Ενα στα 10 μπλοκάκια δηλώθηκε στον ΕΦΚΑ

Σχεδόν ένας στους δέκα εργαζομένους με απασχόληση για την οποία αμείβεται με δελτίο παροχής υπηρεσιών έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και κατά συνέπεια έχει μοιραστεί την καταβολή των εισφορών με τον εργοδότη του. Η προθεσμία για την εμπρόθεσμη πληρωμή εισφορών μηνός Ιανουαρίου έληξε την περασμένη Παρασκευή 7 Απριλίου, με τους χιλιάδες ασφαλισμένους αλλά και τους εργοδότες του να έχουν προθεσμία μόλις 10 ημερών για την καταβολή του ποσού. Και αυτό, γιατί η σχετική διευκρινιστική εγκύκλιος του ΕΦΚΑ εκδόθηκε μόλις στις 28 Μαρτίου. Αν και τα αποτελέσματα κρίνονται απογοητευτικά και συνάμα ενδεικτικά μιας εκ του αποτελέσματος αποτυχημένης νομοθετικής διάταξης, καθαρότερη εικόνα θα προκύψει από τις εισφορές Φεβρουαρίου, με την ημερομηνία πληρωμής να λήγει αύριο, Μεγάλη Πέμπτη. Μάλιστα, για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους δήμους (Δημόσιο, ΟΤΑ και γενικά εργοδότες που έχουν υποχρέωση για δίμηνη υποβολή ΑΠΔ) που απασχολούν πολλούς εργαζομένους με μπλοκάκι και αναμένεται να τους δηλώσουν στην σχετική πλατφόρμα, έχει δοθεί παράταση για τις εισφορές Ιανουαρίου έως τις 28 Απριλίου.

Αναλυτικά, μέσα σε 10 εργάσιμες ημέρες, από τις 28/3 όταν και άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις ΑΠΔ, δηλώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 10.000 συμβάσεις εργαζομένων με δελτίο παροχής υπηρεσιών, οι οποίοι απασχολούνται σε έως 2 εργοδότες και θα ασφαλιστούν ως μισθωτοί. Αυτοί θα πληρώσουν για το μπλοκάκι τους εισφορές από 6,67% μέχρι και 16,72%, ανάλογα με το πακέτο κάλυψης στο οποίο εντάσσονται. Το υπόλοιπο τμήμα των εισφορών, από 13,33% μέχρι και 21,38% αντίστοιχα, θα το πληρώσει ο εργοδότης.

Οι τουλάχιστον 10.000 εργαζόμενοι με μπλοκάκι είναι και οι μόνοι που θα καταβάλλουν εισφορές επί του πραγματικού εισοδήματός τους και όχι επί του εισοδήματος του 2015, όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες. Οι οποίοι μάλιστα εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται, παρά τις περί του αντιθέτου προθέσεις της διοίκησης του ΕΦΚΑ να παρακολουθεί τη διαδικασία σε όλα τα στάδια προκειμένου, όπου εντοπίζονται αστοχίες, να τις διορθώνει. Είναι χαρακτηριστική περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία που ενώ το ειδοποιητήριο Ιανουαρίου περιελάμβανε εισφορές που αντιστοιχούσαν στο 26,95% του εισοδήματος από ελεύθερο επάγγελμα, όπως είχε δηλωθεί στη φορολογική δήλωση για το οικονομικό έτος 2015, στο ειδοποιητήριο Φεβρουαρίου ο λογαριασμός είχε αυξηθεί. Και αυτό, γιατί αθροίστηκε στο εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα αμοιβή από μερίσματα που έλαβε ο ασφαλισμένος για μικρό ποσοστό μετοχών που διαθέτει στο Χρηματιστήριο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δηλαδή, ενώ τον πρώτο μήνα ορθώς δεν υπολογίστηκαν τα μερίσματα (αφού δεν προέρχονταν από αμοιβές για συμμετοχή μετόχου άνω του 3% στις συνεδριάσεις του Δ.Σ.), τον δεύτερο έγινε η «αστοχία»…

Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στις εισφορές των επιστημόνων, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, κυρίως από το πρώην ΤΣΜΕΔΕ, που εδώ και πολλά χρόνια συνταξιούχοι δέχθηκαν ειδοποιητήριο για πληρωμή εισφορών ως εν ενεργεία μηχανικοί…

Η διοίκηση του Ταμείου πάντως διαβεβαιώνει πως η διαδικασία υπολογισμού των εισφορών, σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, βρίσκεται σε συνεχή παρακολούθηση και έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να εντοπίζονται ενδεχόμενες αστοχίες και να προωθείται άμεσα η επίλυσή τους, και τονίζει ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί μέχρι να επιλυθεί και το τελευταίο πρόβλημα. Επισημαίνει δε ότι ασφαλισμένοι που, ενδεχομένως, δεν έχουν παραλάβει το ειδοποιητήριο έχουν τη δυνατότητα εκτύπωσής του μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, καθώς η προθεσμία καταβολής των εισφορών Φεβρουαρίου 2017 λήγει αύριο.

Πηγή: kathimerini.gr

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]