Στο σταυροδρόμι της κρίσης

Τον τελευταίο καιρό, νιώθω να βρίσκομαι μπροστά σε ένα σταυροδρόμι.

Και ενώ είμαι έτοιμος να πάρω μια κατεύθυνση, κάθε φορά, σαν κάποιος να με κρατάει και να μη μ’ αφήνει να αποφασίσω προς τα πού θέλω να πάω. Έχω την εικόνα τριών δρόμων με κοινή αφετηρία το σημείο που βρίσκομαι επαγγελματικά.

Η μια κατεύθυνση, η πιο συντηρητική, μου δείχνει αυτό που, κατά τα κοινώς λεγόμενα, λέμε «κάτσε στ’ αυγά σου και περίμενε» ή «δεν είναι καιρός για ανοίγματα». Εκφράζει, την ανάγκη διατήρησης των επαγγελματικών μας κεκτημένων και ταυτόχρονα τον φόβο, που μας έχει μεταδώσει το περιβάλλον γύρω μας, που δε τολμάμε να κάνουμε δυναμικές κινήσεις, να πάρουμε τολμηρές αποφάσεις για τη δουλειά μας και κατ’ επέκταση για την οικογένειά μας, για τη ζωή μας.

Από την άλλη πλευρά, βρίσκεται «η οδός της εξόδου», που μου λέει «αφού δεν αντέχεις παράτα τα». Είναι ο δρόμος της απογοήτευσης, της κατήφειας, της αγανάκτησης, πολλές φορές και της απόγνωσης. Που βρίσκομαι; Τι κάνω από δω και πέρα; Δεν υπάρχει σωτηρία για τη δουλειά μου, ότι και να κάνω δεν έχει αποτέλεσμα, η αγορά είναι νεκρή. Και μετά τι; Μήπως να σηκωθώ να φύγω;

Κι έπειτα, υπάρχει και η ευθεία μπροστά μου, ο μεσαίος δρόμος, που για να είμαι ειλικρινής, με προκαλεί περισσότερο. Βλέπω σαν κάποιος να προσπαθεί να στήσει μια πινακίδα. Δεν μπορώ να διακρίνω καλά, τί γράφει…; Εκμεταλλεύσου τη συγκυρία και εξέλιξε την επιχείρησή σου τώρα.

Η αναποφασιστικότητα για έναν επιχειρηματία, είναι μεγάλο μειονέκτημα. Πρέπει να φανείς τολμηρός. Μην επαναπαύεσαι επ’ ουδενί. Μην καθυστερείς, δράσε τώρα. Πώς να το κάνεις;

Καταρχήν πάρε μια βαθιά ανάσα, πολλές βαθιές ανάσες, χαρτί και μολύβι και παραμέρισε για λίγο την καθημερινότητά σου χωρίς να φύγεις από αυτήν, αφού τις περισσότερες φορές δεν μπορείς κιόλας, δε σου περισσεύει ο χρόνος, και συλλογίσου. Αν θέλεις ν’ ακολουθήσεις αυτό το δρόμο, θα βρεις χρόνο για να οργανώσεις τη σκέψη σου, είμαι σίγουρος. Πάψε να ασχολείσαι με πράγματα, που ενώ είναι στην καθημερινότητά σου, στην ουσία δε σου προσφέρουν τίποτα.

Ανέθεσε στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεσαι, αρμοδιότητες που θεωρείς ότι μπορούν να φέρουν σε πέρας και που θα σου γλιτώσουν πολύτιμο χρόνο.

Είναι σημαντικό να δημιουργήσεις χρόνο που θα σε βοηθήσει να συγκεντρώσεις τη σκέψη σου, να διώξεις τον αρνητισμό που σου προκαλεί το περιβάλλον της κρίσης, να σκεφτείς outofthebox, να δεις πιθανές ευκαιρίες και να ερευνήσεις κλάδους του αντικειμένου σου, με τους οποίους δεν ασχολήθηκες στο παρελθόν ή ασχολήθηκες ανεπιτυχώς λόγω λανθασμένης προσέγγισης.

Κι όταν θα έχεις βρει το χρόνο, τότε οργάνωσέ τον επανακαθορίζοντας τους στόχους σου. Δεν έχεις στόχους; Δε γίνεται, είσαι επαγγελματίας, δε μπορείς να προχωρήσεις χωρίς στόχους. Αν έχεις τη διάθεση, θα τους βρεις πολύ γρήγορα και μη σκέπτεσαι με ηττοπάθεια, μην είσαι αναβλητικός. Βάλε στόχους που απαιτούν προσπάθεια χωρίς να λες πως είναι δύσκολο να τους πετύχεις. Έπειτα οριοθέτησε τους στόχους σου ποσοτικά και χρονικά.

Μη ξεχνάς, πως είσαι επαγγελματίας και άρα επιχειρείς, άρα ρισκάρεις, κάθε στιγμή ρισκάρεις. Ανέλαβε το ρίσκο και προχώρα.

Και να σου πω και μια αλήθεια;

Προσωπικά, εδώ και ώρα, ενώ βρίσκομαι μπροστά στο σταυροδρόμι, έχω ήδη αποφασίσει ποιον δρόμο θ’ ακολουθήσω. Θα προχωρήσω μπροστά, με όλες μου τις δυνάμεις ακολουθώντας την πινακίδα της εξέλιξης, όπως και ο συνοδοιπόρος και συνεργάτης, ο ιδρυτής της ιστοσελίδας που φιλοξενεί την αποτύπωση των σκέψεών μου.

Καλή δύναμη και καλή επιτυχία σε όλους μας.

 

Τηλέμαχος Μαλγαρινός, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Managing Director στην εταιρία BUSINESS FORWARD

Λογιστικές υπηρεσίες – Συμβουλευτική – Business Development

Σόλωνος 41 – 54644 – Θεσσαλονίκη

Τηλ κέντρο: 2310 868585, fax: 2310868550

www.businessforward.gr, e-mail: t.malgarinos@gmail.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]