Ευρωπαϊκές αλλαγές στις αποζημιώσεις και την προστασία κατόχων ασφαλιστικών συμβολαίων

Του Γιάννη Βερμισσώ για το insurance-eea.gr

Αλλαγές διαφάνειας και προστασίας των καταναλωτών κατόχων ασφαλιστικών συμβολαίων προωθούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο με ταυτόχρονη κατεύθυνση τη διασφάλιση της φερεγγυότητας και του κύρους της αγοράς.

Κατά πληροφορίες, τόσο η ασφαλιστική απάτη όσο και τα απρόοπτα παύσης λειτουργίας εταιρειών συνιστούν θέματα που πλήττουν και τις εταιρείες και τον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης και τους καταναλωτές. Στο πλαίσιο αυτό οι εποπτικές αρχές , τα επικουρικά κεφάλαια και οι θεσμικοί φορείς των ασφαλιστικών εταιρειών βρίσκονται σε εποικοδομητικό διάλογο προκειμένου να ενισχύσουν το πλαίσιο προστασίας των πολιτών οι οποίοι σε οποιoδήποτε συμβάν θα πρέπει να αποζημιώνονται καθώς αυτό αποτελεί  βασική αρχή της ιδιωτικής ασφάλισης

Η καταβολή αποζημιώσεων, λένε οι πληροφορίες θα πρέπει να γίνεται άμεσα διότι δεν ενδιαφέρει τον καταναλωτή το τι έχει συμβεί σε κάθε περίπτωση προβλήματος με την εταιρεία του ούτε τα διαδικαστικά θέματα.

Συνεπώς το πρώτο που ενδιαφέρει να διασφαλιστεί θεσμικά είναι ότι οι καταναλωτές θα αποζημιώνονται. Αυτό σημαίνει ότι οποιονδήποτε κραδασμό από τυχόν ανακλήσεις αδειών, παύσεις λειτουργίας μεταβολών στις εταιρείες θα πρέπει να τον απορροφούν οι θεσμικοί φορείς οι οποίοι θα αναλάβουν  ενεργότερο ρόλο για να διασφαλίσουν την αξιοπιστία της ιδιωτικής ασφάλισης η οποία δεν έχει σύνορα, επιτελεί παντού τον ίδιο σκοπό  και συνεπώς σε παγκόσμιο επίπεδο θα πρέπει να υπάρχουν ομοιόμορφες συμπεριφορές και συνεργασίες προκειμένου να επιτελείται σωστά ο ρόλος του κλάδου.

Αυτό σημαίνει ότι η κάθε χώρα με τους μηχανισμούς της θα αποζημιώνει τους δικαιούχους και ακολούθως εάν αυτοί προέρχονται από άλλη χώρα (οι ίδιοι ή τα συμβόλαιά τους) τότε θα ακολουθεί συναλλαγή των θεσμικών οργάνων. Αυτό υποστηρίζεται με μοναδικό στόχο την γρήγορη αποζημίωση των πολιτών-καταναλωτών.

Και η ελληνική εποπτική αρχή όπως και η ΕΑΕΕ και το Επικουρικό Κεφάλαιο συμμετέχουν στη βελτίωση του πλαισίου της εποπτείας της αγοράς και την διασφάλιση του κύρους της ιδιωτικής ασφάλισης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες υπάρχουν διαμορφωμένες προτάσεις στο προαναφερόμενο πλαίσιο οι οποίες και έχουν διατυπωθεί αρμοδίως.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]