Ο θεσμός της επαγγελματικής ασφάλισης είναι ένας θεσμός «καθαρός»

Του Κωνσταντίνου Νικολάου,
MBA, M.Sc. Managing Director
Prudential Β. Marghios
& Partners

Δεδομένων των αλλαγών που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό και ειδικά στην επικουρική ασφάλιση, ομάδες εργαζομένων αλλά και επιχειρήσεις αναζητούν διέξοδο στον θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα πλεονεκτήματα που θα προσελκύσουν τους ασφαλισμένους είναι πολλά.

Καταρχάς, όμως, το γεγονός ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα, έχουμε νέους ασφαλιστικούς νόμους, μας κάνει να αναρωτιόμαστε για την ποιότητα των προηγούμενων και κατά πόσο γίνονται βάσει σταθερού προγραμματισμού ή καιροσκοπικής διάθεσης. Το γεγονός, ότι σχεδόν ποτέ δεν αναλύονται ή παρατίθενται για αξιολόγηση οι διάφορες παράμετροι που χρησιμοποιούνται για τις προβλέψεις, κάνει την υπόθεση του ασφαλιστικού ακόμα πιο περίεργη. Τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, ο συνδυασμός των νέων νόμων με την παραπομπή τους στα δικαστήρια (ΣΤΕ) και όλη η αμφισβήτηση για το πού πάει το ασφαλιστικό έχει φέρει στο προσκήνιο διάφορες προβλέψεις και νούμερα, κάτι που παλαιότερα δεν υπήρχε. Αυτό είναι ένα από τα καλά της υπόθεσης.

Στην πράξη όμως, ήδη όποιος έχει φτάσει στη 2η παράγραφο, θα σκέφτεται τη δική του προσωπική ιστορία απογοήτευσης από το ασφαλιστικό, πιθανώς σε συνδυασμό και με κάποια δική του ιστορία από το παρελθόν της ιδιωτικής ασφάλισης. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του συστήματος: η πίστη. Έχει χαθεί η πίστη στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και θα χρειαστεί πολύς χρόνος και κόπος, για να αποκτηθεί πάλι. Νομίζω σε αυτό το σημείο, είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Είναι ένας θεσμός «καθαρός», τακτοποιημένος, με καλή εποπτεία (που παίρνει περιθώρια βελτίωσης). Η διαφάνεια του θεσμού είναι ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του, διαφάνεια που προέρχεται από τη νομοθετική απαίτηση για site στο κάθε ΤΕΑ, μέσω του οποίου με το προσωπικό username και password, ο κάθε ασφαλισμένος έχει την πλήρη ενημέρωση για οτιδήποτε συμβαίνει στο ΤΕΑ.

Σαφέστατα, το φορολογικό περιβάλλον των ΤΕΑ είναι ευνοϊκό, καθώς οι εισφορές (ακόμα και σε ατομικό επίπεδο) εκπίπτουν από το εισόδημα, ενώ και η παροχή εφάπαξ είναι αφορολόγητη. Έτσι, η συμμετοχή σε ένα ΤΕΑ, εξασφαλίζει καλύτερη φορολογική αντιμετώπιση από ένα ατομικό συνταξιοδοτικό συμβόλαιο στο επίπεδο των εισφορών, ενώ στο επίπεδο των παροχών δεν έχει το φόρο που έχουν τα ομαδικά συνταξιοδοτικά συμβόλαια (από 10% έως 30% αναλόγως το ποσό και το χρόνο εξαγοράς).

Αναδημοσίευση από το τεύχος του The Insurer που κυκλοφορεί.

Γίνε συνδρομητής στο The Insurer με 16€ για έναν χρόνο ΕΔΩ.

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]