Εξαίρεση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών από διατάξεις ΕΦΚΑ

Την αναδρομική εξαίρεση του επαγγέλματος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή από την ασφαλιστική νομοθεσία περιμένουν από την κυβέρνηση οι επαγγελματίες του κλάδου. Σχετικές κινήσεις έχουν γίνει από τους εκπροσώπους των διαμεσολαβητών και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας ενώ αναμένεται η απόφαση της πολιτείας.

Σήμερα διαπιστώνεται ότι η εφαρμογή του Ν 4387/16 (δημιουργία Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης – ΕΦΚΑ) μαζί με τις ερμηνευτικές εγκυκλίους δυναμιτίζουν το επάγγελμα των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. Ανατρέπουν την έως σήμερα δομή, αναστατώνουν την εργασιακή πορεία ετών, και εξοντώνουν οικονομικά τους επαγγελματίες του κλάδου.

Το θέμα ήδη έχει παρουσιαστεί σε όλη του την διάσταση στους εκπροσώπους της κυβέρνησης και έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις οι οποίες και αναμένονται να υλοποιηθούν ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν οι επαγγελματίες του κλάδου την εργασία τους.

Το άδικο της εφαρμογής του νόμου εντοπίζεται στο ότι ο ελεύθερος επαγγελματίες –συνεργάτης- που έχει σύμβαση έργου αντιμετωπίζεται ως μισθωτός όταν συναλλάσσεται με 2 εταιρείες. Μεγάλο πλήγμα επέρχεται με αυτή την αδιάκριτη προσέγγιση σε  Μεσίτες Ασφαλειών,  Ασφαλιστικούς Πράκτορες,  Συντονιστές και Ασφαλιστικούς Συμβούλους.

Ανάμεσα στις χειρότερες επιπτώσεις του νέου νόμου είναι ότι οδηγεί σε διάλυση τα συνεργατικά σχήματα διότι τους δημιουργεί υπέρογκες επιβαρύνσεις οπότε και επιλέγουν τον δρόμο του διαχωρισμού των εργασιών. Συνεπώς δεν ευνοεί την δημιουργία συνεργατικών σχημάτων, κάτι που σε όλη την Ευρώπη ενισχύεται καθώς αποτελεί διαδικασία ανάπτυξης της αγοράς. Αντίθετα λοιπόν στην Ελλάδα όχι μόνο δεν κινητροδοτούνται αλλά επιβαρύνονται και όσοι έχουν ήδη τολμήσει να δημιουργήσουν συνεργασίες.

Στο πλαίσιο αυτό διεκδικείται από την ασφαλιστική διαμεσολάβηση να εξαιρεθεί το επάγγελμα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή από τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου προκειμένου να συνεχίσουν να εργάζονται οι χιλιάδες επαγγελματίες.

Πηγή: insurance-eea.gr

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]