Ασφαλιστικοί Υπάλληλοι και… αναδρομικές εισφορές ΟΑΕΕ

Η ιστορία είναι πέρα για πέρα αληθινή και, αν πραγματικά ισχύει αυτό που ένα υποκατάστημα του Ο.Α.Ε.Ε. ισχυρίζεται, τότε όλοι οι ασφαλιστικοί υπάλληλοι κάθονται πάνω σε μια βόμβα, που απλώς δεν ξέρουν πότε και με ποια αφορμή θα σκάσει για τον καθένα. Τα πράγματα έχουν ως εξής:

Ένας παλιός φίλος, αφού υπηρέτησε σε έναν δύσκολο ασφαλιστικό κλάδο, με πολλές ιδιαιτερότητες και διεθνή ανταγωνισμό, συμπλήρωσε και με το παραπάνω, όλα τα απαιτούμενα χρόνια και αποφάσισε να ξεκουραστεί. Έτσι, βγήκε επιτέλους στην σύνταξη στις 31 Δεκεμβρίου 2015. Δεν πέρασαν δυο-τρεις μήνες και μια μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία τον πλησίασε και ζήτησε την τεχνογνωσία του, ώστε να οργανώσει τον δύσκολο αυτόν κλάδο που λίγοι κατέχουν. Το σκέφτηκε από δω, το σκέφτηκε από εκεί και παρά την επιθυμία του να απολαύσει για κάποια χρόνια την ξεκούραση στο νησί του, ενέδωσε. Ήταν μια καλή πρόταση και πραγματικά θα αξιοποιούσε την τεράστια εμπειρία σε όφελος, όχι μόνο της συγκεκριμένης ασφαλιστικής εταιρείας, αλλά και της αγοράς ολόκληρης.

Αφού εργάστηκε δυο περίπου μήνες και ήρθε η ώρα να εισπράξει κάποιες συμφωνημένες αμοιβές απευθύνθηκε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για να δηλώσει έναρξη επαγγέλματος ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων και να μπορεί να εκδίδει τιμολόγια παροχής υπηρεσιών. Όπως ήταν φυσικό τον παρέπεμψαν και στον Ο.Α.Ε.Ε. ώστε να εγγραφεί και να λάβει τη σχετική βεβαίωση. Επισκέφθηκε το αρμόδιο υποκατάστημα και εκεί άρχισε… το πανηγύρι!

Πέραν των άλλων δικαιολογητικών ο υπάλληλος του Ο.Α.Ε.Ε. του ζήτησε να προσκομίσει τις φορολογικές δηλώσεις των δέκα τελευταίων ετών. Τις προσκόμισε και αφού τις μελέτησε ο υπάλληλος τον ρώτησε τι ακριβώς ήταν τα ποσά που είχαν δηλωθεί ως προμήθειες. Σημειώνουμε ότι ήταν ποσά της τάξεως των 200 ευρώ ετησίως που προερχότανε μάλιστα από τις προσωπικές του ασφαλίσεις, σπίτι-αυτοκίνητο κ.λπ. Του εξήγησε ο φίλος ότι ως ασφαλιστικός υπάλληλος είχε δικαίωμα να κάνει κάποιες ασφαλίσεις, στην εταιρεία που εργαζότανε και μόνο, για τις οποίες ελάμβανε την ετήσια εκκαθάριση προμηθειών από την εταιρεία, την οποία και συμπεριλάμβανε ως όφειλε στην δήλωσή του.

Η απόφαση του υπαλλήλου ήταν απλή και ξεκάθαρη. Για όλα αυτά τα χρόνια έπρεπε να ήταν εγγεγραμμένος και στον Ο.Α.Ε.Ε. και να πλήρωνε τις αντίστοιχες εισφορές! Ο φίλος, αφού έμεινε κόκκαλο από αυτό που άκουσε, του εξήγησε ευγενικά ότι σύμφωνα με την νομοθεσία οι ασφαλιστικοί υπάλληλοι έχουν αυτό το δικαίωμα και μάλιστα μέχρι ένα συγκεκριμένο ετήσιο ποσό προμηθειών, πολλαπλάσιο πάντως από τα 200 περίπου ευρώ των δικών προμηθειών, χωρίς άλλες προϋποθέσεις, χωρίς να θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες και χωρίς να απαιτείται έναρξη επαγγέλματος στην εφορία.

Και πάλι όμως, ο υπάλληλος ήταν αφοπλιστικός: αυτά ισχύουν ως προς την φορολογία και το δικαίωμα να κάνετε ασφάλειες. Για εμάς, αφού έχετε έσοδα από προμήθειες έπρεπε να έχτε εγγραφεί στον Ο.Α.Ε.Ε. και να καταβάλατε εισφορές!

Πήγε ο φίλος στον Προϊστάμενο, εξήγησε, πάλι οι ίδιες απαντήσεις. Τους ζήτησε συγκεκριμένο νόμο ή εγκύκλιο και η απάντηση ήταν απλή: εσείς φέρτε μας έναν νόμο μια εγκύκλιο που να σας απαλλάσσει από τον Ο.Α.Ε.Ε., όχι από φορολογικής απόψεως, αλλά από τις εισφορές του Ο.Α.Ε.Ε. Τους εξήγησε και πάλι ότι αφού ο νόμος επιτρέπει στον ασφαλιστικό υπάλληλο την είσπραξη προμηθειών μέχρι ένα ποσό ετησίως και ταυτόχρονα τον απαλλάσσει από την έναρξη επαγγέλματος ως ελεύθερου επαγγελματία ή εμπόρου, τότε με ποια ιδιότητα θα πλήρωνε εισφορές στον Ο.Α.Ε.Ε.;

Για να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια, το υποκατάστημα του Ο.Α.Ε.Ε. ήταν ανένδοτο. Ταυτόχρονα όμως, ο φίλος έπρεπε να εγγραφεί σήμερα ώστε να κάνει έναρξη επαγγέλματος Συμβούλου Επιχειρήσεων και να πληρωθεί από την ασφαλιστική εταιρεία για την εργασία που ήδη παρέδωσε και θα εξακολουθήσει να εποπτεύει για τους προσεχείς μήνες. Η λύση που βρέθηκε ήταν να υπογράψει μια υπεύθυνη δήλωση ότι αποδέχεται να πληρώσει τις αναδρομικές εισφορές αν τελικώς του καταλογιστούνε και έτσι ενεγράφη σήμερα στον Ο.Α.Ε.Ε.

Από την μικρή μου εμπειρία αυτό δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Έχει αλλάξει κάτι; Εμπίπτει σε κάποια υποπαράγραφο κάποιου μνημονιακού νόμου; Έχει εκδοθεί κάποια γενικότερη εγκύκλιος του οργανισμού που περιλαμβάνει και τέτοιες περιπτώσεις; Ή απλά οφείλεται σε υπερβάλλοντα ζήλο και αυθαίρετη ερμηνεία των υπαλλήλων του συγκεκριμένου υποκαταστήματος; Αν κάτι γνωρίζουν η ΟΑΣΕ ή η ΕΑΕΕ ή οι εταιρικοί σύλλογοι των υπαλλήλων θα ήταν χρήσιμο να γίνει ευρύτερα γνωστό, όχι μόνο για το συγκεκριμένο άτομο αλλά για να γνωρίζουν οι ασφαλιστικοί υπάλληλοι τι τους περιμένει, αν βέβαια ο Ο.Α.Ε.Ε. έχει δίκιο! Αν όμως δεν έχει δίκιο, που κατά την άποψή μου είναι σχεδόν βέβαιο, τότε ό φίλος έμπλεξε και… καλά ξεμπερδέματα!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]