Φραγκιαδάκης: Πουλάμε τις θυγατρικές σε Σερβία, Κύπρο, Ρουμανία

Τις δραστηριότητές της στα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της ρουμανικής θυγατρικής, σχεδιάζει να πουλήσει η Εθνική Τράπεζα σε ευθυγράμμιση με το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνήσει με τις ευρωπαϊκές αρχές.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, o διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης είπε, μάλιστα, πως η ολοκλήρωση της πώλησης των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία είναι θέμα λίγων μηνών.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το capital.gr, όπως και οι άλλες μεγάλες ελληνικές τράπεζες, η ΕΤΕ έχει χαράξει μια πορεία συρρίκνωσης μέσω της αποεπένδυσης παγίων και θυγατρικών του εξωτερικού ούτως ώστε να εστιάσει στην εγχώρια τραπεζική δραστηριότητα. Στόχος είναι τα έσοδα να δώσουν ώθηση στην κεφαλαιακή επάρκεια και τη ρευστότητα.

“Είμαστε πολύ κοντά στο να ανακοινώσουμε τον αγοραστή της Banca Romaneasca”, ανέφερε ο κ. Φραγκιαδάκης. “Η πώληση θα ολοκληρωθεί τους προσεχείς μήνες, θα είναι τονωτική για τα κεφάλαια και ωφέλιμη για τη ρευστότητα”. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΕ, η Credit Suisse θα είναι ο σύμβουλος της πώλησης.

Ο αγοραστής της ρουμανικής θυγατρικής, η οποία διαθέτει δίκτυο περίπου 110 καταστημάτων, θα κληθεί επίσης να αποπληρώσει δάνειο 550 εκατ. ευρώ που πήρε η Banca Romaneasca από την ΕΤΕ, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στη ρευστότητα.

Εκτός από την Romaneasca, ο κ. Φραγκιαδάκης είπε πως η Εθνική Τράπεζα θα πουλήσει μικρότερες δραστηριότητες στη Σερβία, την Αλβανία και την Κύπρο στο πλαίσιο της δέσμευσής της απέναντι στις ρυθμιστικές αρχές.

“Περισσότερο από το 90% της αναδιάρθρωσής μας έχει ολοκληρωθεί. Αυτές οι ενέργειες αντιστοιχούν σε πολύ μικρό μέρος των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο”, εξήγησε, προσθέτοντας ότι οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει.

Κρατώντας το πηδάλιο του “πλοίου” σε μια δύσκολη περίοδο απομόχλευσης, ο κ. Φραγκιαδάκης κατεύθυνε την τράπεζα στην πώληση της θυγατρικής στην Τουρκία, Finansbank, της NBGI Private Equity, της Αστήρ Παλάς, της βουλγαρικής θυγατρικής UBB, της δραστηριότητας στη Νότια Αφρική και της ασφαλιστικής μονάδας μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Οι πωλήσεις αύξησαν το βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core tier 1 της Εθνικής Τράπεζας κατά 750 μονάδες βάσης και η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής ενίσχυσε την κεφαλαιακή της επάρκεια κατά επιπλέον 110 μονάδες βάσης, περίπου στο 18%.

Αυτό δίνει στην Εθνική Τράπεζα ένα σημαντικό κεφαλαιακό “μαξιλάρι” ενόψει του επόμενου γύρου των πανευρωπαϊκών stress tests από την ΕΚΤ το 2018, τα οποία σύμφωνα με τον Λ. Φραγκιαδάκη, “δεν θα αποτελέσουν κανένα πρόβλημα” για τον όμιλο.

Η Εθνική Τράπεζα, αναμένεται να εστιάσει στην εγχώρια αγορά για να βοηθήσει “να βγει η οικονομία από την κινούμενη άμμο των υφέσεων προς την ανάκαμψη”.
“Οι τράπεζες δεν είναι δημιουργοί ανάπτυξης, οι επιχειρήσεις είναι. Εμείς παίζουμε το ρόλο του επιταχυντή. Έχουμε τη ρευστότητα και τα οικονομικά εργαλεία για να βοηθήσουμε τον ιδιωτικό τομέα”, τόνισε ο Λ. Φραγκιαδάκης, που αναμένει ότι η πιστωτική ανάπτυξη θα επανέλθει καθώς θα σταθεροποιείται η οικονομία.

Πρόσθεσε ότι μια πρόκληση για την Εθνική είναι η αντικατάσταση των εσόδων που χάθηκαν από τις αποεπενδύσεις με δραστηριότητες στο εσωτερικό, αν και η πληρωμή χαμηλότερων επιτοκίων στις καταθέσεις και η αντικατάσταση της ακριβής χρηματοδότησης με φθηνότερους πόρους, είχε εν μέρει αντισταθμίσει τα έσοδα από τη Finansbank.

Ο όμιλος έχει μειώσει το δανεισμό του από τον ELA στα 5,8 δισ. ευρώ και αναμένει ότι θα τον μειώσει περαιτέρω τον επόμενο χρόνο.

“Βρισκόμαστε σε μια τροχιά βάσει της οποίας θα εξαλείψουμε την χρηματοδότηση του ELA κάποια στιγμή το 2018”, τόνισε ο Λ. Φραγκιαδάκης.

“Είμαστε επίσης βέβαιοι ότι θα είμαστε κερδοφόροι φέτος και θα πετύχουμε τους στόχους μείωσης των NPEs”.

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]