Εποπτικό έλεγχο για αθέμιτες πρακτικές από internet και direct δίκτυα ζητά η ΕΑΔΕ (asfalisinet.gr)

Θέματα παραβίασης εποπτικών κανόνων που προκύπτουν από πρακτικές εκπτώσεων και παροχών μέσω εναλλακτικών Δικτύων Διανομής όπως internet και direct θέτει εκ νέου η Ενωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ)

Σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης αναφέρεται :

Τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται όλο και πιο έντονα φαινόμενα παροχών εκπτώσεων ή δωρεάν καλύψεων από συγκεκριμένες Εταιρείες μέσω εναλλακτικών Δικτύων Διανομής όπως internet και direct.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της παροχής ειδικής έκπτωσης σε κατηγορία πελατών πολυεθνικής αλυσίδας επίπλων και ειδών σπιτιού για την ασφάλιση κατοικίας αλλά και η δωρεάν ασφάλιση υγείας παιδιού μέσω direct ασφάλισης Υγείας Πολυεθνικής Ασφαλιστικής Εταιρείας.

Βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας είναι η διασφάλιση ισχύος όμοιων κανόνων για όλα τα Δίκτυα Διανομής, με στόχο την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών.
Άλλωστε και η επικαιροποιημένη Πράξη της ΤτΕ ορίζει σαφώς την απαγόρευση παροχής εκπτώσεων και άλλων ωφελημάτων στους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές με στόχο την σύναψη Ασφαλιστηρίων Συμβολαίων.

Με δεδομένα τα ανωτέρω αποτελεί εύλογο ερώτημα εάν οι παραπάνω τακτικές συμβαδίζουν με το γράμμα και κυρίως με το πνεύμα της νομοθεσίας και εάν προάγουν την σωστή λειτουργία της Αγοράς.
Πεποίθησή μας είναι ότι η σωστή ανάπτυξη των εργασιών της Ασφαλιστικής Βιομηχανίας εξασφαλίζεται πρωτίστως μέσω του υγιούς ανταγωνισμού και των ξεκάθαρων και όμοιων κανόνων λειτουργίας όλων των Δικτύων Διανομής.

Κάθε πράξη που οδηγεί τον καταναλωτή να εκτιμά ότι δεν πρέπει να επιλέξει μόνο Ασφαλιστική Εταιρεία και κάλυψη αλλά πρέπει να επιλέξει και Δίκτυο Διανομής λόγω ειδικών εκπτώσεων και παροχών, οδηγεί σε στρεβλώσεις, προάγοντας αθέμιτες και επιβλαβείς για την Αγορά πρακτικές.

Στο ίδιο πλαίσιο, είναι αυτονόητο πως με την ίδια οπτική αντιμετωπίζουμε και κάθε πρακτική «ειδικών» τιμολογίων ή «αποκλειστικών» προϊόντων όταν αυτή εκφράζεται από Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές σε συνεργασία με Ασφαλιστικές Εταιρείες.

Είναι ξεκάθαρη η εκτίμησή μας ότι η προσεκτική στάση των Διαμεσολαβούντων απέναντι σε αυτές τις πρακτικές αλλά και η ουσιαστική λειτουργία του Εποπτικού Ελέγχου θα συμβάλουν στην εξάλειψη τέτοιων φαινομένων.

Πηγή: www.asfalisinet.gr

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]