Έτσι ξαφνικά!

Ήταν ένα χαλαρό πρωϊνό μέσα στις πασχαλιάτικες αργίες, όταν ακούστηκε από το ραδιόφωνο το τραγούδι του Αντώνη Βαρδή “Έτσι ξαφνικά”. Και ενώ με συνόδευε στις χειρονακτικές μου ενασχολήσεις της στιγμής εκείνης, ήρθε και σφηνώθηκε στο μυαλό μου το ρεφραίν και με μια στιγμιαία επαγγελματική διαστροφή συνδυάστηκε με την πολύπαθη ασφαλιστική μας αγορά!

Πώς; Μα με τον πιο απλό τρόπο. Το μόνο που δεν θα συμβεί στην αγορά μας είναι το … “έτσι ξαφνικά”! Είναι όλα τόσο ξεκάθαρα, τόσο προδιαγεγραμμένα, τόσο προβλέψιμα, που όποιος ξαφνιαστεί από οποιοδήποτε γεγονός, απλώς δεν ήθελε να δει όλον αυτό τον καιρό την πραγματικότητα.

Το Solvency II υπάρχει στην ζωή μας, απλώς δεν βλέπουμε τις επιπτώσεις του ακόμα και συνεπώς, για λίγους ακόμα μήνες, κάθε εταιρεία μπορεί να διακηρύττει την επιτυχή της προσαρμογή και τις εκπληκτικές της αποδόσεις. Και το ερώτημα είναι απλό, αν όλα είναι τόσο εύκολα και όλοι προσαρμόστηκαν επιτυχώς, τότε ποιά ακριβώς θωράκιση προσφέρει η νέα αυτή οδηγία; Μόνο τον φόβο των ελέγχων, την ικανοποίηση των προβλέψεων και το κόστος των διαδικασιών; Όχι βέβαια, το Solvency II είναι πολύ “σκληρό” σύστημα και δεν ξεπερνιέται με τα καθημερινά συνηθισμένα εργαλεία, με τα οποία επί πολλές δεκαετίες διορθωνότανε κάθε βλάβη σε πολλές ασφαλιστικές εταιρείες. Όταν τα νούμερα δεν βγαίνουν, δεν βγαίνουν. Και τίποτα δεν θα έρθει “έτσι ξαφνικά”.

Οι διαμεσολαβητές, σε μεγάλο ποσοστό, εξακολουθούν να βλέπουν το δένδρο και όχι το δάσος. Πολλοί που από τύχη ή νοικοκυροσύνη δεν είχαν υπόλοιπα το καλοκαίρι του 2014 και δεν μπήκαν σε διαδικασίες διακανονισμών, βρέθηκαν βέβαια σε πολύ καλύτερη μοίρα από τους υπόλοιπους, αλλά δυστυχώς εφησύχασαν. “Αυτό ήταν, πέρασε” φαίνεται να κυριαρχεί στην σκέψη τους και δεν θέλουν να δουν τα σημάδια των καιρών. Οι υπόλοιποι με τα υπόλοιπα και τους διακανονισμούς, αν δεν έφυγαν από την αγορά με τα βαρίδια να τους ακολουθούν, προσπαθούν για την επιβίωσή τους και προέχει γι αυτούς η καθημερινότητα. Όλοι βέβαια καταγγέλλουν (και τις περισσότερες φορές σωστά και τεκμηριωμένα) αλλά ελάχιστοι προγραμματίζουν το αύριο. Και τίποτα βέβαια δεν θα έρθει “έτσι ξαφνικά”.

Η αγορά μας, με την υπόθεση του χαρτοφυλακίου ζωής της International Life, φαίνεται να έδωσε τις πρώτες της εξετάσεις σε περιβάλλον Solvency II και να έμεινε μεταξεταστέα! Στην οικονομία και στις επιχειρήσεις, όταν κάτι ανακοινώνεται και δεν ολοκληρώνεται, μόνο κακό κάνει. Η εποπτική αρχή πιστεύω ότι είχε και τα εργαλεία και την αναβαθμισμένη της ισχύ για να επιβάλει λύσεις. Κινήθηκε βέβαια πολύ καλύτερα από το παρελθόν, αλλά το ξεκάθαρο μήνυμα που έπρεπε να δοθεί, δεν δόθηκε. Και τίποτα βέβαια δεν θα έρθει “έτσι ξαφνικά”.

Όσο για τον άκρατο ανταγωνισμό στον κλάδο αυτοκινήτων, ειλικρινά δεν ξέρω τι να πω. Πλήττει τους πάντες, αλλά θα αντέξουν λίγοι. Ωφελείται ο καταναλωτής; Πρόσκαιρα και οικονομίστικα ναι. Μακροχρόνια και ουσιαστικά όμως; Στην δύσκολη περίοδο που διανύει η ελληνική κοινωνία, όλοι φαίνεται να εστιάζουν στο «πρόσκαιρα» και να είναι ευχαριστημένοι με την επί πέντε χρόνια κατρακύλα του τιμολογίου, άλλοτε δικαιολογημένη και άλλοτε όχι. Και μια συνηθισμένη δικαιολογία που ακούγεται είναι ότι «κάποιος άλλος φταίει για την κατρακύλα και εμείς ακολουθούμε εξ ανάγκης, λόγω ανταγωνισμού». Και τίποτα δεν θα έρθει “έτσι ξαφνικά”.

Η απαρίθμηση τελειώνει εδώ, όχι βέβαια γιατί τελειώνουν και τα παραδείγματα που μπορούν να αναφερθούν. Και δεν χρειάστηκε να σημειώσουμε ούτε τις Πράξεις που βρίσκονται σε διαβούλευση, ούτε την νέα ευρωπαϊκή οδηγία για την διαμεσολάβηση που ήδη έχει ψηφιστεί και έρχεται στο προσεχές δεκαοκτάμηνο, ούτε τις αθέμιτες πρακτικές της αγοράς, ούτε τους απροσδιόριστους τιμοκαταλόγους κάποιων εταιρειών, ούτε κάποιες περίεργες σχέσεις μεταξύ διαμεσολαβητών, ούτε την ετοιμαζόμενη αντεπίθεση των τραπεζών, ούτε την συνεχή είσοδο νέων επιχειρηματικών συμφερόντων στον χώρο της διαμεσολάβησης, ούτε… ούτε… ούτε.

Γιατί όλοι τα γνωρίζουμε και τίποτα δεν θα έρθει “έτσι ξαφνικά”. Για οποιονδήποτε.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]