Aσφαλιστική συνείδηση ή Λόττο;

Σήμερα χαζεύοντας ειδήσεις, το μάτι μου έπεσε επάνω σε ένα άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ που ανάφερε τα στατιστικά στοιχεία για τον κύκλο εργασιών της επίγειας αγοράς τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα. Ήταν μοιραίο να κάνω συγκρίσεις με έναν άλλο κλάδο. Αυτόν για τον οποίο εργαζόμαστε όλοι καθημερινά. Και αυτό έγινε ασυναίσθητα μέσα μου κυρίως γιατί τα νούμερα που σπαταλάμε ως λαός στα τυχερά παίγνια  (τζόκερ, λόττο, λαχεία κλπ.) μου φάνηκαν εξωφρενικά μεγάλα.

Πάμε όμως να δούμε μερικά νούμερα για να αντιληφθείτε γιατί μιλάμε και για ποιον λόγο σύγκρινα κλάδους.

Το 2017, ο συνολικός κύκλος εργασιών της επίγειας αγοράς τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα ανήλθε σε 6.079.330.553,67 ευρώ (αύξηση 8,7% έναντι του 2016).

Όμως ολοένα και πλησιέστερα στα μεγέθη του συμβατικού επίγειου στοιχηματισμού πλησιάζει αυτός που διενεργείται στο Internet.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), που βασίζονται στα δεδομένα που της κοινοποίησαν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά διαδικτυακού στοιχηματισμού, τα συνολικά έσοδά τους (τα χρήματα που δαπανούν οι παίκτες) ανήλθαν το 2017 σε 5,28 δισ. Ευρώ.

Ήτοι συνολικά το μέγεθος της συντεταγμένης ελληνικής αγοράς στοιχηματισμού ξεπέρασε τα 11 δισ. Ευρώ!.  Και βέβαια για να μην είμαστε αφελείς σε αυτό το νούμερο δεν υπολογίζεται ένα μεγάλο επίσης ποσό παράνομου τζόγου που αφορά τον στοιχηματισμό στο διαδίκτυο σε εταιρείες του εξωτερικού.

Ασύλληπτα νούμερα, δεν το νομίζετε; 11 Δις για τυχερά παιχνίδια! Σε μία Ελλάδα που έχει περάσει όλα αυτά από το 2009.

Πάμε τώρα λίγο να δούμε τον τζίρο τον δικό μας. Πόσοι από εμάς θυμόμαστε ποια ήταν η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων το 2017 στην ασφαλιστική βιομηχανία;

Ανέτρεξα στα στοιχεία του κλάδου για το 2017 και…… απογοητεύτηκα με την σύγκριση.

3,8 δις ! Το ¼ δηλαδή του τζίρου για τα τυχερά παιχνίδια!

Έχουμε κουραστεί όλοι μας να μιλάμε και να ξαναμιλάμε για την ασφαλιστική συνείδηση στην Ελλάδα. Χρόνια τώρα, και φοβάμαι πως θα συνεχίσουμε να το συζητάμε χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Απλά και λαϊκά, ο Έλληνας προτιμά να τζογάρει μπας «και του κάτσει» παρά να επενδύσει «μην και του στραβώσει». Δυστυχώς αυτοί είμαστε.

Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού και καλή επιστροφή.

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]