Έρευνα του Fortune: οι επιπτώσεις του COVID-19 στην οικονομία

H πανδημία COVID-19 είναι πάντα εδώ, και οι συνέπειες της για την οικονομία, την απασχόληση και το μέλλον των εργαζομένων δεν έχουν ακόμη εκτιμηθεί και αποτιμηθεί. Με δεδομένο ότι οι Η.Π.Α. έχουν πληγεί ιδιαίτερα, και δεν διαφαίνεται ένα τέλος, το Fortune σε συνεργασία με την Deloitte διεξήγαγε έρευνα, στα πλαίσια  της οποίας ρωτήθηκαν οι CEOs των εταιρειών του 2020 Fortune 500 για τις εκτιμήσεις τους αναφορικά με το τι έχει αλλάξει και/ή θα αλλάξει στην οικονομία. Τα πλήρη στοιχεία της έρευνας δημοσιεύτηκαν στo Fortune (June/July issue) με τίτλο “Τhe CEO Outlook”.

Aναλυτικά:

1. στο ερώτημα, για το πότε η επιχειρηματική δραστηριότητα θα επανέλθει στα προ COVID-19 επίπεδα, το 52,4% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι αυτό θα συμβεί μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2022.

2. στο ερώτημα, για το πότε οι εργαζόμενοι θα επανέλθουν στους “φυσιολογικούς” ρυθμούς εργασίας, το 26,2% εκτιμά ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ, ενώ το 20,2% (εκτιμά) ότι αυτό θα συμβεί από τις αρχές του 2021.

3.  στο ερώτημα, για το πότε τα επαγγελματικά ταξείδια θα επανέλθουν στα προ COVID-19 επίπεδα, το 51,1% εκτιμά ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ.

4. στο ερώτημα, για το εάν οι επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε απολύσεις/μειώσεις προσωπικού, το 48,9% απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο.

5. στο ερώτημα σχετικά με την πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού, το 75% εκτιμά ότι με αφορμή τον COVID-19 η συγκεκριμένη διαδικασία θα επιταχυνθεί.

6. στο ερώτημα, για το εάν οι επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε μειώσεις αποδοχών, το 50% εκτιμά πως αυτό είναι το πλέον πιθανό ενδεχόμενο.

7. στο ερώτημα για το πότε οι δαπάνες των επιχειρήσεων θα επανέλθουν στα προ COVID-19 επίπεδα, το 35,7% εκτιμά πως αυτό θα συμβεί από τις αρχές του 2021.

8. στο ερώτημα “τι διδαχτήκατε κατά τη διάρκεια της κρίσης”, η απάντηση που κυριάρχησε (ως επιλογή μεταξύ 4 ερωτημάτων ανοικτού τύπου) ήταν ”η εξ αποστάσεως εργασία είναι λειτουργική και αποδίδει”.

9. στο ερώτημα πως κρίνεται η απόδοση επιμέρους παραγόντων στην αντιμετώπιση της κρίσης, η απόδοση του προέδρου Τραμπ κρίθηκε από το 38% των ερωτηθέντων λίαν ανεπαρκής, ενώ το 58% των ερωτηθέντων αποτίμησε θετικά τη στάση κυβερνητών επιμέρους πολιτειών.

10. στο ερώτημα το πως θα είναι ο κόσμος μετά την κρίση,

α. το 60% των ερωτηθέντων εκτιμά πως οι επαγγελματικές μετακινήσεις θα είναι αισθητά μειωμένες (θα αντικατασταθούν από ηλεκτρονικές διαδικασίες επικοινωνίας),

β. το 65% (των ερωτηθέντων) εκτιμά πως θα γνωρίσουν έξαρση φαινόμενα εθνικισμού και απομονωτισμού, ενώ

γ. το 38% (των ερωτηθέντων) εκτιμά πως το ενδιαφέρον για τα προβλήματα του περιβάλλοντος θα καταγράψει υποχώρηση, ενώ η άμεση αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων θα καταστεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.

11. το 60% των ερωτηθέντων θεωρεί ως πρώτη του προτεραιότητα την διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, ενώ το 58% (των ερωτηθέντων) θεωρεί ως μία των τριών πλέον σημαντικών προτεραιοτήτων του την ενίσχυση της επικοινωνίας με του πελάτες του με στόχο την βελτίωση των παρεχομένων προς αυτούς υπηρεσιών.

Τέλος, το 48,% ερωτηθέντων εκτιμά πως ραγδαίες εξελίξεις λόγω της πανδημίας θα ενισχύσουν/ενδυναμώσουν το κίνημα του λεγόμενου stakeholder capitalism.

Πηγή: The CEO Outlook, Fortune (June/July issue)

Δρ. Γιώργος Κ. Κασάπης

Ασφαλιστικός Πράκτορας

Ετικέτες

[adrotate banner="18"]
[adrotate banner="5"]
[adrotate banner="6"]

Πρόσφατα Άρθρα

Follow Us

[et_bloom_inline optin_id="optin_3"]