IDD – Συνεργασία μεταξύ διαμεσολαβητών μόνο «ίδιας κατηγορίας»;

Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο το σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της οδηγίας 2016/97/ΕΕ- IDD σχετικά με την διανομή των (αντ)ασφαλιστικών προϊόντων στο Ελληνικό Δίκαιο και την κωδικοποίηση του Νόμου 1569/1985 (Α’138) και του Π.Δ. 190/2006 (Α’ 198).

Εύλογα ερωτήματα δημιουργεί το άρθρο 4 το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων και τον τρόπο συνεργασίας μεταξύ των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για την IDD η συνεργασία μεταξύ των διαμεσολαβητών επιτρέπεται μόνο όταν οι «Συνεργαζόμενοι» είναι εγγεγραμμένοι στην «Ίδια Κατηγορία Διαμεσολαβητών» του Ειδικού Μητρώου.  Σε περίπτωση που μεταξύ της ασφαλιστικής επιχείρησης και του πελάτη μεσολαβούν περισσότεροι του ενός διαμεσολαβητές, οι οποίοι συνεργάζονται μεταξύ τους για την προώθηση του ασφαλιστικού προϊόντος, εκείνος που έχει τη σύμβαση με την ασφαλιστική επιχείρηση πρέπει να λάβει έγκριση από την ασφαλιστική επιχείρηση για την διανομή των προϊόντων της ή την είσπραξη ασφαλίστρων πριν συναφθεί οποιαδήποτε σύμβαση. Εάν η ασφαλιστική επιχείρηση διαπιστώσει την προώθηση των προϊόντων της από «Μη Εγκεκριμένη Συνεργασία» ζητά έγγραφες διευκρινήσεις από τον συνεργάτη διαμεσολαβητή και δικαιούται να προβεί σε καταγγελία σύμβασης.

Όπως μπορεί ο κάθε ένας από εμάς να διαπιστώσει ένα εύλογο ερώτημα που προκύπτει από το συγκεκριμένο άρθρο είναι το κατά πόσον πια οι μεσίτες θα μπορούν να συνεργάζονται με τους ασφαλιστικούς πράκτορες. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα αυτό απαγορεύεται! Αντιλαμβάνεστε τι προβλήματα προσαρμογής δημιουργεί η συγκεκριμένη διάταξη. Ήδη στην αγορά ακούγονται «φωνές» που θέλουν να βρίσκεται εκείνο το παραθυράκι για αλλαγή της εν λόγω νομοθεσίας.

Αν πάλι ισχύει η ως έχει διάταξη τότε θα πρέπει να αλλάξουν χιλιάδες συμβάσεις συνεργασίας με πράκτορες με ότι συνεπάγεται αυτό καθώς και να δημιουργηθούν πρακτορειακές εταιρείες που θα εξυπηρετούν τους συνεργάτες των μεσιτικών.

Το επόμενο διάστημα θα έχουμε σίγουρα απαντήσεις για όλα αυτά και θα σας ενημερώσουμε σχετικά.

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]