Αυτές είναι οι προτεραιότητες της EIOPA

O πρόεδρος της EIOPA, Gabriel Bernardino κατά την ακρόασή του στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής της ΕΕ αναφέρθηκε στις ενέργειες της EIOPA σχετικά με την ενίσχυση της εποπτικής σύγκλισης, τον αντίκτυπο του σημερινού χρηματοπιστωτικού και οικονομικού περιβάλλοντος στον ασφαλιστικό κλάδο αλλά και με την έμφαση που δίνει η αρχή στην κλιματική αλλαγή, στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου και στην Ένωση Κεφαλαιαγοράς.

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του κ. Bernardino ήταν τα εξής:

Για την εποπτική σύγκλιση

Η εποπτική σύγκλιση βρίσκεται στο επίκεντρο της αποστολής της EIOPA και μέσω των εργασιών της επιδιώκεται η προώθηση μιας κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης για την εποπτεία.

Το προηγούμενο έτος, ενισχύθηκε η άσκηση εποπτείας στις επιχειρήσεις, όπου εντοπίστηκαν τέσσερις προτεραιότητες: ασφάλειες ζωής που πωλούνται με δάνεια, unit-linked προϊόντα, πρόσθετες καλύψεις και διαχείριση απαιτήσεων στην ασφάλιση αυτοκινήτων.

Αντίκτυπος του τρέχοντος οικονομικού και οικονομικού περιβάλλοντος

Το επίμονο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων παραμένει μια πρόκληση για τους ασφαλιστές και τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Συνολικά, το πλαίσιο Solvency II είναι αποτελεσματικό και λειτουργεί καλά. Οι βασικές αρχές δεν αμφισβητούνται. Αντίθετα, η EIOPA βλέπει το αποτέλεσμα ως εξέλιξη παρά ως επανάσταση. Πέραν της αναγκαίας προσαρμογής της βαθμονόμησης του κινδύνου των επιτοκίων, η οποία δεν υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αναθεώρηση της οδηγίας Solvency II το 2018, η EIOPA επιδιώκει οι προτάσεις της να έχουν έναν ισορροπημένο αντίκτυπο.

Προτεραιότητες για τα επόμενα έτη

Κλιματική αλλαγή

Νωρίτερα φέτος, δημοσιεύτηκε μια γνωμοδότηση σχετικά με τον τρόπο ενσωμάτωσης των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα στην οδηγία Solvency II. Παρόλο που δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν έναν πράσινο παράγοντα στήριξης στις κεφαλαιακές απαιτήσεις, τέθηκαν οι προσδοκίες ώστε οι ασφαλιστικές εταιρίες να διαδραματίζουν ρόλο διαχειριστή συμβάλλοντας στην προσαρμογή και μετρίαση της κλιματικής αλλαγής μέσω των επενδύσεων και των δραστηριοτήτων underwriting.

Η EIOPA δίνει επίσης ιδιαίτερη προσοχή στις φυσικές καταστροφές οι οποίες έχουν αυξηθεί και σε συχνότητα και σε σφοδρότητα, αλλά και στη διεύρυνση του χάσματος προστασίας. Δε μπορεί να υποτιμηθεί ο αντίκτυπος των φυσικών καταστροφών στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να δράσει ως σύνολο για να ανταποκριθεί στην πρόκληση αυτή.

Ψηφιοποίηση και κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο

Η θεματική αναθεώρηση της EIOPA σχετικά με τη χρήση των big data analytics στην ασφάλιση αυτοκινήτων και υγείας έδειξε ότι η ψηφιακή τεχνολογία δίνει πολλές ευκαιρίες τόσο στη βιομηχανία όσο και στους καταναλωτές, αλλά επίσης ανέδειξε θέματα που σχετίζονται με τη δικαιοσύνη και την ηθική. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η EIOPA έχει συστήσει συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα  βοηθήσει στην ανάπτυξη των αρχών της ψηφιακής ευθύνης στον τομέα της ασφάλισης.

Η ταχεία ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας προκάλεσε αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Η κατάλληλη ασφαλιστική κάλυψη του κυβερνοχώρου θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να διαχειριστούν τους κινδύνους του κυβερνοχώρου.

Ένωση Κεφαλαιαγοράς

Στην Ένωση Κεφαλαιαγορών, η πλευρά της ζήτησης πρέπει να είναι το επόμενο σημείο στο οποίο θα εστιάσουμε, έτσι ώστε οι ιδιωτικοί αποταμιευτές να μπορούν να επωφεληθούν από τις κεφαλαιαγορές. Επί του παρόντος, η EIOPA εργάζεται για τα τεχνικά πρότυπα και τις τεχνικές συμβουλές για την υλοποίηση του Πανευρωπαϊκού Προσωπικού Συνταξιοδοτικού Προϊόντος (Pan-European Personal Pension Product − ΡΕΡΡ).

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία εδώ

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]