Φ. Κουρμούσης στο ΕΕΑ για 120 δόσεις & προστασία α’ κατοικίας για επιχειρηματικά δάνεια – To Μάιο στη Βουλή.

Η προωθούμενη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία  και η προσφάτως ψηφισθείσα ρύθμιση για την προστασία της α’ κατοικίας, ειδικά για τα επιχειρηματικά δάνεια, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών με τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κ. Φώτη Κουρμούση και μέλη του επιτελείου του, την Τρίτη 16 Απριλίου 2019 στο ΕΕΑ.

Στη συνάντηση μετείχαν ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής κ. Νίκος Κογιουμτσής (Β’ Αντιπρόεδρος), κ. Δημήτρης Γαβαλάκης (Γενικός Γραμματέας), κ.Παναγιώτης Παντελής (Οικονομικός Επόπτης), κ. Γιώργος Καββαθάς (Υπεύθυνος Διεθνών Δημοσίων Σχέσεων και Σχέσεων με Κοινωνικούς Φορείς, και Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ) και κ. Γιώργος Ζηκόπουλος(Υπεύθυνος ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων), τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Δημήτρης Βαρδακώστας (και Πρόεδρος της αστικής εταιρίας ΕΡΜΗΣ ΕΕΑ), Κλήμης Δημαρχιάδης και Θεόδωρος Μάλλιος, και ο κ. Σύρος Κοσκοβόλης, Υπεύθυνος Μονάδας Σχεδιασμού & Υλοποίησης Προγραμμάτων ΕΕΑ.

Σε ό,τι αφορά τις 120 δόσεις για ασφαλιστικές οφειλές, ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και τα μέλη της Διοίκησης έθεσαν υπόψη του Ειδικού Γραμματέα μία σειρά από ζητήματα όπως η μείωση των συντάξιμων αποδοχών μετά τον επανυπολογισμό των εισφορών, οι όροι υπό τους οποίους θα γίνεται η μετάπτωση από τις τρέχουσες ρυθμίσεις στη νέα ρύθμιση, η πρόβλεψη για απώλεια της ρύθμισης αν δεν πληρωθούν δύο δόσεις ή δεν έχουν καταβληθεί οι τρέχουσες οφειλές, η ανάγκη συνολικής ρύθμισης των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, αλλά και επέκτασης των δόσεων που προβλέπουν οι πάγιες ρυθμίσεις, ενώ ζητήθηκε ενημέρωση για το ύψος των οφειλών αλλά και των οφειλών ανά επαγγελματική κατηγορία.

Ο κ. Κουρμούσης εξήγησε ότι η ρύθμιση αφορά στις οφειλές έως 31/12/2018, δεν προβλέπονται εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια, θα γίνεται κούρεμα βασικής οφειλής, μέσω επανυπολογισμού με βάση τη χαμηλότερη εισφορά του ν. 4387/2016 για τα έτη 2002 έως 2016, κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85% και η νέα οφειλή, με μείωση της τάξης του 65% μεσοσταθμικά, θα αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις.

Για την προϋπόθεση ο οφειλέτης να είναι συνεπής ως προς τις τρέχουσες εισφορές του, ο Ειδικός Γραμματέας εξήγησε ότι μετά την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων θα μπορεί ο ενδιαφερόμενος – εάν δεν έχει τη δυνατότητα πληρωμής- να ρυθμίσει τις τρέχουσες εισφορές του 2019 με βάση την πάγια ρύθμιση. Επισήμανε ακόμη ότι μέχρι στιγμής το μοναδικό εργαλείο μέσω του οποίου ρυθμίζονται συνολικά τα χρέη είναι ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός, ενώ για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς την εφορία σημείωσε ότι η συζήτηση με τους θεσμούς συνεχίζεται.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα για την α’ κατοικία ο κ. Κουρμούσης παρέθεσε τα κριτήρια υπαγωγής στο νέο πλαίσιο προστασίας για τα επιλέξιμα επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 30.000.

Συγκεκριμένα:

  • Το υπόλοιπο του δανείου, με υποθήκη στην α’ κατοικία, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ ανά τράπεζα.
  • Η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 175.000 ευρώ.
  • Οι καταθέσεις σε προσωπικό λογαριασμό δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ.
  • Η αντικειμενική αξία της λοιπής ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 80.000 ευρώ.

Τελικά η πολυαναμενόμενη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα έρθει στη Βουλή πριν από το Πάσχα, καθώς οι νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το επίμαχο νομοσχέδιο θα κατατεθεί- καλώς εχόντων των πραγμάτων- αφού ανοίξει η Βουλή, δηλαδή μετά από την Κυριακή του Θωμά.

Αν και από την κυβέρνηση κάνουν λόγο για «τεχνικά ζητήματα», οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αιτία της νέας αναβολής είναι οι ενστάσεις από τους Θεσμούς. Συγκεκριμένα, πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο σημείωσαν ότι δεν έχουν συμφωνήσει επί του σχεδίου, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για θέμα που θα απασχολήσει την 3η αξιολόγηση.

Πηγή: eea.gr

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]