Ένας διαφορετικός Αύγουστος

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες και λίγο πριν οι μεγαλουπόλεις αδειάσουν και μαζί με όλους φύγουμε και εμείς για τις ολιγοήμερες διακοπές μας, συνήθιζα να γράφω ένα editorial αισιοδοξίας. Μιλούσα πάντα για τις δυσκολίες της χρονιάς και αναφερόμουν πως όλοι οι επαγγελματίες ευελπιστούν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο από τη επόμενη σαιζόν.

Φέτος, δεν μου βγαίνει λέξη. Γιατί άραγε;

Διάβασα και ξαναδιάβασα τα editorial του 2013, του 2014, του 2015.

Δύσκολες χρονιές. Πολλά προβλήματα που σήμερα είναι πιο εύκολη η διαπίστωση ότι κάθε χρόνο μεγαλώνανε ακόμη περισσότερο.

Το 2013 έγραφα: «Η ασφαλιστική αγορά περνάει τρομερές δυσκολίες. Το 2013 ήταν εξαιρετικά δύσκολο, πολύ πιο δύσκολο από το 2012. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο ακούω δεξιά και αριστερά για συναδέλφους που παραδίδουν την άδειά τους και κάνουν παύση εργασιών. Δεν τα βγάζουν πέρα.»

Σας θυμίζει κάτι αυτό; Σε τι διαφέρει από όσα γράφονται και συζητιούνται σήμερα; Και έχουν περάσει τρία ολόκληρα χρόνια.

Πέρσι τέτοιο καιρό έγραφα πως τα προβλήματα της διαμεσολάβησης είναι πάρα πολλά. Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει το 100% των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, με την εφορία και τα έξοδα να εξοντώνουν τους πάντες. Τα capital controls και η πολιτική κρίση έριξαν σε καταστολή την διαμεσολάβηση.

Κι΄ όμως, μήπως «κάθε πέρσι και καλύτερα»; Δεν φαντάζουν οι προηγούμενες χρονιές πολύ καλύτερες από όσα ζούμε σήμερα;

Τι θετικό, τι αισιόδοξο να γράψω φέτος; Σαφώς, το να βλέπουμε τα πάντα μαύρα δεν μας βοηθάει σε τίποτα. Όσοι με γνωρίζετε προσωπικά ξέρετε πως είμαι ένας εξαιρετικά αισιόδοξος άνθρωπος που προσπαθεί να βλέπει και να ανακαλύπτει φως μέσα στο σκοτάδι. Αλλά, σε ποιόν να απευθυνθώ και να γράψω πως η αγορά επιτέλους θα ανοίξει, πως τα δύσκολα είναι πίσω μας, πως η διαμεσολάβηση θα γνωρίσει καλύτερες εποχές;

Ποιος θα με πιστέψει και ποιος δε θα πει «μα τι μας λέει, που ζει;»

Πριν μερικές μέρες στο forum του insuranceforum.gr διάβαζα έναν συνάδελφο να γράφει «η ασφαλιστική μας αγορά έχει αλλάξει δραματικά, συνάδελφοι ζουν με δανεικά, με απλήρωτα χρέη, με απλήρωτα ΟΑΕΕ, εφορίες κλπ. Τα όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον έγιναν εφιάλτης χωρίς ελπίδα. Και το χειρότερο είναι πως αυτή η κατάσταση μας έγινε συνήθεια.»

Πως μπορώ να μην συμφωνήσω με τον αγαπητό συνάδελφο που έγραψε τις παραπάνω γραμμές;

Ο Αύγουστος μπήκε και κουτσά-στραβά και οι περισσότεροι από εμάς θα πάμε κάπου για να ηρεμήσουμε με την οικογένειά μας.

Φέτος δεν είναι ο Αύγουστος που μπορούμε πια να σκεφτόμαστε αισιόδοξα,να ελπίζουμε πως ο Σεπτέμβρης θα είναι καλύτερος, πως η αγορά θα αλλάξει, πως ίσως μία κυβερνητική αλλαγή θα αλλάξει την ψυχολογία των πολιτών και κατ’ επέκταση θα επηρεάσει θετικά την ασφαλιστική αγορά.

Φέτος είναι ο Αύγουστος που ο καθένας ξεχωριστά θα πρέπει να σκεφτεί το επαγγελματικό του μέλλον. Το πώς θα πορευθεί στο άμεσο μέλλον και ποιες επιλογές θα κάνει. Το πώς θα βάλει στη σειρά τα έξοδα του, τις υποχρεώσεις του. Το πώς θα αναπτύξει τις εργασίες του. Το πώς θα βρει νέους πελάτες. Το πως θα συνεργαστεί με τον απέναντι για να έχουν περισσότερες ελπίδες να αντέξουν μαζί.

Φέτος πρέπει να σκεφτούμε πιο ουσιαστικά από κάθε άλλη φορά για το πού βαδίζουμε. Χωρίς αναστολές και χωρίς να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

Ίσως αυτή να είναι η τελευταία μας ευκαιρία. Που μπορεί να είναι η «τελευταία», αλλά δεν παύει να είναι ευκαιρία. Και δεν πρέπει να αναβάλουμε αποφάσεις για του χρόνου, που μπορεί να είναι ακόμα χειρότερα…

Παρόλα αυτά και αφού ίσως να σας στεναχώρησα με τα όσα γράφω πιο πάνω,  σας  εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να περάσετε καλά, να ξεκουραστείτε, να καθαρίσετε το μυαλό σας από τις μικρές και μεγάλες σκοτούρες, να δείτε λίγο περισσότερο τις οικογένειές σας και όλα τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Το οφείλετε στον εαυτό σας και στους γύρω σας.

Αναζητήστε, όχι λίγο αλλά πολύ καθαρό αέρα, πελαγίσιο ή βουνίσιο και κλείστε τα αυτιά σας σε όλες τις δυσάρεστες ειδήσεις. ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΕ….

Καλό καλοκαίρι.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]