Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα… (Οδηγία IDD)

Για ακόμα μια φορά μετά λύπης μας πληροφορούμαστε ότι ξεκίνησε να συνεδριάζει η επιτροπή που μελετά την προσαρμογή της οδηγίας IDD στο Ελληνικό δίκαιο, χωρίς να κληθούν σε αυτήν για να  συμμετέχουν και να εκφράσουν τις θέσεις τους οι πλέον ενδιαφερόμενοι και κατ’ επέκταση επηρεαζόμενοι φορείς : οι φορείς της διαμεσολάβησης.

 Η παράλειψη αυτή έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις από τον κλάδο της διαμεσολάβησης όπου δικαιολογημένα υπάρχουν έντονες ανησυχίες για τις προθέσεις προσαρμογής της εν λόγω οδηγίας αφού είναι μια οδηγία «ελάχιστης εναρμόνισης» όπως χαρακτηρίζεται και δίδει το δικαίωμα στις τοπικές αρχές να επιβάλουν πρόσθετες απαιτήσεις από αυτές που ήδη αναφέρονται στα νομικά έγγραφα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η  ΕΑΔΕ μέσω της προέδρου κας. Λύχρου  απέστειλε ήδη σχετική επιστολή διαμαρτυρίας προς τους αρμοδίους αιτώντας την συμμετοχή των διαμεσολαβούντων στην εν λόγω επιτροπή. Παράλληλα,  και ο πρόεδρος του ΕΕΑ κος. Χατζηθεοδοσίου ζήτησε συνάντηση από τον αρμόδιο υπουργό κο. Τσακαλώτο  με στόχο την αποκατάσταση της άδικης αντιμετώπισης των διαμεσολαβούντων.

Η παράλειψη αυτή προκαλεί πολλά και ποικίλα ερωτήματα για τον κλάδο αφού η νέα οδηγία είναι το «Solvency II» της διαμεσολάβησης , όπως αποκαλείται από πολλούς. Δεν έχουν λόγο οι επαγγελματίες του κλάδου για το μέλλον τους; Δεν έχουν λόγο για όλες αυτές τις καινούργιες, πολύπλοκες και γραφειοκρατικές απαιτήσεις με τις οποίες θα επιβαρυνθούν από το 2018; Δεν έχουν λόγο για τον χρόνο εκπαίδευσης τους; Για την επαναπιστοποίηση τους; Για τους νεοεισερχομένους με «δευτερεύουσα» δραστηριότητα την διανομή ασφαλιστικών προϊόντων;

Δεν έχει πληγεί αρκετά ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής σήμερα από όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές απαιτήσεις; Δεν πρέπει να έχει λόγο για το μέλλον του;

Σε αυτό το σημείο το insuranceforum.gr βρισκόμενο πάντα στο πλευρό του επαγγελματία ασφαλιστή πανελλαδικά και εκφράζοντας τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του, καλεί όλους τους αρμοδίους φορείς, το Υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος, να καλέσουν όλους τους φορείς της διαμεσολάβησης σε ένα χρήσιμο και εποικοδομητικό διάλογο για την προσαρμογή του εν λόγω νομοθετήματος προς όφελος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και του θεσμού.

Δεν μπορούμε να αποφασίζουν για εμάς , για το μέλλον μας … χωρίς να ερωτόμαστε καν για τις απόψεις μας! Αν η οδηγία IDD μας ζητά να έχουμε πιο «επαγγελματική» συμπεριφορά και υψηλότερα επαγγελματικά πρότυπα, ας μας αντιμετωπίζουν και οι αρμόδιοι του κλάδου ως σοβαρούς επαγγελματίες, με γνώσεις, απόψεις και επιχειρηματικά δικαιώματα.

 Αριστείδης Βασιλειάδης, Γενικός Διευθυντής Insurance Innovation

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]