Η ασφαλιστική αγορά της Κρήτης αναμένει την μεγάλη ετήσια διοργάνωση του Insuranceforum σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ν.Ηρακλείου

Όλα είναι έτοιμα για την φετινή μεγάλη διοργάνωση του insuranceforum.gr και της Insurance Innovation.

Τα προβλήματα της Κρήτης δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από αυτά που συναντούμε στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει κατά μεγάλο βαθμό τις νέες ασφαλιστικές εργασίες και οι καταναλωτές συνεχίζουν να αναζητούν το φθηνό ασφάλιστρο. Για λοιπές ασφαλίσεις η ζήτηση είναι ιδιαίτερα χαμηλή και αυτό συμβαίνει μόνο όταν υπάρχει υποχρεωτικότητα. (πχ δάνεια τραπεζών κλπ).

Οι μαύροι κωδικοί μεγάλη μάστιγα στην ασφαλιστική αγορά της Κρήτης.

Οι αιτίες είναι πολλές, οι εξηγήσεις επίσης πολλές και οι διαδικασίες γνωστές σε όλους. Οι σκέψεις πολλές που συνοψίζονται σε λίγα απλά ερωτήματα: γιατί υπάρχουν, ποιους εξυπηρετούν, γιατί αυξάνονται και, το κυριότερο, θέλει η αγορά να λύσει το πρόβλημα;

Οι “μαύροι κωδικοί” όμως λειτουργούν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίσταται στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και εταιρείες και διαμεσολαβητές, οι οποίοι αναπτύσσονται σε βάρος όσων λειτουργούν υγιώς, με επαγγελματισμό και ευθύτητα. Σε μια περίοδο που τα εισοδήματα των ανεξάρτητων διαμεσολαβητών μειώνονται ενώ οι υποχρεώσεις αυξάνονται, η δραστηριοποίηση εντός μιας αγοράς όπου οι αθέμιτες πρακτικές αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, γίνεται πραγματικά πολύ δύσκολη.

Ραγδαία μείωση των ασφαλίστρων στον κλάδο αυτοκινήτου.

Όταν για μια πενταετία η ασφαλιστική αγορά συρρικνώνεται με κύριο “υπεύθυνο” την μείωση των ασφαλίστρων του κλάδου ασφάλισης αστικής ευθύνης οχημάτων, πιστεύεις ότι το φαινόμενο αυτό έχει φθάσει στο τέλος του, ότι έχει εξαντλήσει τα όριά του! Κι’ όμως, εξακολουθεί η ίδια κατηφόρα και το 2016. Στο πρώτο δίμηνο η μείωση είναι -13,3%, όταν το 2015 έκλεισε με μείωση -13,7%, το 2014 είχε κλείσει με μείωση -13,1% κ.λπ. Που θα φθάσει αυτή η κατάσταση;

Είναι σαφές ότι αυτό που συμβαίνει στην ελληνική ασφαλιστική αγορά τα τελευταία χρόνια σχετικά με τα τιμολόγια του κλάδου οχημάτων είναι ο ορισμός της αυτοκαταστροφής! Δεν δικαιολογείται πλέον ούτε από τον δείκτη ζημιών, ούτε από εμπορικές πολιτικές, αγγίζει τα όρια του παράλογου! Και η προσφορά ακόμη χαμηλότερων ασφαλίστρων συνεχίζεται στον βωμό ενός ανταγωνισμού άνευ ορίων, σε βάρος των ίδιων των εταιρειών, της υπόστασής τους και της κερδοφορίας τους, σε βάρος των διαμεσολαβητών που βλέπουν καθημερινά το εισόδημά τους να μειώνεται και μακροχρόνια σε βάρος των καταναλωτών που, αργά ή γρήγορα, θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Τα ερωτήματα είναι πολλά και η ενημέρωση προς τους διαμεσολαβητές ελάχιστη! Πρόκειται απλώς για ανταγωνισμό ή πόλεμο μέχρις εσχάτων; Υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα σε ελληνικές και αλλοδαπές εταιρείες; Ποιος ο ρόλος των εταιρειών ΕΠΥ; Τι επιπτώσεις έχει η ήδη ισχύουσα οδηγία Solvency II; Τελικά ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής ωφελείται ή βλάπτεται από το χαμηλό ασφάλιστρο;

Το solvency II εφαρμόζεται εδώ και 4 μήνες. Τι έχει αλλάξει?

Η ασφαλιστική αγορά έχει αλλάξει από 1.1.2016 ακόμα κι αν κάποιοι θεωρούν ότι “όλα τα ίδια μένουν”! Ζούμε τη νέα εποχή της ελληνικής και ευρωπαϊκής ασφαλιστικής βιομηχανίας, την εποχή του Solvency II. Ευτυχώς ή δυστυχώς, τις πρώτες πραγματικές ενδείξεις των αποτελεσμάτων της νέας εποχής θα τις έχουμε το προσεχές καλοκαίρι ενώ ασφαλή συμπεράσματα (και επιπτώσεις) θα έχουμε στην αρχή του επόμενου έτους.

Όταν αλλάζει το σύνολο του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς, η διαμεσολάβηση δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση, επηρεάζεται και αυτή από την εφαρμογή της νέας Οδηγίας, σε άλλα σημεία άμεσα και σε άλλα σημεία έμμεσα. Ήδη η περίφημη Πράξη 31 της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Κώδικα Δεοντολογίας των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών τροποποιείται και το νέο σχέδιο βρίσκεται υπό διαβούλευση, ενώ η Πράξη 30 που αφορούσε τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις έχει ήδη καταργηθεί.

Δεν είναι όμως μόνο το πλαίσιο λειτουργίας που αλλάζει, είναι και οι καθαρά οικονομικές επιπτώσεις της εφαρμογής της Οδηγίας που αναγκαστικά, αργά ή γρήγορα, θα επηρεάσουν το εισόδημα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, θα δημιουργήσουν νέες συνθήκες εργασίας και θα γεννήσουν νέες προκλήσεις, τις οποίες θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζει και να αντιμετωπίζει καθημερινά ο ανεξάρτητος ασφαλιστικός διμαεσολαβητής.

Ποιο είναι το “αύριο” του ασφαλιστικού κλάδου στην μετά Solvency II εποχή; Ποιες είναι οι βασικές απαιτήσεις του νέου πλαισίου και πώς αυτές θα επηρεάσουν τις ασφαλιστικές εταιρίες, τη διαμεσολάβηση, τον καταναλωτή;

Είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν από την κα. Μυρτώ Χαμπάκη σε απευθείας σύνδεση μέσω skype, στην 12η ημερίδα του insuranceforum.gr & του Συλλόγου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ηρακλείου που θα διεξαχθεί στο Ηράκλειο, την Τρίτη 10 Μαΐου 2016 στο επιμελητήριο Ηρακλείου  από τις 17.00 έως τις 21.00.

Τίτλος της ημερίδας «Οι εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά και η εφαρμογή του solvency II. Εταιρείες και διαμεσολαβητές μπροστά σε νέα δεδομένα»

Με την οικονομική υποστήριξη των εταιρειών.

ΑRAG ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

AIG

INTERLIFE ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

PRIME INSURANCE

GLASSDRIVE

Χορηγοί επικοινωνίας

Asfalisinet.gr

Insuranceworld.gr

Insurance-eea.gr

Euro2day.gr

Sofokleousin.gr

Dikaiologitika.gr

Flashnews.gr

Το ασφαλιστικό περιοδικό insuranceworld και η εφημερίδα asfalizomai.

Η ημερίδα διεξάγεται υπο την αιγίδα του Επιμελητηρίου Ηρακλείου της Ένωσης Επαγγελματικών Ασφαλιστών Ελλάδος και του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]