Έρευνα του The Insurer – 60% των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών θεωρεί επιζήμια την απαγόρευση της συνεργασίας Πρακτόρων και Μεσιτών.

Προκειμένου να διαπιστωθεί η πραγματική εικόνα του κλάδου, μερικούς μήνες μετά την εφαρμογή του Ν.4583/2018, το περιοδικό The Insurer και η Experto Crede Consultants, ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη διεξαγωγή μιας ειδικής έρευνας με στόχο την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση.

Η έρευνα διεξήχθη την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2019, μέσω ειδικώς σχεδιασμένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου το οποίο αναρτήθηκε στο insuranceforum.gr καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει η Insurance Innovation. Συμμετείχαν σε αυτή 587 Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές όλων των κατηγοριών.

Στο ερώτημα του κατά πόσον οι συμμετέχοντες συνάντησαν δυσκολίες κατά την εφαρμογή των απαιτούμενων αλλαγών στην πράξη, το 81% αυτών απάντησε θετικά ή μερικώς, γεγονός που αποτυπώνει τις πρακτικές δυσκολίες που αναφέρθηκαν και συζητήθηκαν κατά καιρούς και αφορούσαν πέρα από την απαγόρευση της συνεργασίας μεσιτών πρακτόρων και άλλα επιχειρησιακά ζητήματα, όπως αυτό του περιορισμού έκδοσης Πιστοποιητικών Ασφάλισης από τους Μεσίτες μόνο σε περιπτώσεις μεγάλων κινδύνων, της υποχρεωτικής συμβουλής σε όλα τα προϊόντα ασφαλίσεων κλπ.

Άκρως ενδιαφέρουσα είναι και η ανταπόκριση στο ερώτημα που αφορά στη χρήση των εντύπων προσυμβατικής ενημέρωσης, όπως αυτά ορίζονται από τη νομοθεσία. Στο ερώτημα αυτό, το 52% δηλώνει πως κάνει χρήση των απαιτούμενων εντύπων, ενώ το 48% απάντησε πως το κάνει μερικώς ή καθόλου. Το ασφαλές συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι περίπου οι μισοί επαγγελματίες του κλάδου προχώρησαν στην υιοθέτηση των απαιτούμενων εντύπων αφού η «μερική» υιοθέτηση δε συμβαδίζει με τις προϋποθέσεις τις νομοθεσίας σε περίπτωση εποπτικού ελέγχου.

Το επόμενο ερώτημα της έρευνας επικεντρώθηκε στην απαγόρευση της συνεργασίας Πρακτόρων και Μεσιτών. Εδώ, το 60% των ερωτηθέντων έκρινε ότι η εν λόγω απαγόρευση ήταν εις βάρος των εργασιών διανομής, ενώ αντίθετα το 40% των ερωτηθέντων έκρινε πως αυτή η εθνική επιλογή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ωφελεί τις εργασίες διανομής.

Γίνετε συνδρομητής και διαβάστε το σύνολο της έρευνας στο The Insurer που κυκλοφορεί…

Το πρώτο τεύχος του περιοδικού επικεντρώνεται σε δύο θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα τον Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή.

Στο κεντρικό θέμα παρουσιάζεται η Πρώτη Πανελλαδική Έρευνα για την IDD. Πώς η Οδηγία IDD επηρέασε έως σήμερα την ελληνική ασφαλιστική αγορά; Ποιες οι εκτιμήσεις των επαγγελματιών στη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων για το μέλλον των επιχειρήσεών τους; Ποια τα σοβαρά θέματα και προβλήματα που απασχολούν τους επαγγελματίες του κλάδου; Όλες οι απαντήσεις στο πρώτο τεύχος του περιοδικού που κυκλοφορεί.

«Η Ασφαλιστική Αγορά καλεί την «NN Hellas» να συνταχθεί με τον νόμο» είναι το δεύτερο μεγάλο αφιέρωμα του The Insurer. Τι πραγματικά λένε οι συμβάσεις της Ασφαλιστικής Εταιρείας; Ποια θα είναι η αντίδραση της αγοράς; Η Πρόεδρος της Ε.Ε.Α.Ε., Δήμητρα – Ιωάννα Λύχρου, ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος ΕΕΑ και ο Ιωάννης Τοζακίδης, Πρόεδρος του Π.Σ.Σ.Α.Σ. δίνουν αποκλειστικές δηλώσεις στο The Insurer για τη στάση τους απέναντι στην Εταιρεία. Το The Insurer επιδιώκει να γίνει η πηγή ενημέρωσης και η φωνή κάθε επαγγελματία ασφαλιστικού διαμεσολαβητή είτε δραστηριοποιείται στα μεγάλα αστικά κέντρα είτε στην επαρχία.

Μπορείτε να γίνετε συνδρομητής του περιοδικού ΕΔΩ.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]