Φορολογικό «χαράτσι» 35 εκατ. καταγγέλλουν οι ασφαλιστικές

Του Στέφανου Kοτζαμάνη για το euro2day.gr

Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες σχετικά με την επιπρόσθετη επιβάρυνσή τους κατά περίπου 30-35 εκατ. ευρώ, λόγω του… επανυπολογισμού της φορολόγησης των τόκων που είχαν εισπράξει από την κατοχή κρατικών ομολόγων κατά τη χρονική περίοδο 200-2009!

Για την ακρίβεια, πρόκειται για επανυπολογισμό της πρόβλεψης για παρακρατούμενους φόρους των κατά ειδικό τρόπο φορολογηθέντων εισοδημάτων της συγκεκριμένης περιόδου, ο οποίος έπληττε ουσιαστικά τις ασφαλιστικές εταιρείες και πολύ περισσότερο τις τράπεζες (αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ).

Οι τελευταίες ωστόσο κατάφεραν με τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου να εξαιρεθούν από τη συγκεκριμένη επιβάρυνση, αφήνοντας μόνες τις ασφαλιστικές εταιρείες να «πληρώσουν το μάρμαρο».

Μόνο η Interamerican από τη συγκεκριμένη διάταξη αναγκάστηκε στις λογιστικές καταστάσεις του 2018 να εγγράψει έκτακτο κονδύλι ύψους 14,3 εκατ. ευρώ, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Γιάννη Καντώρο να σημειώνει:

«Τέτοιες αποφάσεις δεν ηχούν καθόλου καλά στα αφτιά των ξένων επενδυτών, οι οποίοι επιθυμούν σταθερούς φορολογικούς όρους και ίσους κανόνες για όλους. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε την κατάσταση στους ξένους μετόχους μας και αυτοί δεν μπορούν να καταλάβουν όλα αυτά τα πράγματα. Πώς μετά θέλουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις στη χώρα μας; Οι ασφαλιστικές εταιρείες προχώρησαν μέσα στην κρίση σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να αντέξουν (υπονοείται το θέμα των ζημιών που υπέστησαν λόγω PSI) και όλα αυτά θα πρέπει να συνεκτιμώνται από τους υπευθύνους».

Με βάση εκτιμήσεις της γενικής διευθύντριας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) κας Μαργαρίτας Αντωνάκη, η συνολική επιβάρυνση από το συγκεκριμένο τοπίο για τις εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες θα κυμανθεί μεταξύ των 30 και των 35 εκατ. ευρώ.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]