«Έκλεισε» η Olympic Ασφαλιστική – Ανεπαρκής και επικίνδυνη η Έφορος Ασφαλίσεων

Υπό ειδικό καθεστώς βρισκόταν από τις 9 Μαΐου η ασφαλιστική εταιρεία Olympic Insurance Company Ltd, λόγω προβλημάτων αφερεγγυότητας

Της Αλεξίας Καφετζή απο το http://24h.com.cy/

Σύμφωνα με πληροφορίες της «24» από στελέχη της ασφαλιστικής βιομηχανίας και το MIF, στις 9 Μαΐου η έφορος ασφαλίσεων εξέδωσε ειδική άδεια λειτουργίας της εταιρείας για συνέχιση σε ισχύ των υφιστάμενων συμβολαίων της, το διακανονισμό απαιτήσεων και την είσπραξη οφειλόμενων ασφαλίστρων. Επίσης αποφάσισε τον διορισμό ειδικού επιτηρητή συμμόρφωσης. Επιτηρητής της Olympic, η οποία το 2016 εξαγοράστηκε από λουξεμβουργιανή εταιρεία ισπανικών συμφερόντων, ήταν ο οίκος Mazars.

Στο παρασκήνιο του εν λόγω διορισμού, βρίσκεται ο κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής του MIF, μέχρι τον Ιανουάριο του 2014. Να σημειώσουμε ότι ο κ. Χαραλαμπίδης, συνεχίζει σκιωδώς να έχει ουσιαστικό ρόλο στην ασφαλιστική βιομηχανία και πρόσβαση στο MIF, για να διεκπεραιώσει τις εκκαθαρίσεις άλλων ασφαλιστικών εταιριών που είχε ήδη αναλάβει στο παρελθόν. Διατηρεί δε και προσωπικό γραφείο στο MIF…

Κυρία Νάταρ, ξυπνάτε επιτέλους!

Στην εταιρεία είχε δοθεί προθεσμία ενός μήνα, η οποία έληγε την Παρασκευή 8 Ιουνίου. Μέτοχος της εταιρείας έκανε προσφυγή στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος καλείτο να απαντήσει στην έφεση της απόφασης σε 45 ημέρες. Ως εκ τούτου, η Ειδική Άδεια της εταιρείας παρατάθηκε μέχρι την απόφαση του Γενικού Διευθυντή, δηλαδή την 23η Ιουλίου.

Τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας είχαν δεσμευθεί και εξακολουθούν να είναι δεσμευμένα, ενώ δεν συνάπτονται νέα συμβόλαια και δεν ανανεώνονται τα ήδη υφιστάμενα, που έχουν λήξει. Πρακτικά, η εταιρεία δεν μπορεί να προβεί σε οποιεσδήποτε πληρωμές από τις 9 Μαΐου.

Η Olympic Insurance Company Ltd ιδρύθηκε το 1995. Τον Ιανουάριο 2016 η εταιρεία είχε εξαγοραστεί εξ’ ολοκλήρου από την Hispakol S.A (Luxemburg). Τα κεντρικά γραφεία της βρίσκονται στη Λευκωσία με υποκαταστήματα σε Πάφο, Λάρνακα, Λεμεσό και τελευταία στη Σόφια της Βουλγαρίας. Το υποκατάστημα της ασφαλιστικής εταιρείας Olympic στη Βουλγαρία είχε τετραπλάσιο κύκλο εργασιών από την Olympic Κύπρου.

Σύμφωνα με την έκθεση του 2016, οι ζημιές ανήλθαν σε € 13,82 εκ. σε σύγκριση με ζημιές €12,00 εκ. το 2015 σημειώνοντας αύξηση € 1,82 εκ. Η αρνητική απόκλιση οφείλεται κυρίως στην αύξηση των ανεξόφλητων αποθεματικών απαιτήσεων.

Το μετοχικό κεφάλαιο αυξήθηκε σε €31,47 εκ. στις 31 Δεκεμβρίου 2016 από €5,74 εκ. το 2015 ως αποτέλεσμα νέας εισφοράς κεφαλαίου από τους μετόχους.

Claims από Βουλγαρία

Με τον κύκλο εργασιών της Olympic Insurance να εκτιμάται γύρω στα 25 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η εταιρεία έχει τετραπλάσιο κύκλο εργασιών στο υποκατάστημά της στη Βουλγαρία αντί στην έδρα της στην Κύπρο. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι με το καθεστώς που λειτούργησε η Olympic Insurance στη Βουλγαρία, δηλαδή υπό την εποπτεία της Κύπριας εφόρου Ασφαλίσεων,  οι ζημιές προς τους ασφαλισμένους-πιστωτές θα καταβληθούν από την Κύπρο.

Το υποκατάστημα της Olympic στη Σόφια, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2009, φέρεται εξάλλου ως υπεύθυνο για τις ζημιές της Olympic των τελευταίων χρόνων. Όπως αναφέρεται στην Έκθεση οικονομικών καταστάσεων της Olympic για το 2016, η αύξηση των ζημιών κατά 1,82 εκατ. ευρώ οφειλόταν στην αύξηση των claims, τα οποία με τη σειρά τους συγκεντρώνονται περισσότερο στη Βουλγαρία.

Να σημειώσουμε ότι η Έκθεση οικονομικών καταστάσεων της Olympic για το 2017, δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Ποιος ήταν ο μέχρι πρότινος σκιώδης διυθυντής, πιστός συνεργάτης του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Olympic, ο οποίος κινούσε τα νήματα

Έκπληξη προκαλεί ο μέχρι πρόσφατα σκιώδης διυθυντής, έμπιστος συνεργάτης του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Olympic, ο οποίος κινούσε τα νήματα στην Olympic, Miguel Munoz Martin. O Miguel Munoz Martin Ισπανικής καταγωγής, γεννήθηκε το 1963 στην Μαδρίτη όπου διαμένει μέχρι σήμερα. Άτομο με… πλούσιο βιογραφικό αφού καταδικάστηκε σε φυλάκιση για εμπορία ναρκωτικών και ενδοοικογενειακή βία.

Ναι! Αυτό ενέκρινε αποφάσιζε για μια ασφαλιστική εταιρεία στην Κύπρο. Άτομο που εξέτεινε ποινή φυλάκισης για εμπορία ναρκωτικών και  ενδοοικογενειακή βία.

Αν κάνετε τον ελάχιστο έλεγχο κυρία Έφορε, θα γνωρίζατε και το ποιόν του ανδρός. Εκτός και αν το γνωρίζατε και ποσώς ασχοληθήκατε…

Βικτώρια Νάταρ, Έφορος Ασφαλίσεων: Ανεπαρκής και επικίνδυνη για τον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα που διοικεί

Το γεγονός ότι η ελεγκτική Αρχή δεν διαφαίνεται ότι έχει την απαραίτητη επάρκεια, αντικειμενικότητα, δύναμη και ανεξαρτησία ώστε να επιλυθούν χρόνια προβλήματα στον ασφαλιστικό τομέα, έχει ως αποτέλεσμα οι ίδιες εταιρείες να κάνουν αυτοέλεγχο και να βάζουν τους κανόνες σε αρκετά θέματα.

Αυτό δηλαδή που κάποτε έκαναν οι τράπεζες με τα γνωστά για όλους τραγικά αποτελέσματα…

Η κα Νάταρ, Έφορος Ασφαλιστικών Εταιρειών, έχει την ευθύνη του Ελέγχου των Ασφαλιστικών Εταιρειών. Λειτουργεί ως Αυτού Μεγαλειότητας και διευθύνει το τμήμα των Ασφαλιστικών Εταιρειών ως ένα Βασίλειο.

Βρίσκεται στο θρόνο της 19 σχεδόν χρόνια και μετά από έρευνα ψάχνουμε ακόμα το έργο και τον ρόλο της.

Ανύπαρκτος μέχρι επικίνδυνος…

Η συγκεκριμένη κυρία είναι ανεπαρκής, άρα και επικίνδυνη για τον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα που διοικεί.

Κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες με την ανοχή και την απάθεια της αρμόδιας ελεγκτικής Αρχής παραπλανούν και εμπαίζουν τους πελάτες τους. Η μόνη μεταξύ τους επικοινωνία είναι ο χαρτοπόλεμος με επιστολές, είτε για την πληρωμή του ασφαλίστρου είτε για την ετήσια ενημέρωση για την πορεία και την απόδοση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου τους.

Πόση παραπλάνηση και πόσος εμπαιγμός στον κόσμο κυρία Έφορε;

Ξέρετε, δεν έχει όλος ο κόσμος τις δικές σας μηνιαίες απολαβές. Κάποιοι άνθρωποι στερούνται βασικών αναγκών, για να πληρώσουν το μηνιαίο ασφάλιστρο τους. Δική σας υποχρέωση είναι να κάνετε απλά τη δουλειά σας. Τους απαραίτητους δηλαδή ελέγχους για προστασία αυτών των ανθρώπων πριν κλάψουμε επί ερειπίων.

Στην Ετήσια Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, όσον αφορά την κ. Νάταρ και το τμήμα του οποίου ηγείται, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αναφέρει :

«Σύμφωνα με την παράγραφο (i) του εδαφίου(1) του άρθρου 21 του Νόμου, μια εκ των προϋποθέσεων χορήγησης άδειας ασφαλιστικής εταιρείας είναι οι διευθύνοντες την εταιρεία να είναι άτομα ικανά και κατάλληλα. Τα κριτήρια καθορισμού της ικανότητας και καταλληλότητας ορίζονται, βάσει του άρθρου 53(5)(α) του Νόμου, ως η εντιμότητα, η ακεραιότητα, η «καλή φήμη», η ειδική γνώση και πείρα στον τομέα του και η καλή οικονομική κατάσταση.

Το άρθρο 53(5)(β) προνοεί ότι ένα πρόσωπο δεν λογίζεται ως κατάλληλο πρόσωπο όταν αυτό καταδικάστηκε για πλαστογραφία, κλοπή, απάτη, υπεξαίρεση, αισχροκέρδεια, εκβίαση, δωροδοκία, λαθρεμπορία, απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, φόνο εκ προμελέτης, ανθρωποκτονία, βιασμό, αδικήματα ηθικής αισχροκέρδειας ή άλλα συναφή προς τα ανωτέρω αδικήματα. Το δε άρθρο 41(1)(α) προνοεί ότι ο Έφορος δύναται ακόμη και να ανακαλέσει την άδεια ασκήσεως ασφαλιστικών εργασιών εάν οποιαδήποτε από τις προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας δεν ικανοποιείται πλέον.

Κατά τον έλεγχο της Υπηρεσίας μας διαπιστώθηκε ότι η ικανότητα και καταλληλότητα των διευθυνόντων ελέγχεται μόνο κατά τη χορήγηση της άδειας, αντί σε τακτική βάση. Η ανάγκη ελέγχου της καταλληλότητας των διευθυνόντων σε τακτική βάση υποστηρίζεται και από το γεγονός ότι, κατά τον έλεγχο μας εντοπίστηκαν δύο περιπτώσεις διευθυνόντων συμβούλων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρότατες κατηγορίες, μετά από έρευνες που διεξήχθησαν από άλλες δύο Εποπτικές Αρχές η μία εκ των οποίων είναι στην Κύπρο και η άλλη στην Ελλάδα. Οι δύο υποθέσεις δεν έχουν εκδικαστεί ακόμη».

Στην περίπτωση της Olympic, η ικανότητα και η καταλληλότητα του Προέδρου της συγκεκριμένης ασφαλιστικής εταιρίας, δεν ελέγχθηκε καν πριν η κυρία Νάταρ εγκρίνει τον διορισμό του. Πως μπορεί ένα άτομο με βεβαρημένο ποινικό μητρώο και ο συνεργάτης του ο οποίος έχει φυλακιστεί για εμπορία ναρκωτικών και ενδοοικογενειακή βία, να θεωρούνται κατάλληλα για την κυρία Νάταρ, να «ελέγχουν» μια ασφαλιστική εταιρία με ότι αυτό συνεπάγεται;

Η Υπηρεσία Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών, Τμήμα του οποίου ηγείται η κ. Νάταρ, ακολουθεί τις σαφείς διατάξεις του νόμου;

Γίνεται με επάρκεια ο έλεγχος της ικανότητας και καταλληλότητας των διευθυνόντων ή «κλείνει» το μάτι, κατά το δοκούν η κ. Νάταρ;

Να θυμίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν κερδηθεί πολλές υποθέσεις από διάφορους διαμεσολαβητές εναντίον της Εφόρου Ασφαλίσεων στο Ανώτατο Δικαστήριο, αποφάσεις οι οποίες ξεκάθαρα επισημαίνουν τον καταχρηστικό και παράνομο τρόπο που λειτουργεί η Έφορος για τις άδειες των διαμεσολαβητών / ασφαλιστικών συμβούλων και το γεγονός ότι παρερμηνεύει τον Νόμο και τους Κανονισμούς.

Δείτε υποθέσεις:

Προσφυγή Αρ. 1550/2005, Κώστας Κωνσταντίνου ν. Κυπριακής Δημοκρατίας, ημερ. 29 Ιανουαρίου 2007.

Συνεκδικαζόμενες Πρ. Αρ. 1060/2011 και 1061/2011, Αλέξανδρος Αλεξάνδρου ν. Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω Υπουργού Οικονομικών κ.α., ημερ. 08 Νοεμβρίου 2012

Πρ. Αρ. 92/2011 και 93/2011, Κώστας Κωνσταντίνου ν. Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω Υπουργού Οικονομικών κ.α., ημερ. 30 Μαρτίου, 2012,

Η Κυριακή Δημοκρατία θα κληθεί να πληρώσει τεράστιες αποζημιώσεις από τα συνεχόμενα τερτίπια της Εφόρου να μην συμμορφώνεται με τις υποδείξεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου αφού εκκρεμούν και δεκάδες άλλες προσφυγές για τα ίδια θέματα.

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]