Κάτι αλλάζει στην μαζικότητα των κινητοποιήσεων

Σε «πηγαδάκια» συναδέλφων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών πάντα εξέφραζα την προσωπική μου άποψη η οποία ήταν πως ενώ όλοι μας γνωρίζουμε τα προβλήματα που μας απασχολούν ως κλάδο στην πράξη δεν κινητοποιούμαστε. Βέβαια η συγκεκριμένη άποψη δεν ήταν  μόνο δική μου.

Ακόμη και αν βλέπαμε κατά καιρούς να γίνονται κάποιες δράσεις ή κινήσεις συλλόγων ή φορέων του κλάδου αυτές γινόντουσαν τις περισσότερες φορές χωρίς να έχουν την μαζική  υποστήριξη των διαμεσολαβητών.

Ήταν 10 Ιουνίου του 2015 όταν στην οδό Αμερικής στην Αθήνα, έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος συρρέανε εκατοντάδες ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές για να διαμαρτυρηθούν για τις αθέμιτες πρακτικές των τραπεζών. Ήταν κατά την προσωπική μου άποψη η πρώτη φορά που ένα τέτοιο γεγονός λάμβανε τόσο μεγάλη διάσταση. Επαγγελματικό επιμελητήριο και ΕΑΔΕ μαζί με όλους τους υπόλοιπους κλαδικούς φορείς είχαν κινητοποιηθεί για να μεταφέρουν ένα μήνυμα. Πως βασική αρχή της υγιούς λειτουργίας του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης είναι η αναλυτική, υπεύθυνη και αντικειμενική ενημέρωση του ασφαλισμένου, μέσα στο πλαίσιο της διερεύνησης των πραγματικών του αναγκών και η προστασία του από αθέμιτες ή παραπλανητικές πρακτικές.

Τότε σε ανακοίνωσή της, η ΕΑΔΕ ανάφερε κάτι πάρα πολύ σωστό, πως «κάθε κανάλι διαμεσολάβησης οφείλει να τηρεί τους ίδιους κανόνες, όχι μόνο λόγω νομοθετικής και εποπτικής επιταγής, αλλά και ως απόδειξη στοιχειώδους σεβασμού στα κατοχυρωμένα δικαιώματα των ασφαλισμένων»

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, είχε δηλώσει πως «πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των διαμεσολαβούντων και των καταναλωτών που απορρέουν από τις εγκυκλίους οδηγίες 430 και 431 της ΤτΕ»

Από κείνη την συγκέντρωση μου είχε μείνει η εικόνα των συγκεντρωμένων.

Τότε, μέσα στο πλήθος του κόσμου διέκρινα από ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές μέχρι και Γενικούς Διευθυντές αλλά και μεγαλοστελέχη  γνωστών μεσιτικών εταιρειών. Γιατί το αναφέρω αυτό; Μα γιατί ήταν ενδεικτικό παράδειγμα πως το πρόβλημα του αθέμιτου ανταγωνισμού αφορά το σύνολο των εμπλεκομένων στην ασφαλιστική μας αγορά.

Και ας έρθουμε στο σήμερα.

Κατά την διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ακόμη μία ενημερωτική ημερίδα έλαβε χώρα για το εν λόγω ζήτημα. Και πάλι, τα δύο μεγαλύτερα επαγγελματικά επιμελητήρια της χώρας ήταν παρόντα. Αλλά και βέβαια δεκάδες ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές που καθημερινά δέχονται έναν μεγάλο πόλεμο από τα τραπεζικά ιδρύματα. Στην ημερίδα τότε είχαν συμμετάσχει ο κ. Δημήτρης Γαβαλάκης (πρόεδρος ΕΑΔΕ), ο κ.Γιάννης Χατζηθεοδοσίου (πρόεδρος ΕΕΑ) και ο κ.Μιχάλης Ζορπίδης (πρόεδρος ΕΕΘ).

Οι συζητήσεις που είχα εκείνη την μέρα με ανθρώπους της επιτροπής παρακολούθησης ασφαλιστικών και τραπεζικών θεμάτων του ΕΕΘ ήταν άκρως ενδιαφέρουσες.  Χαρακτηριστικά οι κ.κ Κυριάκος Μερελής και Κώστας Λάσκος μου ανέφεραν πως «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε πιά τις τράπεζες να αλωνίζουν την αγορά με αθέμιτές πρακτικές»  Ήδη διαφαινόταν μία τάση για να γιγαντωθεί αυτό το κίνημα ενημέρωσης των καταναλωτών.

Και φτάσαμε στις τελευταίες μέρες που η μία πόλη μετά την άλλη προγραμματίζουν κινητοποιήσεις ενημέρωσης των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. Πριν μερικές ημέρες ο σύλλογος διαμεσολαβητών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας με πρόεδρο τον κ. Γιάννη Χάϊδο προχωρούσε σε αντίστοιχες ενέργειες δίδοντας μάλιστα μεγάλη δημοσιότητα σε αυτές μέσω των τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Πριν λίγο λαμβάναμε το Δελτίο Τύπου από τον Πρόεδρο του ΣΑΔΧ,  κ.Δημήτρη Σκιτζή το οποίο ανέφερε την στήριξη του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων στην πανελλαδική παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώνει η ΕΑΔΕ ενάντια στις αθέμιτες τραπεζικές πρακτικές κατά την πώληση ασφαλιστικών προϊόντων. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Σκιτζής «είναι καιρός να σταματήσει η προσέγγιση πελατών στα γκισέ των τραπεζών που καλούνται να ασφαλίσουν ζωή, περιουσία και αυτοκίνητο στις συνεργαζόμενες ασφαλιστικές με δέλεαρ την ευνοϊκή αντιμετώπιση του συναλλασσόμενου στα τραπεζικά του προϊόντα»

Αντίστοιχες κινήσεις και συγκεντρώσεις θα γίνουν από δεκάδες συλλόγους ανά την Ελλάδα.

Επιτέλους κάτι αλλάζει στην μαζικότητα των κινητοποιήσεων από όλους μας. Και αυτό είναι πολύ θετικό σημάδι των καιρών μας.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]