Γενική Συνέλευση, Απολογισμός & Εκλογές της ΕΕΑΕ

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 17:00 πραγματοποιήθηκε η Επαναληπτική Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΕΑΕ στην αίθουσα συμβουλίων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου των Αθηνών. Τα θέματα της Συνέλευσης ήταν ο απολογισμός των Πεπραγμένων, ο Οικονομικός απολογισμός και οι αρχαιρεσίες ανάδειξης του Νέου Δ.Σ. της ΕΕΑΕ, της εξελεγκτικής επιτροπής και των εκπροσώπων των λοιπών οργάνων εκπροσώπησης.

Όπως πάντα γίνεται, η Γενική Συνέλευση της ΕΕΑΕ είναι ένα γεγονός που δίνει την ευκαιρία, να συναντιόνται όλα τα μέλη της, να γνωρίζονται μεταξύ τους, να ανταλλάσουν απόψεις, να αναπτύσσεται ένας δημιουργικός διάλογος που τις περισσότερες φορές ξεκινάει από τα «πηγαδάκια» των συναδέλφων μας που σχηματίζονται κατά την προσέλευσή τους.

Η πρόεδρος της ΕΕΑΕ Δήμητρα Λύχρου, στην έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, καλωσόρισε όλους τους παρευρισκομένους. Στην ομιλία της έκανε μία σύντομη αναδρομή στην τριετία που πέρασε εστιάζοντας σε κύρια ζητήματα που απασχόλησαν το απερχόμενο ΔΣ, όπως :

• τις πιέσεις που δέχεται το επάγγελμα λόγω αλλαγών και εφαρμογών νέων διατάξεων και οδηγιών με συνέπεια τη περαιτέρω συμπίεση των εισοδημάτων των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών

• την αυξημένη γραφειοκρατία με την υποχρεωτική ενημέρωση προς τους πελάτες, την ταυτότητα παρουσίασης του επαγγελματικού προφίλ, τα έντυπα διερεύνησης αναγκών, την αλλαγή του τρόπου είσπραξης και απόδοσης ασφαλίστρων, την αλλαγή και υπογραφή νέων συμβάσεων, την ετήσια 15ωρη επανεκπαίδευση και επαναπιστοποίηση, ακόμα και το νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών προς το ταμείο ασφάλισης.

• τις αβάσταχτες ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις που ανέκυψαν μετά την ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων όπου οδήγησαν σε συμπόρευση με μαζικές κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές μαζί με τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες.

• τις αθέμιτες πρακτικές των Τραπεζών, την ανεξέλεγκτη και ληστρική συμπεριφορά τους προς τα χαρτοφυλάκια των επαγγελματιών συναδέλφων μας.

• τις πρακτικές των ασφαλιστικών εταιριών, ίσως χειρότερες από αυτές των Τραπεζών, όπου με παροχές εκπτώσεων, ευτελισμένα ασφάλιστρα και μηδενικές προμήθειες, σφυροκοπούν το επάγγελμά μας.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, τόνισε την υπεραξία του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή Πράκτορα, έναντι των άλλων καναλιών διανομής, και κάλεσε όλους να αναδείξουν με κάθε τρόπο την υπεραξία αυτή. Το απερχόμενο Συμβούλιο αλλά και το νέο που θα προκύψει από αυτές τις εκλογές, έχει μοναδική προτεραιότητα την ανύψωση του επιπέδου των επαγγελματιών Μελών του και την υπεράσπιση των αξιών και των συμφερόντων τους. Κάλεσε τέλος όλα τα μέλη της ΕΕΑΕ σε συ-
στράτευση δυνάμεων και προέτρεψε τα μέλη να σταθούν πλάι στην Ένωση και να προσελκύσουν άλλους συναδέλφους στη συστράτευση αυτή διότι
«Η ισχύς έχει να κάνει και με τους αριθμούς!»

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της προέδρου της ΕΕΑΕ κας Δήμητρας Λύχρου, το λόγο έλαβε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΕΑΕ, Γιώργος Βαγιωνής.
Στην ομιλία του, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και ανέπτυξε τον απολογισμό της 3ετούς θητείας του απερχόμενου ΔΣ. Τελειώνοντας τον απολογισμό, ευχαρίστησε το απερχόμενο ΔΣ για τη άψογη συνεργασία που είχαν την τριετία που πέρασε και τους παρευρισκόμενους στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης. Παρατίθεται αυτούσιος ο απολογισμός των πεπραγμένων.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 3ΕΤΙΑΣ 2013-2016 ΔΣ ΕΕΑΕ

1. Η απόρριψη του σχεδίου ΤΕΙΡΕΣΙΑ στο σύνολό του.
2. Η ανατροπή της απόπειρας επιβολής Κανόνων Συμπεριφοράς μόνο για τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές και αντ’ αυτής, η καθιέρωση Κανόνων Ρύθμισης της Ασφαλιστικής Αγοράς στο σύνολό της μέσα από τον Κώδικα Δεοντολογίας που ψηφίσθηκε.
3. Η αναφορά εγγράφως, στην Πράξη 30 της ΤτΕ της υποχρέωσης των Ασφαλιστικών Εταιρειών να καθορίζουν στην Εμπορική τους Πολιτική, όμοιους κανόνες για όλα τα Δίκτυα.

4. Η υποχρέωση τους να ενσωματώνουν, στις νέες ασφαλιστικές συμβάσεις, τον Κανονισμό Πωλήσεων ή και τις όποιες αλλαγές του.
5. Η απαγόρευση της εμπλοκής τους στις σχέσεις συνεργασίας του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή με τον πελάτη του.

6. Η καταγγελία αθέμιτων πρακτικών ανταγωνισμού με την επιλεκτική παροχή διαφορετικών Τιμολογίων για το ίδιο προϊόν. Η εγρήγορση της Ένωσης στο θέμα αυτό, είναι μία συνεχής και αδιάκοπη διαδικασία και το ΔΣ ανέδειξε κατ’ επανάληψη το θέμα αυτό και δεν θα σταματήσει να το κάνει.
7. Η ανάδειξη των θεμάτων των Πρακτόρων και Συμβούλων μέσα από τις δύο μεγάλες εκδηλώσεις στο ξενοδοχείο PARK στις 10/7/2013 και στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ στις 4/11/2013, με την στήριξη των Επαγγελματικών Επιμελητηρίων Αθηνών
– Πειραιώς και Θεσσαλονίκης.

8. Η συνδιοργάνωση με την στήριξη του ΕΕΑ, μέσω ΕΙΑΣ, εκπαιδευτικών σεμιναρίων για την αναβάθμιση γνώσεων.

9. Ο επανασχεδιασμός της ιστοσελίδας μας, www.enosiasfaliston.gr, και η σταθερή ηλεκτρονική ενημέρωση των Μελών μας.

10. Η εκπόνηση του πιο ολοκληρωμένου υποδείγματος προσυμβατικής ενημέρωσης, εντύπου αναγκών και αιτιολογημένης πρότασης του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή. Σε αυτό το θέμα η Ένωση υπήρξε πρωτοπόρος. Το γεγονός ότι το εν λόγω υπόδειγμα αναρτήθηκε ελεύθερα στο επίσημο site της Ένωσης και δεν περιορίστηκε μόνο
στα μέλη της, είναι ένα ακόμη δείγμα ότι βρισκόμαστε πάντα κοντά στους επαγγελματίες ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές και θέλουμε να προσφέρουμε πραγματική βοήθεια στην επαγγελματική τους καθημερινότητα.

11. Ο επανασχεδιασμός μετά από Νομική Μελέτη των Ασφαλιστικών Συμβάσεων Συνεργασίας με τις Εταιρείες και η αποτροπή προσχώρησης σε Συμβάσεις που εμπεριέχουν καταχρηστικούς όρους.

12. Η συνεχής προσπάθεια για επιμόρφωση και εκπαίδευση η οποία επιτεύχθηκε με την συμμετοχή των μελών μας σε προγράμματα σεμιναρίων του ΕΙΑΣ και μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων εκπαίδευσης για το προσωπικό τους.

13. Η μετάβαση στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού της Ένωσης Διασφαλίζω, με πλούσια, έγκυρη και επίκαιρη ύλη, όπου απέκτησε πολλούς φίλους και αναγνώστες, πέρα από τον πυρήνα της Ένωσης, βγήκε εκτός συνόρων και τα άρθρα του αποτέλεσαν πόλο έλξης για αναδημοσίευση από τον κλαδικό τύπο.

14. Η συνεχής και αδιάκοπη προσπάθειά μας για την καταπολέμηση των αθέμιτων πρακτικών των πιστωτικών ιδρυμάτων (bankassurance) με συνε-χείς παραστάσεις μας στην Τ.τ.Ε., συντονισμό όλων των σωματείων για κοινή δράση και με κορύφωση την συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10/6/2015 στο κέντρο της Αθήνας η οποία επισφραγίστηκε με την δυναμική παρουσία των συναδέλφων μας-μέλη της Ένωσης και μη- και με την παράδοση ψηφίσματος στη ΔΕΙΑ, στην Τράπεζα Πειραιώς και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

15. Η συνεχής παρότρυνση και επιμέλεια συγκέντρωσης καταγγελιών για περιστατικά αθέμιτων πρακτικών, τα οποία περιέχονταν στη συνέχεια σε
γνώση της Εποπτικής Αρχής.

16. Η συνεχής επικοινωνία με την Εποπτική Αρχή της ΤτΕ και την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος για την αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων για τα ελληνικά δεδομένα συνθηκών που επικράτησαν την δύσκολη περίοδο της τραπεζικής αργίας και των πρώτων ημερών εφαρμογής των capital controls.

17. Η συμμετοχή της Ένωσης στην 3η κατά σειρά συνάντηση της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με διοργανωτές το ΕΕΑ,το ΕΕΠ, το ΕΕΘ και την ΕΑΔΕ τον Οκτώβριο του 2015.

18. Η συνεχής και επίμονη παρακολούθηση του θέματος της επαναπιστοποίησης των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αυτή καθεαυτή η πράξη παρουσίασε  ειδικότερα την έλλειψη των εκπαιδευτικών φορέων και προγραμμάτων επαναπιστοποίησης που διαπιστώθηκε κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της, όπου εν τέλει φτάσαμε λίγο πριν λήξει το 2015 να προβεί η ΤτΕ σε διευκρινίσεις και να αντιμετωπιστούν τα πρώτα πρακτικά ζητήματα- και την παροχή έγκυρης πληροφόρησης στα μέλη της Ένωσης.

19. Η παρουσία της Ένωσης, διαμέσου της προέδρου της ως μέλος της ΕΑΔΕ στο Ευρωκοινοβούλιοστις Βρυξέλλες, μαζί με το ΕΕΑ.

20. Η ενεργή συμμετοχή της Ένωσης και των μελών της στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό στις 21/1 και 4/2/2016

21. Οι συνεχείς παρεμβάσεις και παραστάσεις ως μέλος της ΕΑΔΕ στις συναντήσεις με την πολιτική και οικονομική ηγεσία στα πλαίσια του πολυσυζητημένου νόμου για το ασφαλιστικό και το πλαίσιο της βαρύτατης φορολόγησης που υφίστανται οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές.

Κλείνοντας τον απολογισμό, είναι απαραίτητο να συμπεριληφθούν: οι καθημερινές δράσεις και ενέργειες σε θέματα επικαιρότητας, παρακολούθηση τρεχό-
ντων θεμάτων, οι εποικοδομητικές συνεργασίες με τους υπόλοιπους φορείς της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, η συνεργασία με την ΠΟΑΔ και την ΕΑΔΕ, η ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το ΕΕΑ & το ΕΕΠ, την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος και τη ΔΕΙΑ, κ.α

Το πρώτο μέρος των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης ολοκληρώθηκε με τον οικονομικό απολογισμό που έγινε από τον Ταμία της ΈΕΑΕ κο Κώστα Βλαχάκη. Στον οικονομικό απολογισμό του αναφέρθηκε στις πηγές εσόδων που συγκέντρωσε η ΕΕΑΕ κατά την τελευταία 3ετία. Επίσης έκανε αναφορά στις επιτυχείς προσπάθειες της Ένωσης να περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τα λειτουργικά της έξοδα, ώστε να μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα και να επιτελεί με επιτυχία το έργο της.

Με την ολοκλήρωση του οικονομικού απολογισμού, ρωτήθηκαν τα μέλη τις Γενικής Συνέλευσης εάν ήθελαν κάποιες διευκρινίσεις ή εάν έχουν κάποια σχόλια ή παρατηρήσεις να θέσουν. Αναπτύχθηκε ένας σύντομος διάλογος και στο τέλος κλήθηκε το Σώμα της Γενικής Συνέλευσης, να εγκρίνει τον Απολογισμό των Πεπραγμένων και τον Οικονομικό Απολογισμό. Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα και τα δυο.

Το δεύτερο μέρος της Γενικής Συνέλευσης αφορά τις αρχαιρεσίες εκλογής νέου ΔΣ της ΕΕΑΕ και των λοιπών οργάνων εκπροσώπησης. Η Γενική Συνέλευση με προτάσεις που ψηφίστηκαν ομόφωνα εξέλεξε νέο προεδρείο το οποίο προχώρησε στη συνέχεια στη διεξαγωγή των εκλογών, παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου από το Πρωτοδικείο ως αυτό ορίζεται από το καταστατικό και την κείμενη νομοθεσία.
Το προεδρείο ανακοίνωσε στη Γενική Συνέλευση τις υποψηφιότητες και στη συνέχεια, προχώρησε στη διεξαγωγή των εκλογών. Η ψηφοφορία κινήθηκε
ομαλά, και ολοκληρώθηκε στις 20:00. Στη συνέχεια ακολούθησε η καταμέτρηση των ψήφων και με την ολοκλήρωση της ανακοινώθηκαν οι παρακάτω επιτυχόντες καθώς και τα αναπληρωματικά μέλη.

Πηγή : τεύχος 26, διασφαλίζω ΕΕΑΕ,  Σεπτέμβριος- Οκτώβριος 2015

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]