ΓεΣΥ: Όλοι «Ιούδες», λένε οι ασφαλιστικές εταιρείες

Εμμέσως πλην σαφώς και ύστερα από μια σχεδόν εβδομάδα έντονων αντιπαραθέσεων, διαψεύσεων και απόδοσης χαρακτηρισμών σε πολιτικό επίπεδο, οι ασφαλιστικές εταιρείες επιβεβαίωσαν χθες όλο το φημολογούμενο παρασκήνιο γύρω από τις προθέσεις των κομμάτων για τροπολογίες επί των νομοσχεδίων για το Γενικό Σύστημα Υγείας και την αυτονόμηση των νοσοκομείων. 

Μερικά μόνο εικοσιτετράωρα πριν τη συζήτηση των νομοσχεδίων από την Ολομέλεια της Βουλής, ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά πάντων υποστηρίζοντας ότι όλοι γνωρίζουν ότι το ΓεΣΥ είναι ελλιπές, αλλά το προωθούν για να εξυπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες.

Από τα πυρά του Συνδέσμου δεν γλύτωσαν ούτε τα κόμματα τα οποία «συμφωνούσαν με τις τροπολογίες αλλά μετά δεν ήθελαν να καταστούν ο Ιούδας του ΓεΣΥ και έκαναν πίσω» ούτε η κυβέρνηση και κυρίως ο υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης ο οποίος απέκλεισε, όπως ανέφερε ο Σύνδεσμος, τις ασφαλιστικές από τον διάλογο για τη μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του ΣΑΕΚ, Ανδρέας Κρητιώτης, μίλησε για «παιγνίδι γεμάτο πολιτικά αναπάντητα ερωτήματα» και αναφέρθηκε σε συναντήσεις που είχε ο Σύνδεσμος με συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα και για υιοθέτηση μέρους των θέσεων του Συνδέσμου. Ενδεικτικά, και στην ουσία επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από ένα μήνα και έφεραν τον ΔΗΣΥ να προχωρεί σε σχετική τροπολογία, μίλησε για την πρόταση που θα αφορούσε τη συμπερίληψη στα νομοσχέδια μεταβατικών διατάξεων για τους 235.000 ασφαλισμένους, την οποία, όπως είπε, «κατανόησαν κάποιοι και ενδεχομένως να την προωθούσαν εάν δεν δημιουργείτο το κλίμα των τελευταίων ημερών». «Κανένας δεν ήθελε να βαπτιστεί Ιούδας του ΓεΣΥ», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΑΕΚ εξέφρασε την «απογοήτευση και την πικρία του Συνδέσμου για τη δαιμονοποίηση και το λεκτικό λιντσάρισμα που έτυχαν οι θέσεις του» και επανέλαβε ότι το προωθούμενο ΓεΣΥ «είναι ελλιπές, ανεπαρκές, αδιέξοδο και καταδικασμένο».
Μάλιστα, όπως υποστήριξε, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι υπουργοί, οι βουλευτές και οι πολιτικοί αρχηγοί γνωρίζουν για την ανεπάρκεια και τις ελλείψεις του προωθούμενου ΓεΣΥ», ενώ ο Γιώργος Παμπορίδης, όπως είπε, «γνωρίζει την ανεπάρκεια του Σχεδίου αλλά οχυρώνεται πίσω από τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών».

Ο πρόεδρος των Ασφαλιστικών Εταιρειών κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη για αποκλεισμό του Συνδέσμου από τον διάλογο που διεξήχθη σε επίπεδο υπουργείου Υγείας για το ΓεΣΥ, ενώ για τη Βουλή ο κ. Κρητιώτης ανέφερε ότι «μόνο μια φορά ο ΣΑΕΚ κλήθηκε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας για να εκφράσει τις απόψεις του».

Σε ό,τι αφορά στα κόμματα, ο πρόεδρος του ΣΑΕΚ τα κατηγόρησε για «τραγικά λανθασμένες για την κοινωνία αποφάσεις».
Επαναλαμβάνοντας τις θέσεις των ασφαλιστικών εταιρειών γύρω από το ΓεΣΥ και την αυτονόμηση των νοσοκομείων, ο κ. Κρητιώτης αμφισβήτησε εκ νέου τον προϋπολογισμό του ΓεΣΥ και έκανε λόγο για ανυπαρξία ιατρικών πρωτοκόλλων και κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων «ώστε να είναι ο προϋπολογισμός αξιόπιστος».

Ανέφερε μάλιστα ότι τις ανησυχίες του ο Σύνδεσμος για το κόστος του ΓεΣΥ τις μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον οποίο ζήτησε την επικαιροποιημένη μελέτη του οίκου Mercer, η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και στην οποία βασίστηκε ο σχεδιασμός του Συστήματος. Παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε οδηγίες στον υπουργό Υγείας «για να μας αποσταλεί η εν λόγω μελέτη, δεν έφτασε ποτέ στα χέρια μας».

Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι με τη μεταρρύθμιση που σήμερα προωθείται, οι εταιρείες θα χάσουν το 50% των κύκλων των εργασιών τους, ενώ αναφερόμενος στην εταιρεία που ο ίδιος εκπροσωπεί είπε πως ένα τμήμα 30 ατόμων θα κλείσει οριστικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Έντονη ήταν στις τοποθετήσεις της και η γενική διευθύντρια του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, Στέφη Δράκου. Η κ. Δράκου έκανε λόγο για «απόπειρες δαιμονοποίησης των ασφαλιστικών εταιρειών και της αντίθετης άποψης» και μίλησε για «πλήγμα στη δημοκρατία και την ελευθερία της άποψης».

Ως Σύνδεσμος, είπε, «αφιερώσαμε χρόνο για μελέτη προκειμένου να καταθέσουμε την πρότασή μας. Αντί για επιχειρήματα, πήραμε φτηνά συνθήματα. Αντί για αντιπροτάσεις, δαιμονοποίηση. Αντί για δημόσιο διάλογο, ατάκες στα μέσα δικτύωσης και λεκτικό λιντσάρισμα», είπε, τονίζοντας ότι ο Σύνδεσμος θα συνεχίσει να προτείνει ένα σύγχρονο Γενικό Σχέδιο Υγείας με επιλογές γιατρού, νοσοκομείου και ασφαλιστικού φορέα.

Αναμένονται εξελίξεις για τους γιατρούς
Ιδιαίτερα σημαντικές για την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των συντεχνιών των γιατρών του δημοσίου και της κυβέρνησης, κρίνονται η σημερινή και αυριανή ημέρα.

Προχθές, όπως πληροφορούμαστε, η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών μελετούσε εκ νέου τα όσα είχαν συμφωνηθεί την περασμένη Παρασκευή με τον υπουργό Υγείας, Γιώργο Παμπορίδη, ενώ ανέμενε και το τελικό κείμενο της πρότασης της κυβέρνησης. Στην αναμονή βρισκόταν και ο κλάδος των γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ, και παρά το γεγονός ότι το θέμα θεωρείται λήξαν –αφού ο διάλογος μεταξύ Υπουργού Υγείας και ΠΑΣΥΚΙ απέδωσε ύστερα από τρεις μήνες καρπούς– η υπογραφή της συμφωνίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]