Έλεγχοι του ΕΟΠΥΥ σε φαρμακεία, ιδιωτικά θεραπευτήρια και γιατρούς!

Ύστατη προσπάθεια ανέλαβε ο ΕΟΠΥΥ για τον εξορθολογισμό των οικονομικών του και τον έλεγχο των δαπανών που υποβάλλονται από τους παρόχους του για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους ασφαλισμένους του. Συγκεκριμένα εφαρμόστηκε στατιστική μεθοδολογία στα πληροφοριακά συστήματα του ΕΟΠΥΥ για τον έλεγχο υπερβάσεων ή αποκλίσεων από τα φαρμακεία και τα διαγνωστικά κέντρα μέχρι τους γιατρούς και τους φυσικοθεραπευτές.

Τα ευρήματα χαρακτηρίζονται παράδοξα ή πρωτοφανή σε αρκετές περιπτώσεις και  έδωσαν το έναυσμα στον Οργανισμό, ώστε να ελέγξει περαιτέρω τους παρόχους μέσω της ΥΠΕΔΥΦΚΑ, της αρμόδιας ελεγκτικής υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ με τελικό ζητούμενο τη διαφάνεια στις κινήσεις και τις συναλλαγές των παρόχων προς όφελος όλων, παρόχων, ασφαλισμένων και ΕΟΠΥΥ.

Η μεθοδολογία εστίασε σε συνταγές που εκτελέστηκαν σε ιδιωτικά φαρμακεία για το πρώτο εξάμηνο του 2018. Από τον έλεγχο στα πρώτα 472 φαρμακεία προέκυψε ότι επιβάλλεται να μπουν επειγόντως στο μικροσκόπιο άλλα 33 φαρμακεία στα οποία παρατηρήθηκαν μεγάλες διακυμάνσεις στα ποσά της συγκεντρωτικής κατάστασης ανά ημέρα, αξιοσημείωτη αύξηση της δαπάνης στον ΕΟΠΥΥ που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, καθώς και αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού των συνταγών που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το protothema.gr, οι ελεγκτικές αρχές εστίασαν σε περιστατικά που μαρτυρούν περίεργες και επαναλαμβανόμενες διαδρομές των ασθενών από γιατρούς σε φαρμακεία με κοινό παρονομαστή τη μεγάλη αξία των φαρμάκων που συνταγογραφούνταν. Πιο συγκεκριμένα, σε μία περίπτωση καταγράφηκε ότι εκτελούνταν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά συνταγών από συγκεκριμένους ιατρούς (κυρίως Γενικής Ιατρικής) σε συγκεκριμένα φαρμακεία στην περιφέρεια και σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρήθηκε συνεπωνυμία γιατρών και φαρμακοποιών. Ένα φαρμακείο στα βόρεια προάστια της Αττικής διαπιστώθηκε πως εκτελεί συνταγές μεγάλου κόστους που αφορούν σκευάσματα παρεντερικής διατροφής καρκινοπαθών συνταγογραφημένες όμως, από ιατρό ακτινολόγο συγκεκριμένου νοσοκομείου κι ενώ οι ασφαλισμένοι δικαιούχοι διαμένουν σε διάσπαρτες περιοχές του Λεκανοπεδίου. Άλλο φαρμακείο στον Πειραιά βρέθηκε ότι εκτελεί σχεδόν κατ´ αποκλειστικότητα συνταγές συγκεκριμένων παιδιατρικών εμβολίων υψηλού κόστους συνταγογραφημένες όμως, από συγκεκριμένο παιδίατρο κρατικής δομής της Αττικής. Τέλος, σε φαρμακείο της Βόρειας Ελλάδας βρέθηκε ότι εκτελείται μεγάλος αριθμός συνταγών σκευάσματα για Αλωπεκία. Τα σκευάσματα αυτά είναι υψηλού κόστους, συγκεκριμένης εταιρίας κι έχουν συνταγογραφηθεί όλα από τον ίδιο δερματολόγο με ιατρεία όμως στη Νησιωτική Ελλάδα!

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]