Γ. Χατζηθεοδοσίου: Πάση θυσία να αποφύγουμε τα πισωγυρίσματα

Δήλωση του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου σχετικά με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ.
Άκουσα με προσοχή και την ομιλία και τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού. Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι υπήρξε ξεκάθαρη αναφορά σε θέματα στήριξης της επιχειρηματικότητας και κυρίως σε προβλήματα που όχι μόνο ταλαιπωρούν αλλά απειλούν επαγγελματίες και επιχειρήσεις, όπως η υψηλή φορολογία και οι ασφαλιστικές επιβαρύνσεις. Είναι δεδομένο ότι απαιτείται ελάφρυνση αυτών των βαρών και εκτιμώ ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
 
Για να είμαστε όμως ρεαλιστές, πρέπει να τα δούμε να εφαρμόζονται με επιτυχία και βεβαίως να προστεθούν και άλλα μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός μπορούν να αποτελέσουν μία αρχή για τη «στροφή» που πρέπει να κάνει η ελληνική οικονομία. Σε καμία περίπτωση δεν λύνουν τα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Ειδικά στο θέμα της φορολογίας, οι υψηλοί συντελεστές που υπάρχουν σήμερα ουσιαστικά καθιστούν απαγορευτική ακόμα και τη σκέψη για κάποια επιχειρηματική προσπάθεια. Άρα είναι επιβεβλημένη η μείωση της υπερφορολόγησης και καλώς η κυβέρνηση ξεκινά το σχεδιασμό των φοροελαφρύνσεων. Ελπίζω μόνο τα μέτρα που ακούσαμε ότι θα ληφθούν άμεσα να είναι πλήρως κοστολογημένα και να μην υπάρχει περίπτωση να αποτελέσουν κίνδυνο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για τους οποίους έχουμε δεσμευθεί απέναντι στους δανειστές. Μεγάλος κίνδυνος αυτή την στιγμή για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, είναι αυτός του οποιουδήποτε πισωγυρίσματος. Δεν αντέχει η οικονομία μας, αλλά ούτε και η κοινωνία, κανένα «μπρος-πίσω».
 
Πολλές φορές έχουμε ακούσει υποσχέσεις και μεγάλα λόγια. Και πολλές φορές έχουμε απογοητευθεί καθώς είτε παρέμειναν σε επίπεδο προθέσεων και δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, είτε οδήγησαν σε λήψη άλλων μέτρων καθώς διαπιστώθηκε ότι προκαλούσαν κενό στα δημοσιονομικά το οποίο έπρεπε να καλυφθεί. Άρα ο πλέον ασφαλής τρόπος για το άμεσο μέλλον είναι να γίνονται βήματα –έστω και μικρά- με την όσο το δυνατόν περισσότερη μελέτη και ασφάλεια.
 
Εκτιμώ ότι μετά από τόσα χρόνια κρίσης και εφαρμογής μνημονιακών πολιτικών, έχουμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε μπροστά και ως οικονομία και ως χώρα. Δεν πρέπει να απολέσουμε αυτή την ευκαιρία στο βωμό των εντυπώσεων και των πολιτικών σκοπιμοτήτων.
 
Απαιτούνται στοχευμένες δράσεις, ενιαία στρατηγική, δηλαδή ένας εθνικός αναπτυξιακός σχεδιασμός και βέβαια έμφαση στην επιχειρηματικότητα. Ισχυρή οικονομία χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις, δεν υπάρχει.
 
Περιμένουμε λοιπόν να δούμε την εφαρμογή όσων ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό αλλά και την υιοθέτηση πολιτικών που θα έχουν ως προτεραιότητα την ενδυνάμωση και αξιοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων στο μεγάλο αγώνα για την οριστική έξοδο από την καταστροφική κρίση και το άνοιγμα του δρόμου που θα μας οδηγήσει στην ανάπτυξη και την ευημερία.  
 
 
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου
Πρόεδρος Ε.Ε.Α.

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]