«Φρένο» από το υπουργείο Οικονομικών στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Να μην προχωρήσει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής ζητάει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG-COMP) και την Aρχή Εποπτείας Συστημικών Τραπεζών της ΕΚΤ, μετά από σχετικό αίτημα της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας. Για την εξέλιξη της υπόθεσης μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της ασφαλιστικής Γ. Πετσαλάκης στην Οικονομία Στο Κόκκινο του Στ. Σχινά.

Αν και η διαδικασία είναι πλέον σε προχωρημένο στάδιο, όπως είπε ο Γιάννης Πετσαλάκης, με έξι σχήματα (όλα hedge fund του εξωτερικού, σε δύο από τα οποία υπάρχει και ελληνική επιχειρηματική παρουσία) οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι μπορεί να ανατραπεί.
Πρώτη φορά επιχειρήθηκε να πωληθεί επί κυβέρνησης Σαμαρά και διοίκησης Τουρκολιά στην ΕΤΕ, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας.
Η διαφορά κατά την νέα προσπάθεια, είναι ότι το Νοέμβριο του 2015 υπήρξε όρος από την DG-Comp που επέτρεπε, εάν η κρατική συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ δεν ξεπερνούσε τα 2 δισ. ευρώ, να μην προχωρήσει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Τελικά, η ενίσχυση ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ, στη συνέχεια ωστόσο με την πληρωμή των μετατρέψιμων ομολογιών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, υποχώρησε πολύ κάτω από αυτό το όριο, όπως είπε ο κ. Πετσαλάκης.
Με βάση αυτό το δεδομένο, κατά τον ίδιο, η ΕΤΕ ζήτησε από την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών και στις 19 Ιανουαρίου εστάλη επιστολή στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού με την οποία ζητείτο η επανεξέταση του συγκεκριμένου πλάνου, ώστε να μην πωληθεί η Εθνική Ασφαλιστική.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία προχωράει και θα πρέπει ως τις 31 Μαρτίου να έχει επιλεγεί αγοραστής, κατά συνέπεια «ό,τι κάνει η κυβέρνηση θα πρέπει να το κάνει τώρα», είπε χαρακτηριστικά.
Η Εθνική Ασφαλιστική είναι σήμερα η μεγαλύτερη ελληνική ασφαλιστική εταιρεία, κατέχοντας περίπου 18%-19% της αγοράς και ιδιαίτερα κερδοφόρα, με κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων και τζίρο πάνω από μισό δισ. ευρώ. Απασχολεί 750 άτομα διοικητικό προσωπικό, 250 ακόμη εργαζόμενους που τυπικά είναι «ενοικιαζόμενοι» αλλά εργάζονται εκεί για περίπου 10 χρόνια, αλλά και 2.200 άμεσα εξαρτημένους συνδεδεμένους πράκτορες.
Είναι 100% ελεγχόμενη από την Εθνική Τράπεζα καθώς αποσύρθηκε από το Χρηματιστήριο η μετοχή της.
Πηγή: stokokkino.gr
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]