Δίπλωμα οδήγησης: Ξανά εξετάσεις για τους οδηγούς άνω των 74 ετών

Ξανά τα βιβλία θα πρέπει να ανοίξουν, το επόμενο διάστημα, οι οδηγοί που είναι άνω των 74ων ετών και θέλουν ακόμη να κρατήσουν το τιμόνι τους.

Ανά τρία χρόνια από τα 74 έτη, ανά δύο χρόνια από τα 80 οι εξετάσεις διπλώματος

Πιο συγκεκριμένα, με τον ν.4530/2018 προβλέπεται η επανεξέταση οδηγικών ικανοτήτων ανά τριετία ή ανά διετία για την ανανέωση οποιασδήποτε κατηγορίας άδειας οδήγησης, στην περίπτωση που ο κάτοχος έχει συμπληρώσει το 74° ή το 80° έτος της ηλικίας του. Τονίζεται πως: “Οι κάτοχοι οποιασδήποτε κατηγορίας άδειας οδήγησης, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 74 ετών υποχρεούνται ανά τρία (3) έτη σε δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς για κάθε κατηγορία που επιθυμούν να ανανεώσουν. Οι κάτοχοι οποιασδήποτε κατηγορίας άδειας οδήγησης, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 80 ετών υποχρεούνται ανά δύο (2) έτη σε δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς για κάθε κατηγορία που επιθυμούν να ανανεώσουν”.

Βάσει του άρθρου δηλαδή ξεκαθαρίζεται ότι οι ηλικιωμένοι θα πρέπει ουσιαστικά να δώσουν ξανά εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης μόλις συμπληρώσουν το 74ο έτος της ηλικίας τους. Μάλιστα θα πρέπει να μπαίνουν σε δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς (όπως ονομάζονται επίσημα οι εξετάσεις) κάθε τρία έτη, εκτός από τις ιατρικές βεβαιώσεις που προσκομίζουν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών οι ηλικιωμένοι θα κάνουν έναν κύκλο βασικής οδήγησης και δεν θα δίνουν όλο το πρόγραμμα των εξετάσεων. Ανανέωση διπλώματος υποχρεούνται και οι οδηγοί άλλων χωρών που ζουν και κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους. Επίσης, όσοι απορρίπτονται σε θεωρητικές εξετάσεις πάνω από τέσσερις (4) φορές έχουν δικαίωμα επανεξέτασης µε την παρέλευση δεκατεσσάρων (14) ημερών.

Δείτε επίσης: Νέος ΚΟΚ: Πόσο θα κοστίζει η ανανέωση διπλώματος

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]