Ήθελα εδώ και πολύ καιρό τώρα να γράψω την άποψή μου για την πρόσφατη εμπνευσμένη(!) καμπάνια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος – τα Οοps. Μετά την καμπάνια του Πρόλι στο παρελθόν (βλ. φωτογραφία) θα πίστευε κανείς ότι η διακωμώδηση του ασφαλιστικού θεσμού έπιασε τότε ταβάνι. Ακολούθησαν και άλλες καμπάνιες που για κάποιο λόγο έχουν την τάση να διακωμωδούν και να παρουσιάζουν ως «ελαφρύ» θέμα το πολύτιμο αγαθό που λέγεται ασφάλιση. Η ασφάλιση συνδέεται λοιπόν με χαρακτήρες καρτούν, με κωμικούς και τώρα μπαγιάτικα αγγουράκια τουρσί (εξού και το μωβ – κλασσικά πένθιμο χρώμα που τα χαρακτηρίζει )!

Ας δούμε λίγο τους συμβολισμούς και τους συνειρμούς. Η ιδιωτική ασφάλιση έχει ως σύμβολα :

  1. «Ένα μικρό αγοράκι» – ο Πρόλι : Που απευθυνόμαστε ; Στα παιδιά του Δημοτικού; Μέχρι εκεί όλα καλά. Αν απευθυνόμαστε σε αυτά, το μήνυμα είναι    «να μην πίνουν όταν οδηγούν; » – Πως καλλιεργώ την ασφαλιστική συνείδηση του 10χρονου που αγνοεί τι σημαίνει ποτό και οδήγηση; Μήπως θα έπρεπε να ήταν άλλο το μήνυμα αν ήθελα να διαπαιδαγωγήσω τη νέα γενιά;
  2. Η Κατερίνα Ζαρίφη : Εδώ γκουκλάρω! Πρώτη είδηση ; Η Ζαρίφη μαλλιοτραβήχτηκε με την Γερμανού. Δηλαδή, η κατινιά της Ελληνικής tv συνδέει το όνομα της με την ιδιωτική ασφάλιση.
  3. Η Μαρία Μπεκατώρου : Your face sounds familiar – ή άλλως μιμούμαι κάτι που δεν είμαι. Συνδέεται και αυτή με την ιδιωτική ασφάλιση.
  4. Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης : Λούφα και παραλλαγή! Συνδέεται με την ιδιωτική ασφάλιση.
  5. Ο Λευτέρης Ελευθερίου : Your face sounds familiar , μην ξαναλέμε τα ίδια.
  6. Μπαγιάτικα αγγουράκια τουρσί ή άλλως Oops : Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή… αγγούρι.

Με λίγα λόγια τα σύμβολα φέρνουν τους εξής συνειρμούς : Ανωριμότητα, παιδικότητα, κατινιά και κουτσομπολιό, υποκρισία, λούφα και παραλλαγή … και αγγούρια!

Τα μηνύματα για την ασφάλιση : ανώριμος κλάδος, «παιδικά» προϊόντα, μη ασφάλεια των στοιχείων μου και των χρημάτων μου, λούφα και προμήθειες χωρίς κόπο , μου παρουσιάζονται σαν κάτι που δεν είναι αληθινό… και στην αποζημίωση θα φάω αγγούρια!

Πόσο προώθησαν άραγε όλα αυτά τα «σύμβολα» την ασφαλιστική συνείδηση; Τι συνειρμούς προκάλεσαν στους ασφαλισμένους; Πως αποτυπώθηκε ο κλάδος μας στο υποσυνείδητο του μέσου Έλληνα – αποδέκτη των διαφημιστικών αυτών μηνυμάτων;

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κα Μαργαρίτα Αντωνάκη σε έγγραφο που απέστειλε στα μέλη της ΕΑΕΕ με την έναρξη της καμπάνιας των Oops, ο σκοπός της καμπάνιας αυτής ήταν η «ανάδειξη της αξίας της ασφάλισης και του κλάδου γενικότερα». Επίσης η νέα αυτή καμπάνια είναι μία ευκαιρία να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη σύνδεση του κλάδου μας με το κοινό!

Σε άλλο σημείο η επιστολή ανέφερε πως «η συγκεκριμένη καμπάνια είναι φρέσκια και διαφορετική τόσο σε σύλληψη όσο και σε υλοποίηση!

Δείτε όμως ένα τυχαίο video από την διαφημιστική καμπάνια

Αλήθεια, με αυτό τον τρόπο πιστεύει η ΕΑΕΕ  πως το κοινό θα συνδεθεί με τον ασφαλιστικό κλάδο; Mε αυτού του τύπου διαφημιστικές καμπάνιες επιτυγχάνεται η πολυδιαφημισμένη εξωστρέφεια;

Το κοινό μας είναι μπαγιάτικα αγγουράκια τουρσί που περιφέρονται πανικόβλητα σε ζευγαράκια παθαίνοντας ατυχήματα; Με τέτοιου είδους καμπάνιες θεωρώ πως υποτιμούμε τον καταναλωτή. Που είναι ο σεβασμός στη ζωή, την υγεία, την περιουσία του;

Ποιος πιστεύει ότι κρύα αστεία και μέτρια καρτούν  θα κάνουν τους καταναλωτές να σκεφθούν την αξία και την σημασία της ασφάλισης; Το αστείο εξορκίζει το κακό. Αλλά δεν είμαστε κακό. Το αστείο φέρνει γέλιο, όχι προβληματισμό. Και αυτοί που προκαλούν το γέλιο λέγονται κλόουν, κωμικοί, γελωτοποιοί πάντως … όχι ασφαλιστές και ασφαλιστικές εταιρίες.

Το αποκορύφωμα μιας καμπάνιας άχρωμης και ξεχασμένης (όπως και το παρατημένο promo site της που μοίραζε δώρα – χάντρες στους ιθαγενείς  https://theoops.gr/) ήταν τα υψηλής ποιότητας (!) χαρτονένια σουβέρ που μοιράστηκαν και στους υπαλλήλους των ασφαλιστικών εταιριών για προώθηση της ασφαλιστικής συνείδησης. Αυτό είναι άραγε μέσα στα πλαίσια της «φρεσκάδας» της καμπάνιας; Ποια συνείδηση καλλιέργησαν τα ήδη ξεφτισμένα σουβέρ;

Τελικά γελάσαμε ; Μάλλον για κλάματα είναι η ιστορία…

Τα είχα γράψει και σε ένα παλαιότερο άρθρο μου. Η ΕΑΕΕ έχει τη δύναμη και τη φωνή και θα έπρεπε να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη, να τον εκπαιδεύει ουσιαστικά και να του εξηγεί τι ακριβώς μπορεί να του προσφέρει ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Έπρεπε να ανεβάζει την ασφάλιση και όχι με τα χεράκια της να βγάζει τα ματάκια της, υποτιμώντας τους κόπους και τις προσπάθειες χιλιάδων σοβαρών ανθρώπων του κλάδου που πολεμούν καθημερινά να δημιουργήσουν αξία.

Η ΕΑΕΕ θα έπρεπε μιλά για την ασφάλεια και την προστασία των πελατών διατυμπανίζοντας τη φερεγγυότητα, την ισχυρή εποπτεία , τη δεοντολογία και πάνω από όλα τον επαγγελματισμό του κλάδου.

Δεν είμαστε ένα μάτσο Ζαρίφιδες και Μπεκατώρου, είμαστε πιστοποιημένοι και σοβαροί επαγγελματίες. Δεν είμαστε Your face sounds familiar υποκριτές , ούτε Λούφα και Παραλλαγή,  έχουμε ταυτότητα, πρόσωπο και εκπροσωπούμε με αυτό έναν κλάδο λειτούργημα.

Μήπως να τα θυμηθείτε αυτά στην επόμενη «φρέσκια» καμπάνια σας;

Print Friendly, PDF & Email