Εντός Ιουνίου 2021 το deal Generali – AXA – Αλλάζει η ασφαλιστική αγορά, τα επόμενα βήματα

Νέα δεδομένα στην ασφαλιστική αγορά στη χώρα μας δημιουργεί η εξαγορά των ασφαλιστικών συμβολαίων της Γαλλικής AXA από την  Generali, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η ΑΧΑ πουλά τις εργασίες των τομέων Ζωής και Γενικών Ασφαλίσεων στην Ελλάδα έναντι ενός συνολικού καθαρού τιμήματος 165 εκατ ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε πολλαπλάσιο P/E έτους 2019 12,2x επί των καθαρών κερδών της εταιρίας.
Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε συνήθεις όρους, συμπεριλαμβανομένης της λήψης των εγκρίσεων των Εποπτικών Αρχών, και αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως το τέλος Ιουνίου του 2021.
Η εξαγορά των  δραστηριοτήτων της ΑΧΑ, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, εντείνει τον ανταγωνισμό σε μια δεδομένη πίτα 4,5 δις ευρώ και ανεβάζει την Generali στην τρίτη θέση μετά την Εθνική Ασφαλιστική και την Eurolife, καθώς η ΑΧΑ με τα συμβόλαια που κατείχε κατατάσσονταν στην 7η θέση στον τομέα των Γενικών Ασφαλίσεων  και την 8η θέση στον τομέα των ασφαλίσεων Ζωής το 2019.

Η Εταιρεία προσφέρει μία ευρεία γκάμα προϊόντων σε περισσότερους από 600.000 ασφαλισμένους (ιδιώτες και επιχειρήσεις).
Το ανθρώπινο δυναμικό της συμπεριλαμβάνει 249 εργαζομένους και η διανομή των προϊόντων της γίνεται μέσω ενός πολυκαναλικού μοντέλου, το οποίο συγκαταλέγει μια αποκλειστική μακροχρόνια συνεργασία bancassurance με την Alpha Bank, αποκλειστικούς συνεργάτες, Πράκτορες και Μεσίτες και απευθείας διανομή.
Τα συνολικά έσοδα και τα καθαρά λειτουργικά κέρδη των δραστηριοτήτων της AXA στην Ελλάδα, που καταγράφηκαν στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου για το 2019, ήταν 168 εκ. ευρώ και 15 εκατ αντίστοιχα.

Η διαχείριση των εργαζομένων

Ερωτηματικό παραμένει ως προς την τύχη των εργαζομένων και αν θα ενσωματωθούν όλοι στο νέο σχήμα που επιδιώκει να δημιουργήσει ο Ιταλικός Όμιλος.
Σε ότι αφορά την Generali, μετά το deal ανεβαίνει στη δεύτερη θέση στον κλάδο των γενικών ασφαλίσεων και στην τρίτη θέση στις καλύψεις υγείας, ενώ ο σημαντικότερος παράγοντας είναι ότι η Generali «κλείνει» για επόμενα 27 χρόνια τη συνεργασία της με το τραπεζικό δίκτυο της Alpha Bank.
Επόμενος και αναμενόμενος μεγάλος σταθμός στην ασφαλιστική αγορά που αναμένεται να «έλθει» μέσα στον Ιανουάριο θα είναι η εξαγορά του leader του κλάδου, της Εθνικής Ασφαλιστικής από το fund CVC, το οποίο -μεταξύ άλλων- θα επιδιώξει να εκμεταλλευθεί συνέργειες λόγω της ηγετικής θέσης που κατέχει στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας.
Επίσης, σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει, σύμφωνα με το εποπτικό πλαίσιο Solvency II το bancassurance, στο οποίο θα ενταθεί ο ανταγωνισμός αλλά και συγχωνεύσεις μικρότερων εταιριών.

Πηγή: www.bankingnews.gr

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]