Τους τελευταίους μήνες, μια σειρά από τράπεζες και επενδυτικούς οίκους με έδρα το Λονδίνο προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο: η Βρετανία να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία για να διατηρηθεί η – έστω μερική – πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το nea.gr, εκατοντάδες εταιρείες έχουν καταρτίσει σχέδια μεταφοράς μέρους των δραστηριοτήτων τους και του προσωπικού τους σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
«Οι μεγάλες τράπεζες, οι χρηματιστές και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αναγκαστούν να μετακινήσουν μεσαία και μικρά στελέχη στην Ευρώπη. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με υψηλό κόστος από τους μεγάλους παίκτες της αγοράς. Ωστόσο, οι μικρές και ανεξάρτητες χρηματοοικονομικές εταιρείες του Λονδίνου θα πασχίσουν να βρουν πόρους για να καλύψουν τους ευρωπαίους πελάτες. Επιπλέον, τα βρετανικά funds δεν θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, αλλά η Αγγλία έχει το Βρετανικό Ταμείο (BBB). Κάποιοι ίσως χάσουν πρόσβαση marketing στην αγορά της ΕΕ, αλλά τα εγγεγραμμένα στο FCA fund management firms έτσι και αλλιώς μπορούν να επενδύουν παντού σε όλο τον κόσμο, όποτε δεν επηρεάζονται» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Ομηρος Σαρίκας, επενδυτικός τραπεζίτης και διευθύνων σύμβουλος του επενδυτικού οίκου του Λονδίνου Brookstreet Equity Partners.
Προκειμένου να γίνει πιο θελκτικός προορισμός, η Φρανκφούρτη υπόσχεται ευνοϊκή μεταχείριση στις διεθνείς τράπεζες που αναζητούν νέα βάση στην ΕΕ μετά το Brexit. Μερίδιο από την πίτα του Σίτι διεκδικούν επίσης το Παρίσι – το οποίο επίσης υπόσχεται αλλαγές στην εργατική νομοθεσία – και το Δουβλίνο, η μόνη αγγλόφωνη πρωτεύουσα που θα μείνει στην ΕΕ.
Η Barclays σχεδιάζει να χτίσει στην Ιρλανδία τον μελλοντικό ευρωπαϊκό της κόμβο σε περίπτωση που η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Σε πρώτη φάση, θα αυξήσει κατά 150 άτομα το εργατικό δυναμικό της στο Δουβλίνο.
Η Deutsche Bank ετοιμάζεται να μεταφέρει πολλές υπηρεσίες της από το Λονδίνο στη Φρανκφούρτη. Παράλληλα, μια σειρά από τραπεζικούς και επενδυτικούς κολοσσούς όπως η HSBC, η UBS, η Citigroup, η Goldman Sachs, η Morgan Stanley και η BlackRock εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν μονάδες τους εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.
Σήμερα διεκπεραιώνονται μέσω Βρετανίας το 80% των συναλλαγματικών εργασιών της ΕΕ, το 50% του τραπεζικού δανεισμού και το 50% των συναλλαγών επί τίτλων (securities). Επιπλέον, το Λονδίνο είναι το παγκόσμιο κέντρο της εκκαθάρισης συναλλαγών (clearing), ένας ιδιαίτερα κερδοφόρος κλάδος τον οποίο εποφθαλμιούν πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Στη βρετανική πρωτεύουσα εκκαθαρίζονται συναλλαγές αξίας περίπου 1 τρισ. ευρώ (880 δισ. λίρες) την ημέρα.
Οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται σχέδια για μεταφορά εκτός Λονδίνου του clearing στις συναλλαγές που γίνονται σε ευρώ. Για το θέμα αναμένεται να δοθεί «μάχη» στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Ωστόσο, ο Ομηρος Σαρίκας εκτιμά ότι το Λονδίνο δεν θα πληγεί όσο πιστεύουν ορισμένοι: «Στο Σίτι υπάρχει ένα ολόκληρο οικοσύστημα που καμία χώρα της ΕΕ δεν μπορεί να ανταγωνιστεί. Πιστεύω ότι στο τέλος θα βρεθεί η χρυσή τομή».