ΕΑΔΕ – Πλήρης διάσταση απόψεων στην συνεδρίαση του ΕΕΑ

Την Τετάρτη 2/3/2016, κατόπιν προσκλήσεως του Ε.Ε.Α., παρευρέθη στην Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος.

Στην Συνεδρίαση είχαν προσκληθεί τα Προεδρεία των Σωματείων – Μελών του ΕΕΑ και από πλευράς ΕΑΔΕ παρέστησαν ο Πρόεδρος και Πρόεδρος του Π.Σ.Σ.Α.Σ., κ. Δημήτριος Γαβαλάκης, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Α.Δ. κ. Αλέξανδρος Ραφαηλίδης και ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Μ.Α. κ. Γεώργιος Καραβίας, ο οποίος είναι εκλεγμένο Μέλος του Δ.Σ. του Ε.Ε.Α.

Η παρουσία των ανωτέρω, ως μέλη της ΕΑΔΕ, είχε στόχο την ανάδειξη των ενστάσεων που έχει η Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση στο προτεινόμενο σχέδιο του Υπουργού Εργασίας για το ασφαλιστικό.

Μετά την ομιλία του Υπουργού, εκ μέρους της ΕΑΔΕ, τοποθετήθηκε ο κ. Δ.Γαβαλάκης, επισημαίνοντας ότι η Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση είναι εξ ολοκλήρου αντίθετη με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, για τους λόγους που αναπτύσσονται στην τοποθέτησή του που ακολουθεί.

Εν συνεχεία τον λόγο πήρε ο κ. Γ. Καραβίας, ο οποίος εξέφρασε την αγωνία και τον προβληματισμό για το αντιαναπτυξιακό του προσχεδίου, θέτοντας συγκεκριμένο προσωπικό επ΄αυτού ερώτημα στον Υπουργό, αναρωτώμενος εάν ο ίδιος θα επένδυε σε αυτή την χώρα με τέτοιες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις.

Ο Υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλος στην δευτερολογία του  διευκρίνισε ότι οι βελτιωμένες προτάσεις του για τους νέους Επιστήμονες θα ισχύουν και για τους νέους Επαγγελματίες ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ και αποδέχθηκε πλήρως το δίκαιο αίτημα των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, χωρίς όμως να δηλώνει την πρόθεσή του να το αντιμετωπίσει, κάτι που δυστυχώς επιβεβαίωσε και στην σύντομη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της ΕΑΔΕ, όταν ο τελευταίος  του έθεσε εκ νέου το θέμα μετά το πέρας της Συνεδρίασης.

Η ΕΑΔΕ αισθάνεται την ανάγκη για άλλη μία φορά να τονίσει ότι, σε περίπτωση εφαρμογής των προτεινόμενων ρυθμίσεων, ο Κλάδος θα οδηγηθεί σε φτωχοποίηση, αν όχι σε πλήρη εξόντωση.

Αισθάνεται επίσης την ανάγκη να ευχαριστήσει το Ε.Ε.Α. που με την πρωτοβουλία του έδωσε τη δυνατότητα να τεθούν θέματα, που απασχολούν πολύ έντονα τον Κλάδο,  άμεσα στον Υπουργό Εργασίας.

 

Παρακάτω η εισήγηση του κ. Γαβαλάκη

Κύριε Υπουργέ ,

Η Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση είναι εξ ολοκλήρου αντίθετη με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου.

Θέλω να σας αναφέρω ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Κλάδου μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το αρνούμαι για οποιονδήποτε άλλο Επαγγελματία.

Εμείς οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές δηλώνουμε το 100% των εισοδημάτων μας, καθώς  πληρωνόμαστε με συμβάσεις καταβολής προμηθειών από τις Ασφαλιστικές Εταιρείες, οι εκκαθαρίσεις των οποίων παρουσιάζονται αυτομάτως στο taxis και στις δηλώσεις μας.

Πληρώνοντας λοιπόν, εφορία στο 100% των εισοδημάτων μας, χωρίς να έχουμε καμία φοροαπαλλαγή (και εδώ σημειώνω ότι δεν ισχύει η ισονομία), καλούμαστε να πληρώσουμε επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές στο ύψος που έχετε υπολογίσει στο Σχέδιο που καταθέσατε, οι οποίες είναι ίδιες για όλα τα εισοδήματα.

Είναι δηλαδή ίδιες και γι΄αυτόν που έχει 15.000€, ο οποίος τελικά μετά τις φορολογικές επιβαρύνσεις θα έχει διαθέσιμο για την οικογένεια του λιγότερο εισόδημα από τον μισθωτό, τον οποίο επικαλείστε ως παράδειγμα για την «ισονομία», ίδιες και με αυτόν που βγάζει 20.000€, 30.000€ ή 40.000€ και του οποίου του μειώνουμε τόσο πολύ το εισόδημα, ώστε εάν υποστήριζε 1 ή 2 θέσεις μισθωτής εργασίας, τότε θα αναγκαστεί να μειώσει τις θέσεις εργασίας.

Θα περιμέναμε λοιπόν, να είχαμε έναν πίνακα με τα εισοδήματα του επαγγέλματός μας και με τις εισφορές που έχει το επάγγελμα, ώστε να δούμε  τι είναι αυτό που ζητάτε να πάρετε παραπάνω.

Μήπως τελικά από το νομοσχέδιο αυτό οδηγούμαστε σ΄ αυτό που είπατε, αλλά από άλλη πλευρά, το να είμαστε δηλαδή  ίσοι με τους υπαλλήλους, χωρίς αυτό βεβαίως να μας δημιουργεί κανέναν κοινωνικό προβληματισμό, και τελικά να επιθυμείτε την υπαλληλοποίησή μας;

Εγώ  ο ίδιος το διάβασα με ενδιαφέρον παλαιότερα,  στο site σας, όπου είναι αναρτημένο άρθρο σας, που λέει ότι η Τρόικα έχει σκοπό την υπαλληλοποίηση των πάντων.

Όμως  δεν φανταζόμασταν ότι θα μπορούσε να έρθει ένα συγκεκριμένο σχέδιο νόμου από εσάς, προς αυτή τη κατεύθυνση.

Και να σας πω και κάτι γενικότερο για την αντιμετώπιση των εισφορών σε σχέση με το εισόδημα.

Ο προηγούμενος νομοθέτης είχε μία φιλοσοφία που θεωρούσε αναγκαία  την αύξηση των ασφαλιστικών κλάσεων με βάση τα χρόνια παραμονής στο επάγγελμα.

Αυτή η φιλοσοφία, κύριε Υπουργέ, έχει κάποια εγγενή ελαττώματα. Αν κάποια στιγμή, μετά από κάποια χρόνια το εισόδημα πέσει, τότε μπορεί να μην μπορεί να ανταποκριθεί ο ασφαλισμένος στις εισφορές του λόγω του ύψους τους.

Το εισόδημα λοιπόν θα μπορούσε να ήταν η ασφαλιστική δικλείδα για να αλλάζει, μόνο, κατηγορία, και όχι να είναι ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών, γιατί τότε κατά την άποψή μας, έχεις φορολογικό νομοσχέδιο κι όχι ασφαλιστικό.

Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν θα εξασφαλίσετε ότι άνθρωποι που πραγματικά έχουν οικονομικό πρόβλημα, θα μπορούν να πέφτουν κατηγορία.  Άλλωστε, ξέρετε ότι σε έναν Ελεύθερο Επαγγελματία η ωριμότητα στο επάγγελμα δημιουργεί αυξημένο εισόδημα και δεν μπορεί ένας Ελεύθερος Επαγγελματίας στον 5ο χρόνο να δημιουργήσει σταθερότητα στο εισόδημά του.

Αν εσείς λοιπόν, μέσω του προτεινόμενου σχεδίου, επιμείνετε να εισπράττετε συγκεκριμένο ποσοστό, φτωχοποιείτε τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές.

Σας διαβεβαιώνω ότι τους φτωχοποιείτε, μιας και οι περισσότεροι είναι άνθρωποι,  που έτσι κι αλλιώς στην οικογένειά τους προσέφεραν 800€ με 900€ καθαρά, αν αφαιρέσουμε όλες τις φορολογικές επιβαρύνσεις, και αυτούς σήμερα, τους πάτε στα 600€.

Δεν χρειάζεται να ξανακάνουμε τις πράξεις, μπορούμε να τις κάνουμε με απόλυτη ακρίβεια. Σας διαβεβαιώνω τις έχουμε κάνει 100 φορές γιατί αφορούν το μέλλον μας.

Εμείς λοιπόν σας ζητούμε να αλλάξετε τον τρόπο υπολογισμού.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι εσείς μπορείτε να το κάνετε, μιας και δεν έρχεται το νομοσχέδιο γραμμένο από αλλού, μπορείτε να  αλλάξετε τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών και να λάβετε υπ΄ όψιν  ότι, δεν είναι φορολογικό νομοσχέδιο αλλά ασφαλιστικό.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]