της Νένας Μαλλιάρα
Ανεπηρέαστη από την τροπή που έχει λάβει η υπόθεση της πώλησης του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής ή ακόμη και ωφελημένη μελλοντικά, μπορεί να αναδειχτεί η Εθνική Τράπεζα.
Η ρήξη μεταξύ των εταίρων του επενδυτικού σχήματος Exin – Calamos που είχε πλειοδοτήσει για την εξαγορά της θυγατρικής ασφαλιστικής της Εθνικής Τράπεζας τον περασμένο Ιούνιο, φαίνεται, μέχρι νεωτέρας, να οδηγεί σε ναυάγιο τη συμφωνία. Μία εξέλιξη που επιβάλλει στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να καταστρώσει ένα plan B, αλλά που ωστόσο δεν δημιουργεί καμία ανησυχία ούτε για τυχόν επιπτώσεις στην ίδια την τράπεζα, ούτε για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Καταρχάς, η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν επηρεάζει την έκβαση του stress test στο οποίο θα υποβληθεί οσονούπω η Εθνική Τράπεζα. Δηλαδή δεν πρόκειται να προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες για την Τράπεζα επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η πώληση της ασφαλιστικής, αφού είναι εξαρχής γνωστό ότι το τεστ αντοχής για όλες τις τράπεζες, ελληνικές και υπόλοιπες ευρωπαϊκές, θα γίνει στη βάση του στατικού ισολογισμού με ημερομηνία 31/12/2017. Όταν ολοκληρωθεί η συναλλαγή πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής θα ενισχύσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά μέχρι τότε δεν αφαιρεί από αυτούς.
Επιπλέον, στα στοιχεία ισολογισμού 31/12/2017 που θα αποτελέσουν την “μεζούρα” των stress tests για την αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας, περιλαμβάνεται και η Εθνική Ασφαλιστική. Πράγμα που σημαίνει ότι η Τράπεζα ενισχύεται από την κερδοφορία της θυγατρικής ασφαλιστικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση των κερδών της Εθνικής Ασφαλιστικής το 2017 ξεπερνά το 25%, με τα κέρδη προ φόρων της εταιρίας να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 80 εκατ. ευρώ. Και χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται τα έκτακτα έσοδα που η Εθνική Ασφαλιστική θα εγγράψει από την ανταλλαγή των ομολόγων του PSI και τα οποία υπολογίζονται σε άλλα 120 εκατ. ευρώ.
Επομένως, ούτε η Τράπεζα, ούτε η θυγατρική ασφαλιστική ζημιώνονται από τις εξελίξεις με το διαφαινόμενο ναυάγιο της πώλησης της τελευταίας στο σχήμα Exin – Calamos. Αντιθέτως, η Εθνική Ασφαλιστική δεν έχει απαξιωθεί ως asset, αλλά ενισχύει την οικονομική της θέση, παραμένοντας πάντα η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας με το πιο ισχυρό brand name και μεγάλη απήχηση στην αγορά.
Με τα δεδομένα αυτά και συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι και η πορεία της Οικονομίας κινείται ανοδικά με προοπτικές ταχύτερης ανάκαμψης στο άμεσο μέλλον, δεν δημιουργείται καμία ανησυχία για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Καθώς μάλιστα, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει χρονικό περιθώριο (εκ του πλάνου αναδιάρθρωσης) μέχρι τα τέλη του 2018 για την απομόχλευση από θυγατρικές του μη αμιγώς τραπεζικού τομέα, υπάρχει χρόνος και καμία βιασύνη ή πίεση από τον SSM και την DGComp για πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής εδώ και τώρα. Κατόπιν αυτού, η Εθνική Ασφαλιστική μπορεί να πωληθεί υπό καλύτερες μακροοικονομικές συνθήκες και με καλύτερους όρους.
Επί του πρακτέου, η ρήξη στο σχήμα των αγοραστών Exin – Calamos έχει κινητοποιήσει την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και τους συμβούλους, Goldman Sachs και Morgan Stanley, για την επόμενη μέρα ενός πιθανού ναυαγίου στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Η επόμενη μέρα ορίζεται μετά την 28η Μαρτίου, η οποία είναι η καταληκτική ημερομηνία, βάσει του προσυμφώνου που έχουν υπογράψει η Εθνική Τράπεζα και η Exin Financial Services Holdings, για την υλοποίηση της συμφωνίας. Μέχρι τότε, η Εθνική Τράπεζα θα αναμείνει από την Exin να βρει ενδεχομένως άλλον ισχυρό επενδυτικό βραχίονα, προκειμένου να ολοκληρώσει την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, Goldman Sachs και Morgan Stanley κινούνται ήδη διερευνητικά και έχουν επαφές με νέους υποψήφιους επενδυτές για την Εθνική Ασφαλιστική. Παράλληλα, πληροφορίες κάνουν λόγο και για “αναβίωση” των επαφών με τους ενδιαφερόμενους που είχαν φτάσει στην short list των υποψηφίων αγοραστών.
Το βέβαιον είναι ότι οι εξελίξεις θα “τρέξουν” μετά τα τέλη του ερχόμενου μήνα για την Εθνική Ασφαλιστική. Και όχι επί ζημία της ασφαλιστικής ή της ίδιας της Εθνικής Τράπεζας, παρά τον ντόρο που δημιουργεί το “διαζύγιο” Exin – Calamos.
H επί του παρόντος “διάσταση” του επενδυτικού ζεύγους λόγω “ασυμφωνίας χαρακτήρων”, άλλωστε, δεν μπορεί να αποδοθεί ούτε στην “πεθερά” Εθνική Τράπεζα, ούτε στους “κουμπάρους” Goldman Sachs και Morgan Stanley, ούτε και στον “παπά”, την κυβέρνηση που ευλόγησε τον γάμο…
Πηγή: capital.gr