος κόσμου και πολλοί εκπρόσωποι κρατικών και ιδιωτικών φορέων δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το κοινωνικό έργο της Υπηρεσίας και τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος και Διοικητής της Υπηρεσίας Silver Alert κ. Γεράσιμος Κουρούκλης, η Κοινωνιολόγος της Κοινωνικής Υπηρεσίας κα Αγγελική Κεφαλά, η οποία παρουσίασε τον απολογισμό του Silver Alert από το 2011 μέχρι σήμερα, ο Αστυνομικός Διευθυντής, Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αναζητήσεων της ΕΛ.ΑΣ. κ. Νικόλαος Ζερβακάκος που ανέλυσε την αποτελεσματική συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με το Silver Alert, η Γηριατρική Κοινωνική Λειτουργός κα. Ελένη Καμπούρη που ανέλυσε τα αίτια των εξαφανίσεων, καθώς και οι Κοινωνιολόγοι της Κοινωνικής Υπηρεσίας κα Καλομοίρα Μπαζέλλι και κα Ελισσάβετ Κλαδάκη που παρουσίασαν τα δεδομένα γύρω από την κακοποίηση των ηλικιωμένων.

Γεράσιμος Κουρούκλης: Η άμεση κινητοποίηση, μπορεί να σώσει ζωές!

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος και Διοικητής της Υπηρεσίας Silver Alert, κ. Γεράσιμος Κουρούκλης, αναφέρθηκε στη γέννηση της ιδέας και την εργώδη προσπάθεια για την υλοποίησή της, ώστε η χώρα μας να αποκτήσει πρώτη σε όλη την Ευρώπη το Εθνικό Σύστημα έγκαιρης και έγκυρης κοινοποίησης και μετάδοσης πληροφοριών που αφορούν στις εξαφανίσεις. Στη συνέχεια, ο κ. Κουρούκλης έκανε μία ανασκόπηση της διαδρομής του Silver Alert μέχρι σήμερα περιγράφοντας τις δυσκολίες και ευχαριστώντας όλους τους συνεργάτες και συμπαραστάτες.

Ο Διοικητής του Silver Alert τόνισε την ανάγκη της γρήγορης αντίδρασης σε περιστατικά εξαφανίσεων και κάλεσε τους οικείους ανθρώπων που χάνονται να απευθύνονται από τις πρώτες στιγμές στη γραμμή SOS 1065 για την ενεργοποίηση του Κοινωνικού Συναγερμού.  «Κάθε λεπτό που περνάει μπορεί να κοστίσει την ίδια τους τη ζωή. Μέχρι το Μάρτιο του 2011 ο μόνος τρόπος για την αναζήτηση των ανθρώπων αυτών στη χώρα μας, εκτός βέβαια από τη σημαντική συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, ήταν οι προσπάθειες των συγγενών και φίλων που εκτός από εξουθενωτικές και ψυχοφθόρες ήταν και πολύ δύσκολο να έχουν σύντομα θετικό αποτέλεσμα. Το Silver Alert Hellas καλύπτει πλέον αυτό το κενό».

Αγγελική Κεφαλά: Η αρμονική συνεργασία με όλους τους αρμόδιους, είναι το σημαντικό εργαλείο για την επιτυχή έκβαση ενός κοινωνικού συναγερμού

Η Κοινωνιολόγος της Κοινωνικής Υπηρεσίας κα Αγγελική Κεφαλά παρουσιάζοντας τα στατιστικά στοιχεία από την αρχή της λειτουργίας του Silver Alert μέχρι και σήμερα, τόνισε την ανάγκη της άμεσης ενεργοποίησης του Κοινωνικού Συναγερμού: «Για 9 στους 10 ηλικιωμένους που βρέθηκαν σώοι τα οικεία τους πρόσωπα είχαν καταθέσει τα δικαιολογητικά για την ενεργοποίηση S.A. μέσα στο πρώτο τριήμερο από την εξαφάνισή τους, ενώ για 5 στους 10 που εντοπίστηκαν νεκροί η κατάθεση των δικαιολογητικών έγινε μετά το τριήμερο».

«Η άμεση ανταπόκριση και η αρμονική συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. και τις υπόλοιπες κρατικές υπηρεσίες, τους Συλλόγους, τους φορείς και τους πολίτες είναι τα σημαντικά εργαλεία για την επιτυχία του Silver Alert», κατέληξε η κα Κεφαλά.

Νικόλαος Ζερβακάκος: Θετικός και ελπιδοφόρος ο απολογισμός της συνεργασίας της ΕΛ.ΑΣ. με το SILVER ALERT

Ο Αστυνομικός Διευθυντής, Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αναζητήσεων της ΕΛ.ΑΣ. κ. Νικόλαος Ζερβακάκος, αφού ανέπτυξε τις βασικές αρχές διαχείρισης υποθέσεων εξαφανισμένων ατόμων από την ΕΛ.ΑΣ., τόνισε την ανάγκη της συνέχισης της καλής συνεργασίας με το Silver Alert, μέσα στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις αναζητήσεις εξαφανισθέντων ατόμων. Ο Αστυνομικός Διευθυντής επεσήμανε ιδιαίτερα την αποτελεσματικότητα αυτής της συνεργασίας παρουσιάζοντας τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της υπηρεσίας του από το 2011 έως σήμερα, που δείχνουν την αυξητική τάση σε ανευρέσεις εξαφανισθέντων ατόμων.

Ελένη Καμπούρη: Η Άνοια, η κυριότερη αιτία των εξαφανίσεων ηλικιωμένων

Η Γηριατρική Κοινωνική Λειτουργός κα Ελένη Καμπούρη αναπτύσσοντας τις αιτίες εξαφάνισης των ηλικιωμένων επεσήμανε την απουσία κοινωνικής πολιτικής γύρω από την Άνοια που είναι συντριπτικά η κυριότερη αιτία και τόνισε την ανάγκη για ενημέρωση, πρωτοβάθμια περίθαλψη, κατάλληλες δομές φιλοξενίας και εκπαίδευσης και εξειδίκευσης των επαγγελματιών φροντιστών των ηλικιωμένων.

Καλομοίρα Μπαζέλλι, Ελισάβετ Κλαδάκη: Η κακοποίηση των ηλικιωμένων, συνήθως δεν καταγγέλλεται

Η  κα Καλομοίρα Μπαζέλλι και η κα Ελισάβετ Κλαδάκη, Κοινωνιολόγοι της Κοινωνικής Υπηρεσίας, παρουσίασαν τα δεδομένα γύρω από την κακοποίηση των ηλικιωμένων αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους συχνά δεν καταγγέλλεται και τους τρόπους με τους οποίους η Κοινωνική Υπηρεσία της ΓΡΑΜΜΗΣ ΖΩΗΣ προσπαθεί να διερευνά διακριτικά και να παραπέμπει στις αρμόδιες υπηρεσίες για λύση τις αναφορές τις οποίες δέχεται στη γραμμή SOS 1065. Παρουσιάστηκαν επίσης, τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία γύρω από το φαινόμενο που έχει συλλέξει η Υπηρεσία τα τελευταία 4 χρόνια.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις σε ανθρώπους και φορείς που στήριξαν και συνεργάστηκαν με την Υπηρεσία Silver Alert όλα αυτά τα χρόνια:

Ο κ. Γιώργος Τσούκαλης, Ιδιωτικός Ερευνητής με πολλές επιτυχίες στην εξιχνίαση σημαντικότατων υποθέσεων και  μεγάλη δράση στον πολιτισμό και στον πόλεμο κατά της αρχαιοκαπηλίας ανακηρύχθηκε Επίτιμο Μέλος του Οργανισμού και Πρέσβης Καλής Θέλησης για το Silver Alert. Ο κος Τσούκαλης εξήρε το τεράστιο κοινωνικό έργο του Silver Alert και την ανάγκη να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο κοινωνικό σύνολο, ενώ δήλωσε τη βούλησή του να είναι συμπαραστάτης και αρωγός.

Τιμήθηκαν επίσης, η κα Κατερίνα Παπακώστα για την εξαιρετική συνεργασία από την θέση της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη και η κα Θεανώ Φωτίου για την εξαιρετική συνεργασία από την θέση της Αναπληρώτριας Υπουργού Αλληλεγγύης.

Τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν :

 1. ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛ.ΑΣ για την πολυετή εξαιρετική συνεργασία με την Υπηρεσία Silver Alert
 2. ΑΡΧΗΓΕΙΟ Λ.Σ. για την πολυετή εξαιρετική συνεργασία με την Υπηρεσία Silver Alert
 3. ΑΡΧΗΓΕΙΟ Π.Σ. – ΕΜΑΚ για την πολυετή εξαιρετική συνεργασία με την Υπηρεσία Silver Alert
 4. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ_ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΘΗΝΩΝ για την πολυετή εξαιρετική συνεργασία με την Υπηρεσία Silver Alert
 5. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ_ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ για την πολυετή εξαιρετική συνεργασία με την Υπηρεσία Silver Alert
 6. Στον Ο.Φ.Κ.Α.Θ. για την πολυετή εξαιρετική συνεργασία με την Υπηρεσία Silver Alert στον τομέα Έρευνας και Διάσωσης
 7. Στην flygreecedrone και τον Αλέξη Αλεξίου για την εξαιρετική συνεργασία με την Υπηρεσία Silver Alert στον τομέα Έρευνας και Διάσωσης
 8. Στην ΒΑΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ της υπηρεσίας Silver Alert Δωδεκανήσων για την εξαιρετική κοινωνική προσφορά.

Ειδική τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων «ΑΚΤΙΟΣ» για την εξαιρετική υποστήριξη της υπηρεσίας SILVER ALERT με προσωρινή φιλοξενία αμνημόνων ηλικιωμένων, όπως επίσης στην εταιρεία ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ MINETTA για την εξαιρετική συνεργασία με την ασφάλιση των οχημάτων του Silver Alert και στην εταιρεία INTERAMERICAN για την εξαιρετική συνεργασία με την παροχή ασθενοφόρων μέσων όποτε χρειάστηκε.

Η Υπηρεσία Silver Alert απένειμε επίσης, τιμητικές διακρίσεις στους δημοσιογράφους:

 1. ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΥΛΗ για την πολυετή συνεργασία με την εκπομπή “ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ”: Η κα Νικολούλη που ήταν συνεργάτης και αρωγός του Silver Alert από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του στο μήνυμα που απηύθυνε δήλωσε τη βούλησή της να συνεχίσει να είναι δίπλα στο Silver Alert, εξαίροντας το σημαντικό εθελοντικό κοινωνικό έργο που επιτελεί η Υπηρεσία.
 2. ΘΩΜΗ ΠΑΛΗΟΥ για την εξαιρετική συνεργασία με την Υπηρεσία Silver Alert από το Δελτίο Ειδήσεων STAR Κεντρικής Ελλάδος: Η κα Παληού, ευχαριστώντας για την τιμή, τόνισε τη σπουδαιότητα του ρόλου και των περιφερειακών ΜΜΕ στη διασπορά του μηνύματος και την κινητοποίηση για περιστατικά εξαφάνισης, που καθιστά αυτονόητη τη συνέχιση της συνεργασίας με το Silver Alert.
 3. ΠΑΝΟ ΣΟΜΠΟΛΟ για την προσφορά του στην δημοσιογραφία και το αστυνομικό ρεπορτάζ που υπηρέτησε για χρόνια: Ο κος Σόμπολος συνεχάρη τον Πρόεδρο, τους εθελοντές και τους εργαζόμενους στο Silver Alert για τον επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητα στο συντονισμό των ενεργειών για τον εντοπισμό των εξαφανισθέντων ατόμων και ευχήθηκε δύναμη και συνέχεια στην προσφορά.
 4. ΤΑΤΙΑΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ για την εξαιρετική συνεργασία με την εκπομπή “ΤΑΤΙΑΝΑ LIVE”

Τέλος, ειδική αναγνώριση απονεμήθηκε στον κ. Μίμη Πλέσσα για  την πολυετή καλλιτεχνική προσφορά του και τη στάση ζωής του.

Παράλληλα, ειδικά βραβεία απένειμε και ο εκδότης του Art & Art Magazine κ. Νίκος Αμοργιανός.

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]