Η απαλλαγή των ασφαλιστικών από τη γραφειοκρατία της Solvency

Του Γιάννη Βερμισσώ για το insurance-eea.gr

Ευρύς προβληματισμός σχετικά με την οδηγία Solvency επικρατεί στις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες επιζητούν την ελάφρυνση αυτής σε επίπεδο που δε θα θίγει τη σκοπιμότητά της σε τεχνικά ζητήματα αλλά αμιγώς σε γραφειοκρατικά.

Κορυφαία στελέχη των εταιρειών αναγνωρίζουν τα οφέλη της Οδηγίας και το ότι η παρουσία της αποτελεί εγγύηση για τη λειτουργία των νομικών προσώπων, καταγράφουν όμως ταυτόχρονα και τις δυσλειτουργικές επιπτώσεις αυτής στην καθημερινότητα των εταιρειών.

Αυτό που τονίζεται είναι ότι η Solvency περιέχει στο πλαίσιο της εφαρμογής της πληθώρα γραφειοκρατικών διαδικασιών οι οποίες συνιστούν και κόστος και απώλεια χρόνου για τις εταιρείες, κάτι που θα μπορούσε να αποφευχθεί χωρίς να αλλάξει η Οδηγία σε όλα εκείνα τα σημεία που είναι κρίσιμα για τη φερέγγυα λειτουργία των ασφαλιστικών.

Δηλαδή ζητείται με κάποιον τρόπο να γίνει ελάφρυνση των γραφειοκρατικών υποχρεώσεων και να παραμείνει η ουσία της Οδηγίας και οι όροι που θέτει για τη λειτουργία των εταιρειών.  Εάν επιτευχθεί κάτι σχετικό τότε οι εταιρείες θα απαλλαγούν από ένα μεγάλο βάρος το οποίο όπως αναφέρουν  δεν αφορά τήρηση όρων που σχετίζονται με την αξιοπιστία, τα κεφάλαια, τη φερεγγυότητα και άλλα μεγέθη δομικά.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες το θέμα συζητείται ευρέως και μάλιστα και σε επίπεδο θεσμικών οργάνων των χωρών της ΕΕ και των εποπτικών αρχών, οι οποίες καταγράφουν τις επισημάνσεις της ασφαλιστικής αγοράς. Δεν είναι τυχαίο ότι και σε πρόσφατη συνάντηση στα γραφεία της ΕΑΕΕ όπου παρέστη εκπρόσωπος της insurance Europe συζητήθηκαν και θέματα τεχνικού επιπέδου που αφορούν τη Solvency και φυσικώς ακροθιγώς έγινε αναφορά και στο μείζον θέμα της γραφειοκρατίας που αυτή εμπεριέχει.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]